Ökad antisemitism i Holland

Överrabbinen för Hollands ca 30 000 judar, Benjamin Jacobs, har i ett tal yttrat sig om den dramatiska ökningen av antisemitism som han bevittnat i sitt land. ”Jag kom till Holland för 40 år sedan”, sade rabbinen. ”På den tiden hände det aldrig att någon kallade mig för smutsig jude. Idag är det vardagsmat. Jag har varit med om att man kastat föremål mot mina fönster. En annan gång körde en bil rakt mot mig. Men tack och lov, myndigheterna ger mig ett gott skydd”.

Många holländska judar känner av en växande våg av judefientlighet. Man döljer numera sin identitet av fruktan för trakasserier eller attacker. Holland berömmer sig liksom många andra västländer av att vara en tolerant och liberal nation, men på senare tid har det inträffat en del skrämmande incidenter.

Jerusalem Post

Milstolpe för Israel i FN

Israel firade den 17 mars att en ny milstolpe nåtts i FN efter ett enhälligt beslut att anta den av Israel initierade resolutionen i FN:s narkotikakommission i Wien. Det är den första resolutionen som Israel initierat och som framgångsrikt antagits utanför FN:s generalförsamling (där man fått igenom två resolutioner under de senaste åren).

Resolutionen antogs enhälligt och 47 länder från fem kontinenter ställde sig bakom den, bland annat: USA, Kanada, alla EU:s medlemsstater, Ryssland, Norge, Colombia, El Salvador, Costa Rica, Argentina, Guatemala, Peru, Chile, Ecuador, Moldavien, Makedonien, Serbien, Thailand, Sydkorea och Tanzania.

Den israeliska resolutionen uppmanar till tillgänglighet av behandling för barn och unga som kämpar med missbruksproblem. Det breda stöd som resolutionen fått visar tydligt på det internationella samfundets erkännande av Israels unika erfarenhet och kompetens inom den internationella kampen mot narkotika.

Israels ambassadör i Wien, Zvi Hefetz, säger att resolutionen ”är resultatet av den diplomatiska kårens ansträngningar att visa fram Israels konstruktiva agenda vad gäller behandling och vård av barn och unga som kämpar med dessa problem”.

Israel har varit medlem av FN:s narkotikakommission i Wien under tre år – i samarbete med Israel Anti-Drug Authority.

Israelidag

Ny direktor för STI i Jerusalem

Svenska teologiska institutet i Jerusalem har fått en ny direktor. Maria Leppäkari, som tillträder tjänsten i augusti, är inriktad på religionsfilosofi och religionsmöte, särskilt mellan judendom och kristendom.

– Jag är mycket glad över utnämningen och ser fram emot att tillsammans med medarbetare och kollegor, fortsätta att utveckla det viktiga arbetet vid STI, säger Maria Leppäkari .

– Maria Leppäkari uppfyller väl de uppsatta kriterierna för direktorstjänsten. Hon har erfarenheter från regionen, förståelsen av STI:s roll och plats i religionsteologi och religionsmöten samt balansakten mellan religion och politik. Hon har goda ledarskapserfarenheter och har även arbetat i andra sammanhang än det akademiska, bland annat med utbildnings- och hälsofrågor, säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

En av Leppäkaris företrädare Göran Larsson  lade stor vikt vid just den judisk-kristna dialogen. Institutet har på senare tid fått kritik, bland annat från teologen Annika Borg, för att ha blivit för politiskt inriktat.

Dagen

Amnesty kritisk mot palestinska grupper i Gazakriget

Palestinska beväpnade grupper visade en flagrant brist på respekt för civilas liv genom att upprepade gånger urskillningslöst skjuta raketer och granater mot civilsamhällen i Israel under konflikten sommaren 2014. Detta enligt en ny rapport från Amnesty International med titeln ”Illegalt och dödsbringande: Raket- och granatattacker från palestinska beväpnade grupper under Gaza-Israelkonflikten 2014”.

Rapporten presenterar bevis för att flera attacker inifrån Gaza innebar krigsförbrytelser. Sex civila i Israel, däribland en fyraårig pojke, dödades i sådana attacker under den 50 dagar långa konflikten. I den mest dödsbringande episoden, som tros ha förorsakats av en palestinsk attack, dödades 13 palestinska civila varav 11 barn när en projektil avfyrades inifrån Gazaremsan men landade i flyktinglägret al-Shati.

”Palestinska beväpnade grupper, inklusive Hamas´ militära gren, utförde illegala attacker under konflikten och skadade civila”, säger Philip Luther från Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika. ”Genom dessa attacker visade man en flagrant brist på respekt för internationell humanitär lag och för konsekvenserna för civila både i Israel och på Gazaremsan.”

De raketer som används av palestinska beväpnade grupper kan inte styras till specifika mål. De är definitionsmässigt urskillningslösa. Att använda sådana vapen är förbjudet i internationell lag och alltså krigsförbrytelse. Granater är också oprecisa och får aldrig användas mot militära mål i eller i närheten av civila områden.

Arabiska och judiska ungdomar samarbetar kring rymdforskning

Det nyöppnade Moona, ett forskningscentrum i den israeliskarabiska byn Majd Al Kurum utanför staden Akko i norra Israel, erbjuder kurser om rymden till judiska och arabiska gymnasieungdomar. Hittills har 100 arabiska och judiska studenter erbjudits kurser inom elektronik, robotteknik, drönare, 3D printing och andra teknologier relaterade till rymdforskning.

Syftet är att öka positiva kontakter mellan judiska och arabiska ungdomar och stimulera intresse inom högteknolog, speciellt bland arabiska ungdomar. Moona har redan fått besök av Israels tidigare president Shimon Peres och NASA:s administratör Charles Bolden Jr.

Ljusa sidan