Från Shalom nr 5/17

Ambassadör Bachman
återvänder till Israel

Snart lämnar ambassadör Isaac Bachman Sverige för att återvända till Israel. I en intervju för Shaloms redaktör berättar han om sina fem år i Sverige. En period som delvis varit tuff i det ansträngda förhållandet mellan Sverige och Israel. Men också om resor runt om i Sverige med naturupplevelser och möten med Israelvänner.

I sommar lämnar ambassadör Isaac Bachman sitt uppdrag som Israels representant i Sverige och återvänder till Israel. De fem åren i Sverige har delvis varit en tuff period för ambassadören då Sveriges och Israels relation inte precis varit en dans på rosor.

Isaac Bachman har inte varit någon anonym ambassadör under sina fem år i Sverige. Han syns flitigt på sociala medier och skriver ofta artiklar och deltar i debatten som rör Mellanösternkonflikten. Under de senaste åren har ambassadören publicerat en mängd artiklar som beskriver den israeliska versionen.

– Jag tror att det ger en bättre förståelse för vår ståndpunkt. Men det är en lång väg till att förändra synen på Israel i Sverige, säger Bachman och tillägger:

– Sociala medier hjälper oss att få ut vårt budskap och vår vision till ett större antal människor. Det är mer än viktigt i den israelisk-svenska kontexten, säger Isaac Bachman. Han menar att de statsägda medierna i Sverige inte är öppna för att delge statens Israels officiella ståndpunkter, utan mest berättar om hur förskräckligt Israel är. Men Israels ståndpunkt som proklamerats på sociala medier har till viss del hjälpt till att öppna upp även de statliga medierna för ett nytt sätt att se på situationen.

Juridikstudier
Det var av en slump som ambassadör Isaac Bachman kom in på diplomatbanan. Han studerade juridik på Tel Avivs Universitet. På väg till ett slutprov, för att bli medlem i det israeliska advokatsamfundet, såg han ett anslag från utrikesdepartementet där de sökte advokater och andra som var intresserade av politik och som ville bli diplomater.

– Tänkte att jag i alla fall kan prova så jag sökte. När det var klart med testerna var jag tvungen att bestämma mig om jag skulle bli advokat eller diplomat. Jag valde att bli diplomat, säger Isaac Bachman.

Varför valde du att bli ambassadör i Sverige?

– Sverige blev min sjätteplacering. När det blev aktuellt för denna placering fick jag välja från en lista och Sverige verkade mest intressant för mig. Vi ville vara stationerade på ett bekvämt avstånd hem till Israel eftersom våra vuxna barn är bosatta i Israel.

Både gott samarbete och konflikt
I en intervju 2012 sade Bachman att han ville utveckla forskningssamarbetet mellan länderna. Något som också hänt under de senaste åren.

– När det gäller t.ex. handel, högteknologi, uppfinningar och forskning arbetar vi tätt tillsammans och fortsätter utveckla samarbetet som är gott, säger Isaac Bachman, men tillägger:

– Problemet och spänningarna ligger i den olika synen på Israel-Palestina-konflikten. Sveriges åsikt är inte så realistisk.

Just denna konflikt återkommer vi till flera gånger under intervjun, en konflikt som kulminerade år 2014 när Israel kallade hem sin ambassadör i protest mot att Sverige erkände Palestina. I en artikel i Dagens Nyheter 30 oktober 2014 (som citerar Expressen) säger ambassadör Bachman:

– Vi känner ett starkt missnöje med den svenska åtgärden att erkänna en palestinsk stat. Det är det första den nya svenska regeringen gör inom utrikespolitiken överhuvudtaget, så vi är oroade över vad som ska ske i framtiden.

Ambassadör Bachman berättar att tiden i Sverige från det yrkesmässiga perspektivet inte varit helt enkelt och just händelsen när han kallades tillbaka till Jerusalem blir något han kommer att minnas från tiden i Sverige.

