Ortodox präst tände fackla på Israels självständighetsdag

För första gången har en grekisk ortodox präst valts ut att tända en av de tolv facklorna vid öppningsceremonin på Israels självständighetsdag, som i år infaller den 12 maj. Facklorna symboliserar Israels tolv stammar. Varje år väljer en kommitté ut tolv förtjänta israeliska medborgare till att tända facklorna vid självständighetsdagens firande på Herzl-berget i Jerusalem. ”Ingen är så engagerad som Fader Nadaf i att integrera sitt kristna samfund i det israeliska samhället”, säger kulturminister Regev. ”Han betonar att lika rättigheter innebär lika skyldigheter och manar medlemmarna i sin kyrka att göra tjänst i armén för att försvara landet”. 
Medlemmar i Nadafs samfund ser sig dock inte som araber eller palestinier utan som arameiska kristna. De älskar Israel och är beredda att försvara landet med vapen i hand.
 Många israeliska judar har genom Nadafs och andras inställning fått en annorlunda syn på kristendomen efter en lång och svår gemensam historia. ”Utan Israel är kristenheten ingenting i denna värld. Israel är kristendomens vagga, där började allt”, säger Nadafs.

Israel Today

Översättning: Marianne Reichmann

Israels ambassadör: Vi söker fred – men palestinska ledare måste sluta uppvigla barn till våld och terror

Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman skriver på Aftonbladet Debatt idag (läs 2 maj, red. anm.):

Under den pågående terrorvågen i Israel, som började den 13 september 2015, har 34 oskyldiga israeler dödats och 438 skadats efter 144 knivattacker, 85 skjutningar, 42 bilattacker och ett bombdåd. Många av de palestinska terroristerna har varit häpnadsväckande unga.

De flesta moderna teorier om mänskligt beteende tänker sig inte att barn oundvikligen är avsedda att utföra våldshandlingar. Ett barn vaknar inte en morgon och bestämmer sig för att skada människor. Vad som händer på vägen från födsel och fram till det ögonblick då människor väljer att begå mord och skapa förödelse – för politiska, religiösa eller ideologiska syften – är oftast ett resultat av miljö och indoktrinering.

En aspekt av radikaliseringsprocessen har dock till stor del ignorerats – betydelsen av politiska ledare, skolsystem och religiösa figurer. När det politiska ledarskapet bestämt sig för att främja sina politiska mål genom terrorism använder man sig av utbildningssystem och offentliga informationskanaler för att uppmuntra medborgarna att utföra våldshandlingar.

Läs hela artikeln på: http://www.aftonbladet.se/debatt/article22720691.ab

Israelidag.se

Handelskammaren Sverige-Israels Trade Award 2016 tilldelas Klarna AB

Klarna AB tilldelas utmärkelsen för sitt utomordentliga arbete med att främja forskning och utveckling mellan Sverige och Israel.

Klarnas vd och delgrundare Sebastian Siemiatkowski tog själv emot priset och höll en väldigt uppskattad föreläsning om Klarnas resa från idé till dagens framgångsrika företag. Siemiatkowski beskrev bland annat Klarnas närvaro i Israel på följande sätt:

– Klarna har ett utvecklingskontor i Tel Aviv sedan några år tillbaka då vi köpte ett företag där. Det är främst ingenjörer som arbetar på kontoret i Tel Aviv och de jobbar med utveckling av Klarnas olika tjänster och betallösningar. Exempelvis ligger ansvaret för utvecklingen av Klarnas prenumerationstjänster, som DN m. fl.  använder sig av, i Israel.

– Samarbetet med kontoret i Tel Aviv är redan väldigt utbrett och välintegrerat. Vi har viktiga delar av vår utveckling där och kommer så fortsätta även framöver.

Israelidag.se