De bästa israeliska innovationerna 2016
2016 var ännu ett anmärkningsvärt år för israeliska innovationer och det finns inga tecken på att tempot avtar. Det innovativa ekosystemet har gjort sig känt världen över med sin banbrytande teknik som har potential att både förbättra och förändra våra liv till det bättre. Här följer några av innovationerna från tio-i-topp-listan.
UPnRIDE. Är en revolutionerande Segway-liknande anordning som gör att personer med tetraplegi (förlorad funktion från nacke och ner) kan stå upp och röra sig fritt. UPnRIDE kommer att förändra livet för tusentals förlamade människor. UPnRIDE rör sig över olika typer av terräng och styrs med hjälp av en joystick, antingen för hand eller via munnen. UPnRIDE grundades 2013 och presenterades för första gången 2016 på Rehacares internationella kongress i Tyskland.
DayTwo. Är glass egentligen onyttigt för dig? Enligt den israeliska startupen DayTwo kan det vara bra för dig! Genom att studera och analysera bakterierna i din kropp anpassar DayTwo din personliga diet och kan på detta sätt förebygga diabetes och hjärtsjukdomar. Priset för appen och det specialiserade bakterietestet är en engångskostnad på 500 dollar.
Photomyne. Många av oss uppskattar våra gamla familjealbum, men ändå är många av våra Kodak-bilder undangömda och bortglömda i källaren, på vinden och andra otillgängliga platser. Till undsättning för dessa bilder har appen Photomyne lanserats som digitaliserar bilderna (användarena kan skanna flera bilder i taget), lagra dem i mobila arkiv och möjliggör även för användaren att spara dem i ”molnet”. Photomyne blev snabbt en av de populäraste apparna 2016.
Israelidag
Insamling av vittnesmål
I januari lanserade Judiska Museet ett nytt samarbete med US Holocaust Museum i Washington DC. Tillsammans ska de samla in 5–10 nya vittnesmål, både från överlevande och från dem som bevittnade skeenden under Förintelsen. USHMM vill utöka sin svenska ”oral historiasamling” och museet behöver berättelser till den nya basutställningen som håller på att växa fram. Det ger möjlighet att fortsätta arbetet med att belysa olika perspektiv på Förintelsen. Vad gäller överlevandes berättelser så ligger fokus på livet i det nya landet; hur gick det, hur såg anpassningen ut, hur hittade man hem på denna nya plats?
Den som vill vara med eller känner någon som vill vara med och har något att berätta; maila Carolyn Östberg som håller i intervjuerna på carolyn.ostberg@irenmark.se
Judiska Museet nyhetsbrev
Nyheter från Israel fyller sex år
Shalom över Israels medarbetare Paul Widen i Jerusalem berättar i sitt nyhetsbrev, ”Nyheter från Israel”, i slutet av januari att det är nu ”snart sex år sedan jag startade Nyheter från Israel.”
I nyhetsbrevet skriver Paul Widen bl.a.: ”En del av er som läser det här har prenumererat sedan starten; andra har tillkommit så sent som igår. Jag kan inte nog understryka hur tacksam och hedrad jag är för det förtroende som ni har visat mig under dessa sex år. Att Nyheter från Israel fortfarande finns kvar sex år efter starten beror helt och hållet på ert trofasta stöd.
Det underliggande problemet i den svenska nyhetsrapporteringen från Israel kan alltså inte avhjälpas genom att ansvariga redaktörer presenteras med fakta: de har redan tillgång till fakta, men väljer att bara rapportera det som bekräftar den förutbestämda dramaturgin. Personligen tror jag dock att det ändå går att påverka dem, men då måste man slå där det svider: i deras yrkesstolthet.
Även om jag själv inte skickar mina artiklar till svenska nyhetsredaktioner vet jag att flera av er prenumeranter brukar göra det. Min artikel om verklighetsinverteringen i Svenska Dagbladet har i sin tur hittills lästs av över 4000 människor på min hemsida, vilket rimligtvis har satt en viss press på journalisten och den ansvariga redaktören.
Nyheter från Israel, Paul Widen