Massiva eldattacker från Gaza fortsätter

Sedan slutet av mars i år har de södra delarna av Israel plågats av ”eldterror” – palestinier i Gaza släpper ut branddrakar och ballonger utrustade med brännbart material. Vinden för sedan med sig drakarna och ballongerna till den israeliska sidan, där de orsakar massiva bränder, bränder som har förstört tusentals tunnland grödor och betesmarker, skogar och naturreservat, dödat djur och förstört deras livsmiljö.

Från den 30 mars till den 4 augusti i år har det varit 1 316 bränder – i genomsnitt 20-22 bränder per dag. Över 7 400 acre (1 acre motsvarar 4 046 m2) har skadats eller förstörts.

Mycket av sommarskörden förlorades, antingen till följd av bränderna eller på grund av för tidig skörd. Hundratals kycklingar och kalkoner kvävdes ihjäl av att ha inandats rök. Personer med astma och andra lungsjukdomar lider också av den förorenade luften.

I Nahal Grar har ett dussintal bikupor, var och en med cirka 70 000 bin och 30-50 kilo honung, förstörts av elden. Jordbrukare i de drabbade områdena har lämnat in 180 ansökningar om ersättning, till ett värde av ungefär 3 miljoner USD.

Myndigheter rapporterar om en stor ökning av antalet personer som söker stöd eller terapi. I norra och västra Negev (Eshkol, Hof Ashkelon, Shaar HaNegev, Sderot och Sdot Negev) behandlades 834 personer mellan 21 mars och 1 juli – en ökning på 308 procent jämfört med perioden januari till och med 20 mars.

Raketerna fortsätter att attackera Israel. På onsdagskvällen den 8 augusti attackerades staden Sderot då 11 israeler blev skadade, rapporterar Ha’aretz. Nio personer togs till sjukhus för behandling, 13 andra behandlades för chock.

Raket- och granatattackerna fortsatte även onsdag natt och in på torsdagen. Upp till två hundra raketer och granater avfyrade av Hamas och andra terroristgrupper på Gazaremsan, rapporterar IDF.

Israelidag.se
Miff.no

 

Positiva besked om behandling av Crohns sjukdom

Det israeliska biotech-bolaget Redhill har meddelat positiva resultat från fas 3 i den kliniska prövningen av RHB-104 vid behandling av Crohns sjukdom.

Fas 3 är det sista steget i klinisk läkemedelsutveckling och då testas läkemedlets effekt och säkerhet i stora patientgrupper.

Efter fas 3 kan företaget ansöka om att få läkemedlet godkänt.

Crohns sjukdom är en typ av inflammatorisk tarmsjukdom som drabbar 1,5 miljoner människor världen över.

Israelidag.se

 

Extremister är överens om en sak – judehatet

I Sverige finns många exempel på antisemitism i dag, och den återfinns i alla de tre huvudgrupper av våldsbejakande extremism som den nationelle samordnaren har beskrivit. Man skulle till och med kunna säga att antisemitism är ett gemensamt kännetecken för våldsbejakande extremism.

Att NMR och andra högerextrema grupper är antisemiter är ingen nyhet. Men även modern islamism innehåller starka antisemitiska underströmmar. Den enda renodlade islamistiska regimen i världen, Iran, talar öppet om att förinta Israel, och i hela Mellanöstern finns en utbredd fientlighet mot den judiska staten Israel.

En del försvarar detta som antisionism. Men om man anser att judarna inte har rätt till en stat just för att de är judar, eller att de som kollektiv ska dödas eller fördrivas då är det faktiskt fråga om antisemitism – inte oskyldig kritik mot den israeliska regeringen.

I Sverige har denna antisemitism resulterat i flaggbränningar, attentat mot synagogor och hatfullt skanderande mot judar.

Jonas Segersam, Ordförande Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Uppsala
Utdrag ur debattartikel i Aftonbladet 7 augusti 2018

 

Upprop för att flytta Sveriges ambassad

Under politikerveckan i Almedalen sjösattes ett upprop om att flytta Sveriges ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Namninsamlingen pågår året ut och listorna kommer att lämnas till den nya regeringen i början av 2019.

I uppropstexten beskriver initiativtagarna Jerusalems historiska roll som huvudstad och varför man anser att denna stad är den rätta platsen för en ambassad. Bakom det nya svenska uppropet står organisationerna Internationella Kristna Ambassaden sv. avd., Shalom över Israel och Israels Vänner. Uppropet har rubriken ”Flytta Sveriges ambassad till Jerusalem för fredens skull!”

Världen idag

 

Israelisk jude till arabisk konferens

Den 9-12 augusti arrangerade den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg en sommarkonferens där arabisktalande kristna från Sveriges alla hörn väntas komma. Av dessa är flera personer före detta muslimer från Mellanöstern.

En av talarna på konferensen är den messianske juden Asher Intrater från Israel. Ur ett världsligt perspektiv kan hans medverkan komma att skapa rabalder. Men församlingens pastor Merzek Botros är lugn.

– Vi lägger politiken åt sidan. Jag tror att det är dags att arabiska och judiska kristna närmar sig varandra, säger han.

Botros påpekar att Jesus kom från Israel och att Guds ord står över dagens politiska situation.

Världen idag

 

Picknick i Israel

Planerar du en resa i Israel? Varför inte planera en härlig liten picknick? Israel21c vet precis vart du ska för att picknicka som en israel.

Israel21c har sammanställt en lista på 9 perfekta picknickställen i Israel. På listan återfinns bland annat Tel Aviv, Safed och Betlehem.

Läs mer på https://www.israel21c.org/9-perfect-places-to-park-your-picnic-basket-in-israel/

Israelidag.se