Fotopris till israelisk fotograf

Den israeliska fotografen Amir Ben-Dov har vunnit BBC:s prestigefulla tävling med fokus på djurliv. Amir vann priset för sitt foto av tre rödfotade falkar på en och samma gren. I årets tävling deltog 42 000 fotografer från 96 länder i 20 olika kategorier. Amir vann första priset i fågelkategorin i konkurrens med 7 000 andra fågelfotografer. Tävlingen är sponsrad av Natural History Museum i London och BBC Wildlife Magazine och avslutades med en officiell ceremoni i London. Tävlingens fotoutställning öppnade den 16 oktober på London Natural History Museum och kommer att flyttas till olika destinationer runt om i världen. Den förväntas anlända till Israel i april 2016 med en utställning på Eretz Israel Museum i Tel Aviv.

Israel idag

Bataclan var en judisk teater

Konsertlokalen Bataclan, där den allra dödligaste massakern av alla terrorattackerna i Paris ägde rum, hade fram till september judiska ägare, skriver tidningen Dagen. Ägarna hade också utsatts för upprepade hot och har nu emigrerat till Israel. Tidningen Dagen refererar till Expressens krönikör Negar Josephi som ställer frågan varför svenska medier inte uppmärksammat terrorattackernas anti-judiska dimension.

Negar Josephi: ”Bataclan, vars namn kommer från Jaques Offenbachs operett Ba-ta-clan, har funnits sedan 1860-talet. Under de senaste 40 åren har den haft judiska ägare, Pascal och Joel Laloux. Sedan 1970-talet har den främst blivit känd som en rockscen och gästat en strid ström världskända rockartister. Men den har också flitigt använts till judiska uppträdanden och pro-israeliska evenemang. Teatern utsattes för upprepade hot av antisionistiska grupperingar. 2008 publicerades en video på YouTube där maskerade pro-palestinska aktivister varnade för att ”nästa gång kommer vi inte för att prata”. 2011 ska det ha kommit ett hot från en grupp som kallade sig ”Army of Islam”. De judiska ägarna sålde teatern i september 2015 och valde att flytta till Israel.

Dagen

Netanyahu och Abbas bröt isen vid klimatkonferensen i Paris

Premiärminister Netanyahu och den Palestinska myndighetens president Abbas bröt isen och tog varandra i hand vid klimatkonferensen i Paris i månadsskiftet november-december. Det var ledarnas första möte ansikte mot ansikte sedan 2010. Netanyahu och Abbas tog varandra i hand i samband med att ”familjebilden” togs av de 150 av världens ledare, som samlats i Paris med anledning av Förenta nationernas klimatkonferens.

Jerusalem Post

Israeliska arkeologer har hittat spår av den bibliske kungen Hiskias sigill

Eilat Mazar vid Hebrew University har lett arkeologiska utgrävningar i de södra delarna av den mur som omgärdar Jerusalems gamla stad. Nu meddelar Hebrew University att man hittat spår av den bibliske kungen Hiskias sigill på en bit av torkad lera.

– Den cirkulära inskriptionen kan ha gjorts av kungen själv. Det här är första gången som sigillspår från en israelisk eller judisk kung har upptäckts i en vetenskaplig arkeologisk utgrävning, säger Eilat Mazar. Upptäckten gjordes i de södra delarna av den mur som omgärdar Jerusalems gamla stad och begravdes troligen omkring 700 år f Kr då kung Hiskia styrde i Juda rike. Han beskrivs i Bibeln som en djärv monark och hans sigill består av antik hebreisk skrift och en sol med två vingar.

Nyhetsbrev från Israels ambassad 4 december 2015 och svt.se/nyheter/utrikes

 Av olika skäl väljer man att särbehandla just Israel

Svenske europaparlamentarikern Christofer Fjellner skriver på sin blogg att EU:s beslut om ursprungsmärkning är både oroande och totalt fel väg att gå. ”Produkterna från de israeliska bosättningarna är de enda i världen som EU kräver att man märker. Andra områden som har liknande gränskonflikter särbehandlas inte på detta sätt. Det finns inga krav på ursprungsmärkning av varor från de kurdiska områdena i Turkiet eller för den delen den turkcypriotiska delen av Cypern. Det finns inga krav om ursprungsmärkning av marockanska varor från Västsahara. Det finns inga krav på ursprungsmärkning av ryska varor från Krim. Av olika skäl väljer man att särbehandla just Israel.”

Hela Fjellners text kan du läsa på hans blogg. http://www.fjellner.eu/diskriminerande-ursprungsmarkning-av-israeliska-varor-farlig-symbolpolitik/

Israel idag

Israeliska Singlecue – nästa ”måste-ha-grej” i hemmet

Så här skriver MediaMarkt på sin trendspaningssida:

”Revolutionerande luftstyrning med Singlecue – snart hos MediaMarkt. Framtiden är här! Med hjälp av Singlecue kan du styra din TV och hela ditt smarta hem med enkla fingerrörelser – i luften! Den teknikintresserade har länge kunnat använda universalfjärrkontroller eller till och med smartphones för att styra TV, ljudsystem, mediaspelare och till och med lampor. Men med Singlecue kommer den riktiga revolutionen – att du kan styra din smarta teknik med fingerrörelser i luften! Utseendet på Singlecue ser bekant ut för den som känner till Xbox Kinect. Dessa två har också rörelsesensorer och kroppsrörelseavläsning gemensamt, men Singlecue fokuserar på att styra din TV och andra smarta system. Och det är enkelt att börja: Ladda bara hem den medföljande appen – finns till iOS och Android – och koppla ihop din teknik. Kolla YouTube-klippet för att se hur det fungerar!”

Israel idag