Doktorerat på Förintelsen

Susanna Kokkonen har doktorerat på Förintelsen och hennes avhandling finns nu utgiven på svenska, ”Vägen till Förintelsen, antisemitismens historia”. I en artikel i tidningen Inblick berättar Susanna Kokkonen om att hon alltid varit intresserad av Israel, dess historia och Förintelsen. Hon har studerat historia, idéhistoria och lärjungahistoria vid Uleborg universitet i Finland. När hon fick ett stipendium för att skriva sin doktorsavhandling bestämde hon sig för att forska kring Förintelsen och dess historia. I sin doktorsavhandling skriver hon om judiska flyktingar, de överlevande från östra Europa och som inte hade någonstans att ta vägen efter kriget. Hon valde att fokusera på de judar som kom till Italien.

Nu är Susanna Kokkonen doktor i Förintelsen vid universitetet i Jerusalem och hon har sedan 2008 arbetat på Yad Vashem och varit direktor för den kristna avdelningen. 

Boken finns utgiven på förlaget B&C Handing som drivs av Håkan och Anette Häggblom i Karleby i Finland.
Inblick

Livsavgörande hjälp

Östersjöjudisk BULLETIN berättar om hur Östersjöjudiskt forums medlemmar hjälper den Judiska församlingen i Riga och om hur livsavgörande denna hjälp är. I ett reportage har man besökt Samuil Rudiy som är 92 år, blind på ett öga, döv på ett öra och nästan oförmögen att röra sig, men som fortfarande kan bo hemma med benäget bistånd av forumets medlemmar.

Hans lilla pension räcker inte långt när avgifterna för värme och vatten är betalda. Då träder den Judiska församlingens vinterhjälp in med ekonomiskt bistånd. 

Samuil Rudiy berättar att ensamheten är det svåraste. Hans fru dog för sju år sedan och hans dotter och familj omkom i en tragisk olycka för två år sedan. 

– Det hade varit trevligt om hemhjälpen haft tid att sitta och prata med mig också, säger Samuil Rudiy. Kanske är en ljusning i sikte. Så här säger Inna Eizensharf, chef för Judiska församlingens sociala verksamhet:

– Det kanske blir möjligt nästa år (läs 2019) när vi börjar ett nytt program kallat tvättprogrammet. Vi har anlitat ett privat företag som åker runt och hämtar våra klienters smutstvätt för att sedan lämna tillbaka den dagen därpå.
Östersjöjudisk BULLETIN

Farfar överlevde förintelsen

I en intervju i tidningen Dagen berättar David Lega, som kandiderar till valet till Europaparlamentet för KD, om sin judiska bakgrund.

– Min farfar lyckades fly ghettot i Warszawa och överlevde Förintelsen, säger David Lega i intervjun. Han berättar vidare att förutom hans farfar lyckades två kusiner överleva nazisternas massmord på judar, så i stort sett raderades hela David Legas släktträd bort under andra världskriget. 

David Legas pappa flydde senare till Sverige när den antisemitistiska vågen kom tillbaka till Polen i slutet av 1960-talet.

Vidare berättar han i intervjun om sin judiska identitet och att även om han inte tillhör de flitiga besökarna i synagogan är den judiska identiteten viktig för honom och att han vill bevara den.
Dagen

Pojke hittade mynt med biblisk koppling

Ett ovanligt mynt med koppling till Apostlagärningarna har hittats av en pojke som var på skolutflykt i Samarien. På myntet står orden ”Kung Agrippa”, vilket tros syfta på den kung som, enligt Bibeln, fängslade Petrus och avrättade Jakob.

Enligt uppgifter som flera israeliska tidningar hänvisar till, upptäckte pojken helt plötsligt ett gammalt mynt i närheten av Silobäcken.

På myntet finns inskriptionen Kung Agrippa, vilket uppges syfta på Herodes Agrippa som var regent i Judéen år 41 till 44 och sonson till Herodes den store. Denne Agrippa omnämns i Apostlagärningarnas tolfte kapitel, där det återges hur han avrättar lärjungen Jakob med svärd och griper aposteln Petrus.
Världen idag

Palestinian Media Watch besökte riksdagen

Mikael Oscarsson (KD) stod värd för mötet med Itamar Marcus från Palestinian Media Watch när han nyligen besökte riksdagen.

Vid besöket berättade Itamar Marcus att Palestinian Media Watch genom öppna källor kunnat slå fast att den palestinska myndigheten lägger sju procent av sin budget på att betala palestinier som avtjänar eller avtjänat straff i Israel, liksom till döda våldsverkares familjer.

Itamar Marcus berättade vid ett seminarium att detta har upprört bland annat det nederländska parlamentet.

– Bara några dagar efter att jag varit i det nederländska parlamentet och talat om det här, beslöt man att minska sitt bistånd till den palestinska myndigheten med sju procent.

Mikael Oscarsson vill försöka påverka Sverige att gå samma väg.

– Sverige borde föregå med gott exempel för att signalera att detta inte är acceptabelt, sade han, och tillade att han avser få till stånd en debatt i frågan i riksdagen.
Världen idag

Göran Persson kritisk mot regeringens Israelpolitik

Forne statsministern Göran Persson (S) riktade subtil kritik mot regeringens Israelpolitik då han intervjuades i TV4.

Anders Pihlblad påpekade i intervjun att relationen mellan Sverige och Israel de senaste åren har blivit ”minst sagt frostig”.

– Jag tycker det är sorgligt. Kom ihåg en sak: Israel har i stort sett under hela sin historia varit i krig. Trots det är det en öppen, vital demokrati, sade Persson.
Israel idag