Palestinska barn får lära sig hata
Den Europeiska koalitionen för Israel (ECI) har stått värd för en serie regeringsöverläggningar på hög nivå i Helsingfors, Finland, där resultatet av en kritisk utvärdering av de palestinska myndigheternas nya läroplan presenterades. Den nya läroplanen, som togs i burk i de palestinska skolorna i augusti detta år, finansieras delvis av Finlands utrikesministerium och har fått pedagogisk handledning av nationella experter från Finland.
Men enligt det Israelbaserade forskningsinstitutet IMPACT-se förbereder inte de nya palestinska textböckerna de palestinska barnen för reformer som skulle bygga en framtid med fred och samexistens med israelerna, utan tvärtom, uppeggar till ytterligare radikalisering och hat.
Pressmeddelande från ECI
Talmannen leder delegation till Israel och Palestina
Talman Urban Ahlin gjorde ett officiellt besök i Israel och Palestina tillsammans med en delegation riksdagsledamöter den 12-15 november.
Delegationens program har fokus på innovationer, forskning och utbildning samt situationen i regionen.
I Jerusalem och Tel Aviv besökte talman Ahlin och delegationen bland annat Knesset där talman Edelstein tog emot. De träffade även parlamentsledamöter och företrädare för såväl regering som opposition. Delegationen besökte också Yad Vashem för att hedra förintelsens offer och gjorde ett besök på Rogozin-Bialik-skolan och Tel Aviv University. I Ramallah träffade talmannen och delegationen bland andra premiärminister Hamdallah och utrikesminister al-Malki. I delegationen ingick riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
Pressmeddelande från Sveriges Riksdag
Cykelbana ska locka turister
Cykling har de senaste åren blivit en populär sport i Israel. Karen Kajemat LeYisrael, KKL, världens äldsta miljöorganisation, planerar att utveckla cykelsporten i Israel. KKL har tidigare anlagt flera cykelleder för att uppmuntra cyklandet i Israel och nu har man bestämt sig för att bygga en 80 meter lång cykelbana mitt i Negev-öknen, i staden Mitspe Ramon. Tanken är att banan ska bli en trevlig och attraktiv turistattraktion och samtidigt bidra till sysselsättning i området.
Mitspe Ramon grundades som ett arbetsläger för vägarbetare. Staden har sedan dess blomstrat och idag bor här 5000 invånare och blivit ett centrum för turistaktivitet i öknen.
Israelidag
USA flyttar ambassaden till Jerusalem
Dagarna kring andra advent har nyhetsmedia flitigt rapporterat från Israel och Jerusalem med anledning av USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Här följer en rapport från Shaloms medarbetare Paul Widen som sammanfattar dagarna efter Trumps tillkännagivande.
Den 6 december offentliggjorde USA:s president Donald Trump sitt beslut erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och påbörja flytten av USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet kan dock ambassadflytten ta flera år att genomföra, vilket gör att beslutet i nuläget inte har några praktiska konsekvenser. Trots detta välkomnades Trumps erkännande av en bred majoritet av israeliska politiker, från den nationalreligiösa högerkanten till den socialdemokratiska vänsterkanten.
Erkänner verkligheten
Trump motiverade sitt beslut med att USA:s tidigare hållning i frågan (att inte ta ställning och istället invänta ett fredsavtal mellan parterna där denna fråga avgörs) har prövats utan framgång sedan Israel och PLO inledde fredsprocessen i början av 1990-talet.
– Min kungörelse idag markerar början på ett nytt förhållningssätt till konflikten mellan Israel och palestinierna, sade han och förklarade att erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad bara innebär att man erkänner verkligheten.
Palestinska protester
PLO:s styrande Fatah-parti och den palestinska terroristorganisationen Hamas motsatte sig starkt Trumps beslut och paraplyorganisationen De palestinska nationella och islamiska styrkorna utlyste tre dagar av vrede i protest. Dagen efter Trumps deklaration beräknas flera tusen palestinier ha deltagit i våldsamma protester på Västbanken och intill gränsen mellan Gaza och Israel, men dagen därpå hade antalet demonstranter minskat till några få hundra.
I det dokument som Trump skrev under när han erkände Jerusalem som Israels huvudstad markerades det tydligt att ”de specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem är att avgöras i slutförhandlingar mellan parterna”, samt att USA fortsatt stöder status quo på Tempelberget. Detta är förmodligen en stor del av förklaringen till det svaga intresset för protester bland den palestinska allmänheten. Situationen kan visserligen snabbt och utan förvarning förvärras, men i nuläget är det uppenbart att de flesta palestinier – till skillnad från sina ledare – inte tycker att Trumps symboliska erkännande är något att hetsa upp sig över.
Paul Widen
Jerusalem