Kristna ambassaden i Jerusalem får svensk filial

Den internationella kristna ambassaden ICEJ är en internationell organisation med säte i Jerusalem. Nu öppnas en svensk filial, som ska ledas av Anders Sjöberg. Nyheten lanserades på Föreningen Israels vänners konferens i månadsskiftet juni-juli.

– Den kristna ambassaden i Jerusalem behövs. Det är en världsvid representation i detta organ, sade journalisten och tv-personligheten Siewert Öholm i samband med att nyheten lanserades.

ICEJ har tidigare haft en filial i Sverige. Men den lades ner, efter att dess företrädare Per-Inge Storm avlidit. Initiativet till att öppna avdelningen igen kommer bland annat från Henrik Svensson, som under de senaste fem åren varit på organisationens kongress i Jerusalem. Företrädare i Sverige blir prästen, läraren och författaren Anders Sjöberg (och Shalom över Israel-skribenten, red. anm.), som också har lett resor till Israel.

Den kristna ambassaden kommer att vara en lobby för Israel på många sätt, skriver Föreningen Israels vänner i ett pressmeddelande.

Dagen.se

Alijadagen: ny nationell helgdag i Israel

Israel är ett land som nästan helt består av invandrare. Därför är det inte så konstigt att det israeliska parlamentet infört en ny nationell helgdag som ska hylla landets alla invandrare.

Alijadagen (National Aliyah Day) har instiftats för att uppmärksamma Israels olika invandrare och deras bidrag till staten och samhället. Alija, som bokstavligen kan översättas till ”uppstigning”, är ett hebreiskt begrepp och beskriver judisk invandring till Staten Israel.

”Invandring är en av de mest betydande faktorerna i Israels utveckling; delaktighet och tillväxt som en stat och som en nation”, säger en av Knessetledamöterna som står bakom lagförslaget. ”Genom att markera denna dag, säger vi tack till alla invandrare och hyllar deras beslut att binda sina öden med Israel.”

Alijadagen infaller den sjunde cheshvan (mellan oktober och november).

Israelidag

Israel och Cypern överens om nytt samarbete gällande gasfälten i Medelhavet

Premiärminister Benjamin Netanyahu och Cyperns president Nicos Anastasiades beslutade nyligen om att samarbeta vad gäller gasfälten Yishai och Aphrodite.

Samtal om ekonomiskt samarbete har förts under en tid och man har diskuterat olika samarbetsformer kring gasfälten. Energiministrarna från båda länderna kommer nu att försöka få till ett avtal senast i september 2016. Förutom utvecklingen av energikällorna i östra Medelhavet beslutade Netanyahu och Anastasiades att en lösning av konflikten mellan Cypern och Turkiet inte bara skulle underlätta för framtida projekt utan även att det skulle stärka stabiliteten i området.

Israelidag

Glöm inte Israel!

I Guds frälsningsplan spelar Israel en avgörande roll. Det är därför vi hör om Israel på nyheterna varje dag. Det är därför kristendomens och judarnas fiende nummer ett vill utplåna landet och staden Jerusalem. Det har börjat med att man utplånar dem på kartorna, men målet är att utplåningen ska bli verklighet.

Guds löften till Israel kommer att uppfyllas. För en bibelläsare är det svårt att komma ifrån att upprättandet av landet och återvändandet till Sion, Jerusalem, är en del av denna uppfyllelse. Kristna behöver därför, utan att behöva acceptera övergrepp från israelisk sida, i bön stå tillsammans med det judiska folket. För dess fortlevnad tillhör historiens mirakler, och det gör också tillkomsten av Staten Israel. Och det är svårt för bibelläsaren att komma ifrån att slutet på historien involverar just Landet, Folket och Staden. Så be om fred för Jerusalem, och be med de första kristna: ”Marana tha – Herre, kom!” (1 Kor 16:22).

 Anders Gerdmar i Världenidag