Polen antog omstritt lagförslag
Den polska senaten har antagit ett omstritt lagförslag som ska göra det olagligt att tala om de nazistiska dödslägren i Polen som polska dödsläger. Lagen kommer också att göra det olagligt att säga att Polen bidragit till de nazistiska brotten. Israel och USA är bland dem som reagerat på lagförslaget, skriver Times of Israel.

Överhuset i det polska parlamentet godkände lagförslaget med 57 mot 23 röster. För att lagförslaget ska bli lag måste det slutligen godkännas av landets president, som meddelat att han stöder lagförslaget.

Israel, tillsammans med flera internationella förintelseorganisationer och många kritiker i Polen hävdade att lagen kan leda till att historien censureras, att det begränsar yttrandefriheten och att det kan bidra till att tvätta Polens roll i kriget. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beskrivit lagen som ”förvrängning av sanningen, omskrivning av historia och förnekande av Förintelsen.”
www.miff.no

 

Judiska ungdomar överfallna i Paris
Tisdag den 30 januari överfölls en åttaårig judisk pojke med kippa i Parisförorten Sarcelles. Fransk åklagare säger att de undersöker händelsen som en antisemitisk attack. Det är den andra attacken på judiska barn i denna förort inom loppet av tre veckor, skriver Jerusalem Post.

Åttaåringen blev av två äldre ungdomar slagen till marken och misshandlad. Enligt offret måste de två förövarna ha varit cirka 15 år gamla. Han är det andra judiska offret på kort tid.

Bara några veckor tidigare, den 10 januari, attackerades en 15-årig judisk flicka i samma förort. Flickan blev skuren i ansiktet av en okänd förövare.

Den franske premiärministern Edouard Philippe fördömer vad han anser vara en ny form av brutal och våldsam antisemitism i Frankrike.

– För att bekämpa rasism och antisemitism är det absolut nödvändigt att vi vågar nämna detta vid sitt riktiga namn. Vi måste ha modet att bekräfta och erkänna att en ny form av brutal och våldsam antisemitism blir alltmer synlig i vårt land, berättade han för det franska parlamentet.
www.miff.no

 

103 år sedan Abba Eban föddes
Abba Eban, född som Aubrey Solomon Meir Eban, den 2 februari 1915 i Kapstaden, Sydafrika, och död 17 november 2002 i Tel Aviv, var en israelisk diplomat och politiker.

Ett tag tjänstgjorde Eban i den brittiska armén i Egypten och Palestinamandatet, där han placerades i Jerusalem.

Eban anställdes i London på Jewish Agency 1946. Därefter tog Eban sig till New York där han jobbade i United Nations Special Committee on Palestine (UNSCOP), en kommitté som bildades för att utreda hur det brittiska mandatet Palestina skulle fördelas.

Eban var fast representant i Förenta Nationerna 1948–1959, Israels första, och samtidigt ambassadör i Washington 1950–1959. År 1952 valdes Eban till vice ordförande i FN:s generalförsamling.

Eban behärskade tio språk, något som var till hans fördel på den internationella arenan.

År 2001 mottog Eban Israel Prize för sin livslånga gärning för den israeliska staten och samhället.
Israelidag

 

160 000 lastbilar med varor kom till Gaza förra året
En israelisk rapport visar att 160 000 lastbilstransporter med varor och förnödenheter kom till Gaza förra året. Rapporten visar även att gränskontrollerna förhindrar införsel av vapen.

Statistik visar att de flesta av leveranserna till Gaza går genom Kerem Shalom-gränsen. Rekordet för antal lastbilar som passerade gränsen under en dag sattes i april förra året då 1 000 lastbilar passerade.

Vid gränsstationerna Yehudah och Shomron registrerades 15 miljoner passerande palestinier, den högsta siffran någonsin och två miljoner fler än 2016. I genomsnitt passerar 60 000 palestinier gränsen dagligen för arbete, sjukvård och andra ärenden.
Israelidag

 

Upp till bevis, regeringen!
Vi har i Sverige en regering som nu säger att man på allvar vill ta itu med antisemitismen. Då är det absolut nolltolerans som gäller. Judiska församlingar ska inte behöva lägga en enda krona på sin egen säkerhet. Landets lärare måste få vidareutbildning så att de behärskar detta ämne. Samtliga elever på högstadiet och gymnasiet måste få ordentliga kunskaper. Polis, åklagare, domstolar och andra myndigheter måste få resurser att prioritera dessa hatbrott.

Och självklart ska regeringen föregå med gott exempel och vara konsekventa. Man kan inte säga att man ska arbeta mot antisemitism, samtidigt som man ger miljarder till antisemiter i Mellanöstern som vill döda Israels judar. Situationen är allvarlig. Nu vill vi se handlingar, inte bara ord.
Ulf Cahn i Världen idag

 

Pris till Gunnar Hökmark (M)
Föreningen Förintelsens Överlevande delar ut priset ”Tjugosjunde januari-priset” till någon som arbetat målmedvetet mot antisemitism och främlingsfientlighet.

I år går priset till Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

– Det kom som en väldigt trevlig och överväldigande överraskning. Jag är väldigt stolt och hedrad, säger Gunnar Hökmark till Dagen.

Gunnar Hökmark har bland annat under de senaste tre åren engagerat sig i den ideella organisationen European Alliance for Holocaust Survivors, där han är ordförande.
Dagen