Fyra sätt att välsigna Israel

Det är många i vår värld som vill Israel och det judiska folket allt annat än lycka och välgång. Men Shalom över Israel vill vara en motpol mot allt hat och välsigna Israel, det judiska folket och för övrigt alla som bor i landet. Det är vår kallelse att vara en utsträckt hand till hjälp och stöd och det gör vi bland annat med hjälp av de projekt som Shalom över Israel stödjer.

Motsatsordet till ”välsigna”är förbanna. Det finns många som genom historien gjort allt för att förbanna det judiska folket. Nämnas kan den medeltida inkvisitionen och nazismen under 1930- och 40-talen. Men judehatet lever vidare i Europa och övriga världen efter Andra världskriget och sedan 1948 har detta hat också överförts på staten Israel.

I FN lever Israelhatet
I FN lever och frodas hatet mot Mellanösterns enda demokrati. ”FN:s råd för mänskliga rättigheter” är en årlig plattform för att demonisera Israel. Där fördömer stater som Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela Israel för människorättsbrott medan ”de själva gör sig skyldiga till övergrepp på sina egna medborgare” 1. 

I maj förra året stod Israel som segrare i Eurovision Song Contest och genast började Israels fiender att blåsa i trumpet – bojkotta nästa års final i Israel. I en debattartikel i Aftonbladet 2 den 2 april uppmanar 171 artister och kulturarbetare till bojkott och tar fram de gamla vanliga klichéerna som att Israels armé skjuter ihjäl oskyldiga palestinier, Israel för en apartheidpolitik och att Israel förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter. Som väl är verkar inte många lyssna på bojkottivrarna. Hotellen i Tel Aviv-området är fullbokade inför finalen och att man måste ta till båtar med hytter för att kunna ta emot alla gäster. 

När andra hatar välsignar vi
Nyss hemkommen från Israel är man åter igen förundrad över vad denna unga nation åstadkommit på så kort tid. Man njuter av att bara få vara i landet, det område på jorden som Herren utvalt och som han har lagfarten på.

Shalom över Israel vill välsigna landet och dess innevånare. Nu är det inte så att vi blåögt tror att Israel till 100 procent gör allt rätt och riktigt. Alla länder har sin fel och brister – så också Israel. Men Gud har gett oss en kallelse att välsigna Israel och det gör vi oavsett vad Sveriges regering och 171 artister och kulturarbetare tycker. Välsigna som också kan beskrivas med orden ”be om Guds nåd och beskydd, nedkalla Guds nåd över” 3.

Fyra sätt att välsigna Israel
Jag vill här lyfta fram fyra sätt att välsigna Israel:

Be för Israel.Det kan vi alla göra. I denna tidning har vi varje nummer förslag på böneämnen som vi kan be över. I Jesaja 62:6 så uppmanas väktarna på Jerusalems murar att be dag och natt tills Jerusalem blir en lovsång på jorden. Vi får också be efter Andens ledning, vad Herren lägger på våra hjärtan.

Resa till Israel.Israel slår rekord på rekord när det gäller turism. Att resa till landet är ett annat sätt att välsigna. Dessutom får man så mycket tillbaka för sin egen del. ”Jag gick idag där Jesus gått”, sjunger vi i en sång. Det finns många platser att besöka med anknytning till berättelserna om Jesus och lärjungarna. Tänk att sitta och titta ut över Genesarets sjö med omgivningar; evangeliernas berättelser om Jesus och lärjungarna blir verkligt levande! Men också uppleva vardagslivet i Israel. Upptäcka ett levande folk som Gud upprättar och för tillbaka, Bibelns profetior går i uppfyllelse inför våra ögon. Det arrangeras många resor med olika inriktningar som annonseras i våra kristna tidningar. Dessutom går det också att resa på egen hand och boka flygningen med till exempel Norwegian. 

Köpta israeliska produkter.Varje gång jag kommer till min lokala ICA-affär i Harbo så blir jag så glad. Det första jag ser (nästan i alla fall) så är det en korg med Jaffa-apelsiner och på skylten står det ”Israel”. Att köpa israeliska produkter är ett bra sätt att stödja Israel. Säljer inte din lokala mataffär citrusfrukter från Israel – be dem ta hem dessa produkter och så får vi be och välsigna alla handlare som säljer produkter från Israel. Palestinagrupperna publicerade en bojkottlista på israeliska produkter. Vänskapsförbundet Sverige-Israel publicerade denna lista men med rubriken ”Palestinagruppernas bojkottlista har blivit min shoppinglista”. Länken hittar du här nedanför 4.

Skänka pengar.Trots Israels framgångar på det ekonomiska planet så finns det många som är i behov av hjälp. Att ge pengar till Israels återuppbyggnad och landets innevånare är ett annat sätt att välsigna Israel. I Shalom över Israel har vi under många år förmedlat medlemmarnas och prenumeranternas gåvor till välsignelse för landet genom de projekt som Shalom stödjer. Du hittar projektbeskrivningarna tillsammans med inbetalningskortet i tidningen. I kommande Shalomnummer kommer vi också med aktuella reportage från våra projekt. 

Leif Lundberg
Redaktör

1 https://www.varldenidag.se/israelkommentar/en-skammens-vecka-i-fn/repsbr!VOp6lnTNZDTMfOVa4F2xzQ/

2 https://www.aftonbladet.se/debatt/a/MRno2m/sverige-maste-saga-nej-till-eurovision-i-israel

3 Synonymer.se

http://www.sverigeisrael.se/nyheter/blogg/palestinagruppernas-bojkottlista-har-blivit-min-shoppinglista/