Indien vill utveckla banden med Israel

Indiens utrikesminister Sushma Swaraj har varit på officiellt besök i Israel. 
”Indien lägger den högsta vikt vid att utveckla banden till Israel”, sade Swaraj vid en presskonferens före mötet med premiärminister Netanyahu. ”Vårt samarbete har utvecklats väl på en rad områden under senare tid och har potential att bli ännu mycket bättre”. 
Hennes besök i Israel ses som ett tecken på de goda relationerna mellan länderna och som en förberedelse till ett planerat statsbesök av Indiens premiärminister Narenda Modi.
 Netanyahu mötte Swaraj med hälsningen: ”Mellanösterns enda demokrati välkomnar utrikesministern i världens största demokrati”.

Jerusalem Post 18/1

El Al skrev historia

El Al-flygningen från Israel till Cypern i mitten av januari skulle vara en helt vanlig flygning men den blev istället väldigt annorlunda. Varför? Båda piloterna var kvinnor, något som är ovanligt inom flygindustrin.

Captain Smadar Shechter och First Officer Meirav Schwartz var piloterna denna dag. Då utropet kom att det endast satt kvinnor i cockpit bröt hela kabinen ut i applåder. Enligt From the Grapevine som skriver om händelsen är det oklart när en kommersiell flygning endast spakades av kvinnor för första gången men det sägs att amerikanska Frontier Airlines gjorde det 1984. Det har förekommit liknande flygningar men som då varit planerade i förväg. För El Al var det en slump. Shechter berättar att ”jag var tvungen byta flygning och när jag kom till flygplatsen såg jag att jag var inbokad tillsammans med Meirav. Vi tyckte båda att det var väldigt kul.”

Israelidag 26/1

Hamas bygger nya tunnlar

Boende i israeliska samhällen längs med gränsen till Gaza har i flera månader sagt sig kunna höra ljud från grävmaskiner under marken. Inledningsvis avfärdade IDF alla farhågor om att den palestinska terroristorganisationen Hamas hade återupptagit sin tunnelgrävningsverksamhet, men efter att rapporterna om buller och markskakningar ökat i omfattning och även börjat uppmärksammas i media har IDF tvingats ta de boendes oro på allvar.

Den gångna helgen kommenterade Israels premiärminister Binyamin Netanyahu för första gången uppgifterna. ”Vi arbetar systematiskt och lugnt mot alla hot, inklusive hotet från Hamas, med både defensiva och offensiva åtgärder”, sa han. ”Om vi blir angripna genom tunnlar från Gazaremsan kommer vi självfallet att vidta mycket kraftfulla åtgärder mot Hamas, mycket mer kraftfulla än de vi tog under Operation Tzuk Eitan”.

Nyheter från Israel, Paul Widen 1/2