Vad säger Bibeln om den rådande situationen i Israel? ”Västbanken” har inte bara en historisk betydelse för judarna utan också en strategisk betydelse för Israel och dess möjlighet att försvara landet. Om detta område profeterade även profeten Hesekiel.

Helgen den 13-14 februari var fylld med knivattacker i Israel. Dagen efter, i Morgonekot, intervjuar Cecilia Uddén den f d palestinske utrikesministern och chefsförhandlaren Nabil Shaath som sade:

– Jag kommer inte att fördöma knivdåden även om vi tycker våld är fel, men det är idiotiskt att tro att vi skulle överge vårt folk för att gå Israel till mötes medan Israel förstör vårt land, stjäl vårt vatten, dödar vårt folk. Då ställer sig frågan: Är det hela sanningen att palestinierna tar till knivar för att Israel förstör, stjäl och dödar palestinier?

Ett minst sagt överraskande uttalande, i ljuset av hennes tidigare uttalanden och negativa inställning till Israel, kom från vår utrikesminister Margot Wallström i lunchekot samma dag:

– Jag har varit väldig tydlig i att fördöma knivdåden och jag menar att alla måste fördöma knivdåden. Det är inte mera våld som behövs i Mellanöstern, utan vi måste förhindra våld mot civila. Det här är förstås avskyvärda dåd och vi måste alla bidra till att lugna ner situationen i Mellanöstern och ta avstånd från våldsdåden.

Politikerna påverkar oss med sina uttalanden. Men den vanlige ”Svensson” påverkas framför allt av den bild som ges i media. Efter att ha sett ett nyhetsklipp från BBC om knivdåden sade några vänner:

– Israeliska soldater är så gräsliga, de bara dödar och dödar dessa oskyldiga palestinier.  Men i nyhetsklippet var sekvensen innan bortklippt då palestinierna attackerade israeliska civila. Efter att blivit upplysta om detta blev ändå kommentaren:

– Men israeliska soldater är så gräsliga. De bara dödar.

Då frågar man sig: Varför vill man inte se vad som verkligen sker? Om vi vill se klart och tydligt på verkligheten så är det inte så enkelt som att bara tycka att Israel förstör ”palestiniernas land” och ”stjäl deras vatten”. Låt oss titta på några aspekter av konflikten.

Topografi

En grupp pilgrimer kommer till det heliga landet. Turistbussen väntar utanför ankomsthallen, sedan transport upp till Jerusalem som ligger 770 meter över havet. En obligatorisk utflykt under israelresan är Döda Havet, tre mil bort med branta backar och en höjdskillnad på 1 200 meter. Resenärerna är alltid lika förvånade över att Israel är så kuperat, men man är inte medveten om bergskedjan som går från Jisreelslätten i norr till Jerusalem och Hebron i söder. Bergskedjan bildar Västbanken – Samarien och Judéen – och Jerusalem som ligger på 700-800 meters höjd med bergstoppar på runt 900 meter över havet.

Strategiskt område eller inte?

Städer som Tel Aviv, Netanya, Haifa, Be’er Sheva (Beer Sheba) och flygplatsen Ben Gurion ligger bara 20 till 35 kilometer från bergskedjan. Den som har bergen har också övertaget då man lätt kan beskjuta städerna och skära av den stora pulsådern mellan Tel Aviv och Haifa. Om nu Israel också ger bort området vid Jordan kommer med lätthet arabiska tanks och flyg att kunna ta sig från Jordanien över Jordan upp i bergen utan att bli beskjutna. Det blir inte svårt att komma uppför de branta backarna med en höjdskillnad på 1 200 meter och fram till gränsen mellan Israel/Västbanken, som ligger sex mil eller fyra minuter bort. Med detta som bakgrund blir det allvarligt när vi hör arabledare och palestinier trumma in i befolkningen ”från floden till havet” och ”från Jordan till Medelhavet”. Andra har sagt: ”först Västbanken sedan Israel”. Varför hör vi inte talas om dessa uttalanden? Varför debatterar man aldrig topografin utan bara frågor om ockuperat område?

Vad säger Bibeln?

Vi får ofta höra att Bibeln inte tar upp den rådande konflikten. Det undervisas sällan om motsättningarna utifrån Bibeln. Varför? Det gäller ändå Guds egendomsfolk? I Hesekiel ser vi att Israels berg omnämns 16 gånger. Har vi då glömt topografin? Vi kan se i kapitel 36 att fienderna skrattar åt att bergen blivit deras mark. Vi ser också att Gud skall föra sitt folk tillbaka till Israels berg, att bergen åter skall bära frukt åt Guds folk Israel. Har vi glömt alla löften som Gud gett sitt folk att de skall bygga upp sina ödelagda städer? Glömmer vi medvetet bort detta? Varför glömmer oftast kyrkorna bort detta? Nu när vi har en intifada där orsaken är Västbanken, Israels berg. Skall vi då tro på Guds Ord eller skall vi ta bort dessa bibelverser. Frågan blir då vilka verser vi skall ta bort och vem skall bestämma vad som skall bort. Vi måste då också tänka på att Guds Ord är det enda som består i evighet.

Jonas Lönngren
Styrelseledamot i Shalom