– Det har varit en ganska tuff period. Jag har försökt fokusera på att förklara Israels syn, den israeliska versionen av konflikten, men den vill man inte höra på. Om det är någon version från Israel som lyfts fram så är det från den yttersta vänstern, säger Isaac Bachman.

Under intervjun så sammanfattar ambassadören Sveriges hållning och agerande som Israel uppfattar saken.

– Sverige kritiserar bara Israel i den här frågan på ett ensidigt sätt. Det gör man i FN, i media och i riksdagen. Man talar om vad Israel ska göra och inte göra. När Israel försvarar sig blir vi anklagade för olovliga avrättningar när det är vi som är terrorns offer. Vi har inte hört att palestinierna blivit anklagade för någonting när de betalar stora summor till terroristernas familjer när de utfört sina terrordåd och offrat sig som martyrer. De förgiftar barnens tankar genom att undervisa dem i skolan och i media genom att säga fruktansvärda saker om judar och Israel. Allt detta ignorerar Sverige. Relationen före regeringsskiftet (2014 red. anm.) var inte utmärkta, men kritiken var ändå mer rimlig. Den rörde sig inom rimliga gränser. Efter regeringsskiftet blev det en mycket mer kritisk ton. Jag är inte glad över den negativa bilden som Israel har i Sverige.

Jukkasjärvi – en upplevelse
Om vi lämnar de politiska frågorna så har ambassadör Bachman mycket gott att säga om Sverige. Han tycker att vi svenskar har mycket att vara stolta över.

– Min personliga åsikt är att Sverige är ett fantastiskt land. Det är en modern välfärdsstat där skillnaderna mellan rika och den övriga befolkningen inte är så stor. Det finns en grundtrygghet som ger alla ett drägligt liv, säger Bachman och berättar vidare om det svenska landskapet:

– Det är ett stort land med vackra landskap, floder och öar. Israel har inte en enda ö, bara en sjö, Galileiska sjön. Vi har många anledningar att vara avundsjuka på er. Sverige är verkligen ett vackert land, ni är välsignade. Jag älskar städer som Malmö och Göteborg. Men även Kiruna är fascinerande med sin gruva liksom Jukkasjärvi med dess ishotell. En fantastisk plats att besöka.

Ambassadör Bachman berättar också om ett minne han kommer att ta med sig från tiden i Sverige:

– Det är resan jag gjorde med min fru till Kiruna. Vi åkte bil i åtta dagar från Stockholm längs norrlandskusten och sedan upp till Kiruna. Från Kiruna åkte vi inlandet tillbaka till Stockholm. En mycket vacker resa.

Favoritplatsen i Israel
När ambassadör Bachman återvänder till Israel kommer han att arbeta på Utrikesdepartementet i Jerusalem.

– Jag vet inte vilken post eller titel jag kommer att ha, det får jag veta några dagar innan jag återvänder till Israel, säger ambassadören som också berättar att favoritplatsen i Israel är Jerusalem.

– Det är en speciell stad. För mig betyder det att jag känner samhörighet med min historia och mina rötter. På andra plats kommer staden där jag bor, Modiin, 32 km utanför Jerusalem. En modern och vacker stad. Jag älskar den.

Israelvänner – stå upp för Israel!
Under åren i Sverige har Isaac Bachman uppskattat att besöka Israelgrupper och Israelvänner runt om i Sverige och uppskattar deras arbete för Israel.

– Jag tycker det är roligt att besöka Israelgrupper. De är viktiga i arbetet för att förändra synen på Israel så att Israel kan bedömas mer rättvist. Fortsätt arbetet, var inte rädda för att göra er röst hörd och fortsätt vara ett stöd för Israel. Vi behöver en offentlig röst. Fortsätt det goda arbetet med att stödja Israel!, uppmanar ambassadör Isaac Bachman till sist innan vi avslutar intervjun.

Leif Lundberg