Historiskt borgmästarval
Vid de israeliska kommunalvalen i slutet av oktober skrev Labours kandidat i Hafia, Dr Einat Kalisch Rotem, historia, då hon besegrade den sittande borgmästaren Yona Yahav. Hon blev därmed den första kvinna som blivit vald att leda en av Israels största städer. Hon stöddes bland annat av stadens ultraortodoxa innevånare som var angelägna att besegra den sittande borgmästaren Yahav som suttit på posten sedan 2003.
Dr Rotem har en doktorsexamen inom arkitektur och stadsplanering och undervisar vid Technionuniversitet i Haifa.
Jerusalem Post

 

Dåd mot synagoga i USA
”Alla judar måste dö”, skrek gärningsmannen som började skjuta i en synagoga i Pittsburgh, USA. Det var mitt under gudstjänsttid på lördagen den 27 oktober som en man började skjuta mot folk inne i en synagoga i Pittsburgh. Det var fullt av människor på plats, då det firades sabbat.
Under söndagen (28/10) rapporterade media om elva döda. Gärningsmannen skottskadades vid attacken och kunde gripas av polis som utreder händelsen som ett hatbrott.
Under söndagen vajade flaggorna på halv stång på alla federala byggnader i USA och världen över fördömde politiska ledare dådet.
Premiärminister Netanyahu uttryckte sin stora bestörtning över dådet i ett uttalande efter attacken:
– Jag är förtvivlad och bestört över den mordiska attacken på synagogan i Pittsburgh idag. Hela det israeliska folket sörjer med de drabbade familjerna. Vi står tillsammans med det judiska samhället i Pittsburgh. Vi står tillsammans med det amerikanska folket inför denna fasansfulla antisemitiska brutalitet. Vi vill be för ett snabbt tillfrisknande av alla de sårade.
Dagen
Redaktionen
GPO

Prins Carl Philip testar israelisk teknik
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia gjorde under förra helgen ett besök i sitt hertigdöme Värmland där de närvarade vid invigningen av Dysleximässan i Karlstad.
På mässan finns en rad olika programpunkter: föreläsningar, workshops och utställningar. Allt handlar om hur vardagen kan underlättas för personer med läs-, skriv- och räknesvårigheter. Mässan – som arrangeras av det svenska Dyslexiförbundet – är en årligen återkommande aktivitet, och det var inte första gången man fick äran att ta emot ett kungligt besök.
På plats kunde prinsen och prinsessan testa det allra senaste inom teknologi, nämligen ett par glasögon från ett israeliskt företag som med hjälp av en smart kamera och en liten öronsnäcka omvandlar text till tal.
Israel idag

Grattis Héidi!
Judiska församlingens styrelse har enhälligt utnämnt Hédi Fried till årets Aaron lsaac-pristagare med motiveringen ”För hennes livslånga gärning att tydligt och outtröttligt informera om Förintelsen och för hennes varningar om vad antisemitism och rasism kan leda till”. Aaron Isaac-priset är vår finaste utmärkelse och ges till en person som under många år utfört ett viktigt arbete för Sveriges judar. Grattis Hédi!
Fotnot: Aaron Isaac (1730-1816). Sigillgravör, köpman och grundare av den judiska församlingen i Stockholm. Han var den förste juden som fick tillstånd att bosätta sig i Sverige utan att konvertera till den lutherska läran (red. anm.).
Facebook

Palestinska självstyret torterar dissidenter
Såväl Hamas i Gaza som Fatah på Västbanken har byggt upp en maktapparat där oliktänkande fängslas och hos bägge används regelbundet tortyr. Det slår Human Rights Watch fast i en ny, omfattande, rapport.
Det räcker med en regimkritiskt Facebookstatus för att råka illa ut i något av de två palestinskt styrda områdena. Att Hamas med järnhand slår ned på dissidenter kanske inte förvånar – de är trots allt terrorstämplade av omvärlden. Men samma metoder finns även i det palestinska självstyret på Västbanken – av Sverige erkänt som självständig palestinsk stat.
Human Rights Watch släpper i dag, tisdag (läs 23/10), en rapport med vittnesmål från de palestinska områdena. De berättar hur man återkommande använder tortyr och frihetsberövar människor på mycket lösa grunder. Rapporten är resultatet av två års arbete och byggs upp runt 86 personers dokumenterade vittnesmål.
Dagen

Finska SS-män deltog i Förintelsen
Expressen skriver om en nyutkommen bok i Finland som väcker starka känslor. Det är docent André Swanström som skriver om unga finska män som lockades av fascism och äventyr och frivilligt gick med i terrororganisationen SS väpnade gren under andra världskriget och som på Ukrainas bloddränkta slätter deltog i avrättningar av judar och krigsfångar.
Den gamla bilden är grundmurad sedan 1960-talet: Frivilliga i den så kallade finska Pantbataljonen deltog inte i några krigsförbrytelser.
Ny forskning tyder på att verkligheten var en helt annan. Brev och dokument som rör 1 400 finländska Waffen-SS-män bevisar att soldaterna var delaktiga i Förintelsen och utförde krigsbrott på östfronten.
– Det som överraskade mig mest var när jag märkte att professor Mauno Jokipii, som skrev standardverket om de finländska SS-männen, medvetet undanhöll fakta och sopade undan bevis som visar de finländska SS-männens politiska kopplingar och deras medverkan i krigsförbrytelser, säger docenten och teologiedoktorn André Swanström, vars nyutkomna bok ”Hakaristin ritarit” (Atena) skapat uppståndelse i Finland.
Expressen