Japanska Sony investerar i israeliska bolag
Sony Corp. är den senast i raden av japanska företag som vill ta sig in i israeliska startup-företag. Förra veckan tillkännagav bolaget en plan om att skapa en gemensam investeringsfond tillsammans med Daiwa Capital Holdings Co. Ltd., ett dotterbolag till den Tokyo-noterade investeringsbanken Daiwa Securities Group Inc. Fonden, som kallas Innovation Growth Ventures (IGV), syftar till att samla in 185 miljoner dollar för att investera i startups i Japan, Europa, USA och Israel.
Under första halvåret 2019 gick japanska investerare in i 34 israeliska företag, jämfört med 28 företag under hela 2018. Elchanan S. Harel, ordförande för Harel-Hertz Investment House Ltd., ett investmentbolag som främjar affärer mellan Japan och Israel, sade i en intervju med Calcalist: 
  – Det finns för närvarande 87 kontor i Israel som representerar nästan alla ledande japanska företag, med undantag för Tokyo-noterade Sumitomo Corp., som också planerar att öppna kontor i Israel.
  Handel mellan Israel och Japan, exklusive diamanthandeln, uppgick år 2018 till 3,5 miljarder dollar, en ökning med cirka 20 procent från 2017. Sammantaget är Japan den elfte största importören av israeliska varor i form av årlig omsättning och den tredje största asiatiska importören.
Israel idag

Fönsterpalats på plats i Jerusalem
”Window Stories” är ett konstverk tillverkat av 550 fönster i alla former, storlekar och stilar som har räddats från olika delar av huvudstaden.
     Palatset är öppet för allmänheten till och med 21 september i Jerusalems Gan HaSus (Horse Garden) på King George Street.
     Konstverket är skapad av Yoram Amir, Itamar ”Faluja” Paloge och Lior ”Lili” Peleg i samband med den årliga kulturfestivalen Mekudeshet i Jerusalem.
Israel idag

Fynd ger stöd för biblisk förstörelse
Fynd vid utgrävningar av Sionberget i Jerusalem ger stöd för den babyloniska invasionen som beskrivs i bland annat Bibeln. 
     Forskare från University of North Carolina har upptäckt flera viktiga föremål i utgrävningen. Ett guld- och silverörhänge, pilspetsar, krukskärvor och en lampa har hittat i ett asklager. 
     Asklager kan annars härstamma från ugnar eller att man bränt skräp, men att det blandats med pilspetsar – och framförallt smycket – tyder på någon form av förödelse i en bostad.
     I Kungaboken i Bibeln beskrivs hur de förnämas hus brändes ned i Jerusalem. Historikern Shimon Gibson spekulerar i att fyndplatsen är ett av de husen.
     – Den här platsen skulle ha haft ett idealiskt läge, eftersom det ligger nära stadens västra höjd med en bra utsikt över Salomos tempel och Tempelberget i nordost. Vi har stora förväntningar på att hitta mycket mer av järnåldersstaden framöver, säger Shimon Gibson.
Dagen

Arkeologer har funnit den bibliska staden Siklag
På 14 ställen i Gamla testamentet omnämns Siklag. Staden spelade en viktig roll framför allt i Davids liv. Innan han blev kung jagades han av Saul, den dåvarande kungen. För att rädda sitt liv lämnade David Israel och sökte asyl hos filistéerna och deras kung Akish. Då ”förlänade Akish honom Siklag”, står det i 1 Sam 27. Där stannade David sedan i ett år och fyra månader.
     Arkeologer har med stort intresse sökt efter staden. Genom åren har man föreslagit många olika möjliga platser, men utan att kunna belägga att det verkligen handlar om Siklag. År 2015 påbörjades utgrävningar vid Khirbet Al-Rai och det är där man nu har funnit föremål som är typiska för filistéernas tidiga kultur, liksom keramikföremål från kung Davids tid. Och det är en stad som har ödelagts av en häftig brand.
     – Det är inte 100 procent säkert, men jag tror det är 90 procent säkert att det är det bibliska Siklag vi har hittat, säger arkeologen Yosef Garfinkel.
Världen idag

Palestinier som räddade judiska barn får uppehållstillstånd
Det palestinska paret som kom till undsättning då en judisk familj utsattes för ett terrorattentat utanför Hebron blev dödshotade i sin hemstad och flydde från det palestinska territoriet. Nu har de fått israeliskt uppehållstillstånd, rapporterar Times of Israel.
     Det var i juli 2016 som den judiska familjen Mark blev beskjutna av en palestinsk arab, bilen voltade och mannen avled. Till undsättning kom en palestinsk man och hans hustru. De lyckades få ut hustrun och de två tonårsbarnen ur bilen och gjorde första hjälpen innan ambulansen kom.
     Det palestinska paret blev dödshotade för sin hjälp till den judiska familjen och flydde till Israel där mannen fick ett temporärt visum.
     Under 2018 gick visumet ut och mannen blev därmed hemlös och levde i limbo i Israel. Efter en kampanj för familjen har de nu mannen tillsammans med sin hustru och son fått uppehållstillstånd i Israel där de nu kan bo och arbeta.
Världen idag