Saudiske kronprinsen: Judar har rätt till sitt eget land

Den saudiske kronprinsen säger att det israeliska folket har rätt att leva i fred i sitt eget land. Uttalandet gör Mohammed bin Salman i en lång intervju i den amerikanska tidskriften The Atlantic.

– Jag anser att palestinierna och israelerna har rätt till sitt eget land. Men vi måste ha en fredsöverenskommelse för att säkra stabiliteten för alla och för att ha normala relationer, sade Mohammed bin Salman i intervjun.

Uttalandet av den saudiske kronprinsen om att det judiska folket har rätt att leva i fred i ett eget land tolkas som en signal på att relationen mellan Riyad och Tel Aviv blir allt bättre, rapporterar Reuters.

I år öppnade Saudiarabien för första gången sitt luftrum för en kommersiell flygresa till Israel – något som har kallats för ett historiskt drag.

Israelidag.se
Omni.se

 

Ny teknik gör datorer 100x snabbare

Ett team av israeliska forskare har utvecklat en potentiellt avgörande teknologi som gör att våra datorer, textmeddelanden och telefonsamtal kan köras 100 gånger snabbare genom terahertz-mikrochip.

Hittills har de stora utmaningarna som stått i vägen för att skapa terahertz-mikrochip varit överhettning och skalbarhet. Efter tre års omfattande forskning har Hebrew University i Jerusalem utvecklat koncepttestprojekt med hjälp av flashminneteknik.

”This discovery could help fill the ’THz gap’ and create new and more powerful wireless devices that could transmit data at significantly higher speeds than currently possible,” säger Uriel Levy, som leder projektet.

“In the world of high-tech advances, this is game-changing technology,” tillägger Levy.

Läs mer på Israel21c.
Israelidag.se

 

Hollywood sluter upp bakom Netflix mot BDS

Fler än 50 Hollywood-chefer har gett sitt stöd till Netflix. Streamingtjänsten står inför en kampanj ledd av den palestinska BDS-rörelsen som kräver att företaget slutar visa den israeliska TV-serien ”Fauda”.

I ett brev till Ted Sarandos på Netflix, från bland annat Hollywoods talangbyråer, menar man att BDS-rörelsens krav är ett ”uppenbart försök till konstnärlig censur”.

“Fauda” är en israelisk thriller som utspelar sig på Västbanken. Serien handlar om en pensionerad israelisk toppagent som återgår till jobbet för att jaga en palestinsk stridskämpe som han trodde att han dödat.

Serien, som har dialog på både hebreiska och arabiska, sändes först på israelisk TV 2015 och hade premiär på Netflix i december 2016. Netflix planerar att släppa den andra säsongen i maj.

Förra veckan uppmanade BDS alltså Netflix att ”kasta bort” Fauda med anledning att serien ”förhärligar den israeliska militärens krigsförbrytelser mot det palestinska folket.”

Israelidag.se
Jerusalem Post (jpost.com)

 

Hemligheten bakom israelers långa och friska liv

National Geographic Travel skriver om orsakerna till varför Israel rankas som nummer 5 i världen i FN:s World Happiness Report 2018, när det kommer till ett långt och friskt liv.

Kombinationen av en medelhavsstil, låg alkoholkonsumtion, starka familje- och kulturvärderingar och ett utmärkt hälsovårdssystem kan vara de viktigaste faktorerna som sätter Israel på femte plats över hela världen på livslängdskalan, enligt National Geographic Travel.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel

 

Jordbruksteknik från Israel hjälper miljontals indiska bönder

Israeliska ag-techbolag (förkortning av agriculture technology, det vill säga jordbruksteknik) hjälper sex miljoner indiska bönder att odla mer sockerbetor med mindre vatten.

Tack vare avtal som nyligen undertecknats i Tel Aviv mellan flera israeliska företag och den internationella samhällsorganisationen Solidaridad Network, kommer miljontals bönder i Indien få tillgång till teknik som ska hjälpa dem att odla bomull och sockerbetor med effektiv vattenförbrukning.

”Israel has demonstrated different solutions to avoid water calamities,” säger Shatadru Chattopadhyay, chef för Solidaridad Network Asia. ”Even with 60 percent of its country made of the desert, Israel has not only solved its water problem; it also has an abundance of water.”

Läs mer på Israel21c.
Israelidag.se

 

Palestinska araber drabbas när Israel bojkottas

I en intervju i tidningen Världen idag intervjuas Tomas Sandell, ledare för organisationen European Coalition for Israel om BDS-rörelsen. BDS står för bojkott, desinvestering och sanktion och är ett internationellt nätverk som vill påverka Israels ekonomi för att åstadkomma politiska förändringar i landet.

– Det innebär en isolering av Israel på de mest vitala samhällsområdena, men främst ekonomiskt, förklarar Tomas Sandell, ledare för organisationen European Coalition for Israel.

– Man vill frysa ut Israel ur det internationella samfundet, fortsätter han.

Tomas Sandell berättar att ett av rörelsens mål är att minska det israeliska inflytandet i Västbanken och Gazaremsan, bland annat genom att hindra judar från att leva och verka i de omtvistade områdena.

– I praktiken är det palestinierna som är de största förlorarna i den här rörelsen. Över 10 000 palestinier har förlorat sina jobb på grund av BDS, säger han.

I fallet med Soda Stream förlorade 500 palestinier jobbet, men enligt Tomas Sandell var det uppemot tjugo gånger fler personer som påverkades.

– Ofta försörjer en anställd en hel familj, förklarar han.

Världen idag