Terrorattackerna fortsätter

Israelidag.se har listat antalet terrorattacker under hösten. Det är en genomgång av terrorattackerna som har skett mot Israels civilbefolkning sedan det judiska nyåret (13 september 2015). Listan innehåller inte alla attacker. Listan upptar inte heller stenkastnings- eller molotovcocktailsattacker med mindre allvarliga konsekvenser.

Siffrorna kommer från Magen David Adom samt IDF:

  • 27 personer har blivit mördade av terrorister med knivhugg, skjutvapen eller efter att ha blivit påkörda av en bil (inklusive en gästarbetare och en palestinier).
  • 279 skadade, varav 25 allvarligt.
  • 100 knivattacker.
  • 37 skottlossningar.
  • 22 bilattacker.

Israelidag

Pris till Itzak Perlman

The Genesis Prize Foundation tilldelar 2016 års Genesispris till världens främste violinist Itzak Perlman. Priset är på 1 miljon dollar och tilldelas personer som uppnått extraordinära yrkesmässiga framgångar, gjort betydande bidrag till mänskligheten, inspirerat andra genom sitt engagemang och hängivenhet till den judiska gemenskapen och Staten Israel. Itzak Perlman erkänns för sina exceptionella insatser som musiker, lärare, förespråkare för personer med särskilda behov och för sitt engagemang för judiska värderingar.

Israelidag

2 300 hemlösa i Israel

Israels hemlösa befolkning har nått 2 300 personer, nästan hälften av dem är födda i det forna Sovjetunionen, enligt en välfärdsstudie som släpptes i början av december. Studien, som är den största i sitt slag på 15 år, fann att ungefär en tredjedel av Israels hemlösa finns i Tel Aviv, 9 procent i Haifa, 8 procent i Jerusalem och 5 procent i Ashdod.

I studien intervjuades 268 hemlösa. Den vanligaste orsaken till att de var hemlösa, 24 procent, var beroendet av droger eller alkohol. Ytterligare 17 procent angav ekonomiska problem eller brist på pengar, medan 10 procent uppgav att deras situation berodde på psykiska eller medicinska sjukdomar. Undersökningen visade att bara 17 procent av de tillfrågade varken hade missbruk eller psykiska/fysiska sjukdomar.

Välfärdsminister Haim Katz säger att när temperaturen sjunker har ministeriet gjort ansträngningar för att distribuera filtar, varma drycker och mat till de behövande så att de får det nödvändigaste. Men ökningen av antalet hemlösa i Israel kräver en annan strategi. ”Jag tror att vi måste undersöka utvecklingen för att finna en långsiktig lösning för de hemlösa. Jag har gett olika organisationer i uppdrag att komma med förslag på lösningar”, säger Haim Katz.

Jerusalem Post

Ortodoxa judar stämmer staten

AP rapporterar att en grupp israeliska medborgare som tidigare var strängt ortodoxa judar stämmer den israeliska staten. Som del av det isolerade trossamfundet genomgick de en strikt religiös utbildning. När de blev myndiga kunde de varken använda datorer, tala engelska eller förstå mer än grundläggande matematik. En av de 50 målsäganden är 26-årige Avihaty Marciano, han säger:

– Staten har övergivit oss. Jag satt i åratal i yeshivan (en judisk skola, reds anm), jag pluggade dag och natt, och i slutändan lämnades jag helt tomhänt.

Omni.se

Nyår med snö

Jerusalem Post meddelar att en vinterstorm slog till i norra Israel vid nyår. 30 centimeter snö föll på berget Hermons lägre platåer och 60 centimeter högre upp på berget. Hårda vindar i kombination med regn, slask och snö tvingade skolorna i staden Safed att ställa in skolundervisningen.

Leif Lundberg/Jerusalem Post

Vatikanen sluter avtal

Påveämbetet meddelar att Vatikanens första avtal med palestinierna har trätt i kraft trots israelisk kritik. Israel anser att avtalet kommer olägligt och stör landets direkta relationer med palestinierna.

Vatikanstaten erkände Palestina som en självständig stat i februari 2013 och i juni 2015 skrevs den nya överenskommelsen som behandlar Katolska kyrkans verksamhet på palestinsk mark. Heliga stolen har tidigare välkomnat överenskommelsen som ett gott exempel på regelverk för skydd av kristna minoriteter i andra delar av Mellanöstern.

Kyrkan har sedan 1993 diplomatiska relationer med Israel, men något avtal om kristnas rättigheter där har ännu inte kunnat tecknas, på grund av meningsskiljaktigheter om Jerusalems status.

Dagen

Naturgasexport

Energiminister Yuval Steinitz har godkänt att israelisk naturgas får exporteras till Egypten. Avtalet är värt motsvarande tio miljarder kronor och löper på en tid av tre år. Energiministern förutser också att Israel under de kommande åren även kommer att skriva liknande avtal med Jordanien, Turkiet, Grekland och europeiska länder.

Från den ljusa sidan

Svensk katolskt helgon

Sverige har fått sitt andra katolska helgon. Påven har beslutat helgonförklara den svenska nunnan Elisabeth Hesselblad. Mitt under den tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret Piazza Farnese och ordnade där en provisorisk synagoga. Efter sin död fick Elisabeth Hesselblad israeliska statens utmärkelse Righteous among the Nations.

Dagen