Israelisk gas till Europa

Efter två års intensiva förhandlingar har Israel, Cypern, Grekland och Italien, med stöd av EU, kommit överens om att lägga världens längsta undervattensledning för export av gas från östra Medelhavet till Europa.

I februari 2019 förväntas avtalet undertecknas. Om allt går enligt planerna så kommer ledningen att vara på plats före år 2025. Enligt beräkningarna tar det ett år att ordna finansieringen av projektet och fem år att lägga ledningen. Projektet uppskattas kosta 6,7 miljarder dollar och projektet innebär placering av rörledning med hjälp av ytterst komplex teknik på 3-3,5 kilometers djup under havet på en sträcka av 2 100 kilometer.

Rörledningen, som kommer att ha en kapacitet på 10-20 miljarder kubikmeter gas, kommer att förläggas från Israels territorialvatten till Cypern, där ledningen går vidare på land och fortsätter sedan via havet till Grekland, Kreta och Italien.

– Denna överenskommelse, som vi har utarbetat kommer att göra det möjligt för Israel att bli en viktig energileverantör till Europa och det har både ekonomisk och politisk betydelse. Det är för första gången som Israel deltar i ett större infrastrukturprojekt med EU, säger Israels minister för nationella infrastrukturer, energi och vattenresurser, Yuval Steinitz.
Energinyheterna.se

Stipendium till Elidas skeppare

I början av december delade vänskapsförbundet Sverige-Israel ut sitt årliga Torgny Segerstedt-stipendium. Årets pristagare blev missionsbåten Elidas skeppare, Stefan Abrahamsson, som under hösten arrangerade en segling till Israel. 

Vänskapsförbundets ordförande i Stockholm, Maria Halkiewicz, berättar att Stefan Abrahamsson tilldelas Torgny Segerstedt-stipendiet på grund av sitt mod.

– I Sverige kostar det på att gå emot strömmen när det gäller Israel, och det är för detta mod att bryta med tystnadskulturen som Stefan får priset.

För ovanlighetens skull var det en helt enig styrelse som fattade beslutet om årets pristagare.

– I år var det helt självklart för alla, säger Maria Halkiewicz.

I samband med stipendieutdelningen släppte Stefan Abrahamsson även en nyhet.

– Det blir en ny segling med Elida till Israel om två år, 2020, berättade han, och möttes av spontana applåder.

Torgny Segersteds-stipendiet delades ut i samband med att vänskapsförbundets Stockholmsavdelning arrangerade sitt årliga Hanukkahfirande i Stockholms synagoga.

På Facebook kommenterar Stefan Abrahamsson utmärkelsen:

– Är tacksam och glad! En god kväll i festsalen i synagogan i Stockholm! Torgny Segerstedt är ett stort föredöme för mig och många. Att få förknippas med honom och det erkännande som Torgny initierade är en stor ära! Tack!
Världen idag
Redaktionen

Dömda till döden för samarbete med Israel

En militärdomstol i Gazaremsan har dömt sex personer till döden för samarbete med Israel, enligt inrikesministeriet i det av den palestinska islamiströrelsen Hamas kontrollerade området. Ytterligare åtta personer fick andra straff för samarbete med Israel.

Vid en presskonferens hyllar Iyad al-Bozum, talesperson för departementet, domarna och säger att kollaboratörer måste inse att Israel inte kan skydda dem.

Det är fem män och en kvinna som ska hängas. Kvinnan dömdes i sin frånvaro och är anklagad för att ha uppmuntrat sin syskonson till samröre med israeliska underrättelseorgan.
Världen idag

Solna stad vill byta namn på gata

År 2011 gav Stockholms stad och Solna stad gemensamt en gata namnet Astrid Cleves gata. Detta har nu blivit en riksnyhet då det nu framkommit att den kvinnliga professorn var en uttalad nazist, något som varken Solna eller Stockholm hade koll på.

Namnet har kritiserats från många håll och i en skrivelse rekommenderar nu Solnas stadsbyggnadsförvaltning att man byter namn på gatan, då ”lämpligheten kan ifrågasättas”. Dialog har hållits med Stockholms stad.
Mitti.se

Många israeliska nobelpristagare

I samband med att detta nummer av Shalom produceras pågår Nobelfestligheterna i Stockholm. Rigmor Holst i tidningen Inblick har sammanställt en lista på alla israeliska nobelpristagare. Trots att Israel är ett sådant litet land och inte funnits i mer än 70 år har man haft tolv pristagare. Här följer en uppräkning av nobelpristagare från Israel:

1966 Shmuel Yosef Agnon, litteratur; 1978 Menachem Begin, fredspriset; 1994 Yitzhak Rabin och Shimon Peres, fredspriset; 2002 Daniel Kahneman, ekonomi; 2004 Aaron Ciechanover och Avram Hersko, kemi; 2005 Robert Auman, ekonomi; 2009 Ada Yonath, kemi; 2011 Dan Shechtman, kemi; 2013 Michael Levitt och Arieh Warshel, kemi.
Redaktionen

”Bibelns tillförlitlighet”

Min äldste son, Efraim, kom hem idag från församlingens ungdomsgrupps Hanukkahläger. De tältade ute i den vintriga öknen i regnet och leran. Temat var ”Bibelns tillförlitlighet”, så de var vid Qumran intill Döda havet, där dödahavsrullarna hittades. Sådant här kan man bara göra här i Israel.
Tuvia Pollack på Facebook

Shlomo Hizak avliden

I mitten av 1960-talet inledde Shalom över Israel, dåvarande Judarnas Vänner, ett samarbete med israelen Shlomo Hizak. I och med detta samarbete kom Shalom över Israel i kontakt med bibelspridningen i Israel.

Shlomo Hizak var född i Jerusalem 1941 och avled i Jerusalem den 16 oktober 2018.
Redaktionen