Palestinska presidenten skyller Förintelsen på judarna
Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas uttalanden om judarna och Förintelsen, vid ett möte den 30 april med det palestinska nationella rådet på Västbanken, har fått stor uppmärksamhet. I sitt tal, som enligt Times of Israel betecknades som ett slags ”lektion i historia”, förnekade Abbas att Europas förföljda judar skulle haft rättmätiga anspråk på de landområden som idag utgör Israel. President Abbas hävdade vidare att Europas judar inte förföljts för att de var just judar, utan på grund av sin ”sociala funktion”.

– Så de antijudiska känslorna berodde inte på deras religion, utan snarare på deras sociala funktion, som hade att göra med ocker, banker och så vidare, sade president Abbas.

Liberalernas ledare Jan Björklund har reagerat kraftigt mot Abbas uttalande och kräver att regeringen omedelbart fryser biståndet till de palestinska områdena.

– Uttalandet är helt oacceptabelt och bland det värsta jag har hört. Tydligare kan inte antisemitismen uttryckas, skriver Björklund och tillägger:

– Uttalandet vittnar också om det falskspel som PLO hela tiden bedriver, att inför omvärlden framstå som kompromissvillig men internt i Palestina bidra till att hetsa upp stämningarna mot judar. Björklund anser vidare att ”det svenska erkännandet av Palestina som en egen stat i dag framstår som helt ogenomtänkt.”

I ett inlägg på Twitter fördömer utrikesminister Margot Wallström Abbas utspel:

”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden. Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen”.

Världen idag, SVD, redaktionen

Israeliska sjukhus räddar liv
Israel idag.se berättar om en syrisk högriskgravid kvinna som kom till Israel – genom en så kallad ”humanitär port” – i rättan tid för att kunna behandlas vid Ramban Medical Center i Haifa.

Kvinnans läkare i Syrien hade sagt att hennes moderkaka hade blivit intrasslad i livmoderns muskler på grund av ett tidigare kejsarsnitt. Läkaren gav sedan kvinnan det fruktansvärda beskedet: en normal förlossning skulle vara omöjlig, och han var inte villig att utföra ett kejsarsnitt som nästan helt säkert skulle leda till moderns eller barnets död.

Genom en så kallad ”humanitär port” kunde kvinnan ta sig till Israel, där hon behandlades i ett sjukhus i Haifa. Kvinnan och barnet överlevde förlossningen i Israel.

Israel idag.se berättar också om en 13-årig pojke från Gazaremsan som genomgick en livräddande njuroperation och fick en ny njure från sin bror i en operation som också utfördes på Rambam Medical Center i Haifa.

Resultatet? En fungerande njure, en återförening mellan familjemedlemmar och ett bevis på att Palestinakonflikten inte tränger in genom sjukhusdörrarna i Israel.

Det var inte första gången pojken hade rest till Israel för behandling. Han föddes med ett ärftligt njurfel, vilket har lett till flera sjukhusvistelser och operationer vid Tel Aviv Sourasky Medical Center och Sheba Medical Center i Israel.

Israelidag.se, redakionen

Underskatta inte hotet från nazisterna
Rubriken är hämtad från en ledare i Expressen den 1 maj. I avslutningen lyfter ledaren fram Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 93 år, som ett föredöme för oss alla.

 ”Hédi Frieds borde tjäna som inspiration för oss alla. Mycket av energin i debatten läggs på att debattera huruvida nazister borde få demonstrera eller ej och om de i så fall borde få göra det på arbetarrörelsens stora dag. Den diskussionen slutar ofta i en återvändsgränd.

Låt oss i stället enas om att samhället behöver mobilisera med full kraft mot nazisterna. Där har Säpo och den öppna polisen viktiga roller att spela liksom kommunerna när det gäller det förebyggande arbetet mot extremism. Men även det ideologiska och folkliga motståndet har avgörande betydelse.

I dag protesterar Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 93 år, mot mörkrets krafter på plats i Ludvika. Hennes mod och ork borde tjäna som inspiration för oss alla.”

Expressen, redaktionen

Guatemala först med att flytta ambassaden till Jerusalem
Guatemala blev först med att flytta sin ambassad till Jerusalem. Den 1 maj gjordes flytten av ambassaden till den nya byggnaden som ligger i området Malha i sydvästra Jerusalem. Den officiella invigningen kommer att ske den 16 maj.

I ett uttalande angående flytten sade premiärminister Netanyahu att han var ”begeistrad över att se den guatemalanska flaggan vaja över Jerusalem före ambassadens öppning denna månad. Kära vänner, välkommen tillbaka till vår eviga huvudstad!”

IsraelFirst

Israelisk MedTech-startup vill få ett slut på kronisk ryggsmärta
Nästan hälften av svenskarna har ryggont, enligt statistik som upprättats av Folkhälsomyndigheten. Det är därför ett av våra vanligaste folkhälsoproblem. Israeliska ZygoFix erbjuder en liten lösning som gör stor skillnad.

När vi åldras kan skivorna av brosk, diskarna, som skiljer våra ryggkotor degenerera. En degenererad disk är som ett punkterat däck, vilket medför instabilitet och oönskade rörelser i ryggraden. Denna rörelse applicerar tryck på nerverna och orsakar därigenom allvarlig ryggsmärta.

Israeliska ZygoFix har lanserat zLOCK. En insättning som bara kräver ett litet snitt i huden. Vävnaderna och musklerna skjuts åt sidan för att nå ledpunktens ingångspunkt.

Israelidag.se