Minnesstund för David Ben-Gurion

Vid en statlig minnesstund (State Memorial Ceremoni) för David Ben-Gurion i december vid nationalparken Sde Boker sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bland annat:

”Vår militära kraft måste vara tillräckligt stark för att slå tillbaka alla fiender. Den måste vara kapabel att ta kriget till fiendens territorium, som den gjorde 1956 och i andra krig. IDF (Israels försvarsmakt) har blivit en av världens ledande arméer. Vår intelligens och förebyggande enheter är bland de bästa i världen och den som hotar vår existens utsätter sig för en mycket stor fara. Vi utrustar oss med F-35:or (stridsflygplan), ubåtar, cyber och defensiva system som Iron Dome, David’s Sling och andra.”

GPO News

Antalet kristna växer i Israel

President Rivlin tog tillsammans med inrikesminister Aryeh Deri emot Israels kristna ledare i samband med den årliga mottagningen i presidentens bostad. Rivlin talade om året som varit och hur man fortsatt bygga de goda relationer som redan finns mellan kristna och judar i Israel. Deri betonade hur vi inte endast delar en gemensam historia men även framtid. I de omkringliggande länderna ser vi hur kristna förtrycks och fler och fler tvingas bort från sina hemländer. I Israel växer antalet kristna och man kan fredligt fira jul och hanukkah sida vid sida. Antalet kristna uppgår nu till 120 000 i Israel.

Israelidag.se

UpnRide – en revolutionerande rullstol

Amit Goffring som själv är förlamad har uppfunnit denna revolutionerade rullstol. Stolen ger en oöverträffad rörlighet i muskulaturen – paraplegics och quadriplegics. Stolen har både ledade stag och remmar som ska ge stöd vid övergången mellan sittande och stående ställning. Utöver detta ska stolen automatiskt balansera sig för att klara av övergångar vid lutande trottoarer, parkeringsplatser, ramper och sist men inte minst vid låga trappor. Förhoppningen är att stolen ska finnas på marknaden under andra halvan av 2017 och att den ska höja livskvalitén för den rullstolsbundne.

Israelidag.se

Israeliska ungdomar hjälper syriska flyktingar

Två israeliska ungdomsorganisationer ”Arbetande och Studerande ungdomar” samt Dror Israel organiserar ”Operation mänsklig värme” vars syfte är att samla förnödenheter till de syriska flyktingarna så de ska klara vintern. Uppsamlingscentraler var öppna måndagen den 2 januari på 16 olika platser i Israel, allt från Carmel i norr till Beduin-staden Keseifa i söder. Allmänheten uppmanades att donera allt de kunde avvara.

Israelidag.se

Förintelsens minnesdag

Här följer en sammanställning över några arrangemang som anordnas i samband med Förintelsens minnesdag. Observera att en del av samlingarna har annat datum än den 27:e.

Alingsås, 26 januari kl 11.00, Hjälmareds Folkhögskola. Tal av Leon Rytz, för elever och personal vid skolan, men övriga intresserade är välkomna.

Alingsås, 27 januari kl 19.00, Christinae kyrka. Tal av Sven Reichmann och klezmermusik av Claes Hilliges, piano, och Max Wulfson, violin.

Höganäs, 30 januari kl 19.00, Tivolihuset. Ulf Cahn talar över ämnet: Min mamma överlevde förintelsen. Elever och lärare från Eric Ruuths Kulturhus medverkar med sång, musik och drama. En fotoutställning kommer också att finnas med som elever i årskurs 9 gjort efter deras studiebesök i Auschwitz.

Linköping, 28 januari kl 19.00. Cupolen.

Stockholm, 27 januari på Raoul Wallenbergs torg. Kl 14.00-17.30 ljuständning. Kl 16.30 Minnesceremoni, medverkan av bl. a. Livia Fränkel, överlevande från Förintelsen, och Göran Rosenberg, författare och journalist, romsk och judisk musik.

Uppsala, 25 januari kl 19.00, Livets Ord. Medverkan av
bl. a. Tobias Rawet, Ulf Cahn, Jan Blom.

Uppsala, 27 januari kl 19.00, Uppsala konsert och kongress restaurang. Musik av Trio X med Katarina Hellgren Dahl och Emilia Huczko (romsk brobyggare och samhällsvägledare).

Västerås, 27 januari. Kl 12.15, Stadsbibliotekets hörsal, invigning av utställningen Anne Frank – ”Om jag bara får vara mig själv”. Hela programmet för arrangemangen i Västerås hittar du på Shaloms hemsida www.shalom.se.