Förnekar fortfarande Israels existens
Den palestinska myndigheten och Fatah fortsätter att förneka Israels existens. Städer och andra platser över hela Israel presenteras som ”palestinska” och ”ockuperade.”
Enligt PA:s säkerhetsstyrkor ligger berget Tabor i ”det ockuperade Nasaret” och hippodromen i Cesarea i ”Palestina”. (Säkerhetsstyrkornas officiella facebooksida, mars respektive februari 2015).
Mahmoud Abbas´ Fatah-rörelse har samma budskap – att det inte finns rum för något Israel vid sidan av Palestina: ”Palestina betyder hela landet, från Jordan till Medelhavet.” (Fatahs facebooksida, april 2015). Sedan den 7 maj 2015 visar alla PA:s officiella TV-sändningar en logga med ”Palestinas” karta, inkluderande Västbanken, Gaza och hela Israel, tillsammans med en nyckel som symboliserar det palestinska ”återvändandet”. Fatahs egen kanal, Awdah TV, använder liknande bilder för att förmedla samma budskap.
Palestinian Media Watch har många gånger dokumenterat hur PA och Fatah genom sin terminologi och genom kartor och bilder på dessa och andra officiella kanaler presenterar hela Israel som ”Palestina” eller ”det ockuperade Palestina”. Något intresse för en tvåstatslösning i någon som helst form signaleras alltså inte för den palestinska hemmapubliken.
Palestinian Media Watch (PMW)
Israel har fått en ny regering
Premiärminister Benjamin Netanyahu presenterade Israels nya regering vid en ceremoni i Knesset. Moshe Yaalon fortsätter som försvarsminister medan Moshe Kahlon blir ny finansminister. Den 39-åriga Ayelet Shaked blir Israels yngsta kvinnliga justitieminister medan Naftali Bennet blir utbildningsminister. Yisrael Katz fortsätter som transportminister medan Yariv Levin blir turistminister och Miri Regev blir kulturminister. Yuval Steinitz blir ny energiminister och får ansvaret för Israels gasfyndigheter. 36-åriga Tzipi Hotovely blir Israels yngsta kvinnliga vice utrikesminister. Premiärminister Netanyahu vill på sikt erbjuda utrikesministerposten till ett parti i oppositionen i sin strävan att expandera sin smala koalitionsregering. Israels nya regering kommer att ha 20 departement och stöds av 61 av 120 knessetledamöter.
Ljusa sidan
Olovlig synagoga revs
Israeliska myndigheter har i samarbete med försvarsmakten IDF åter rivit en olovligt byggd synagoga i utkanten av Kiryat Arba i Hebron. Bosättare har använt området som böneplats sedan år 2001 efter att två män där dödats av palestinier i en terroristattack. IDF har rivit synagogan dussintals gånger, men man har envist rest upp den igen antingen som ett tält eller som en mer beständig konstruktion. Ägarförhållandet till marken är omtvistat och ärendet ligger nu hos Högsta Domstolen.
Jerusalem Post
Kritik mot Coop Varberg
Coop i Varberg tog nyligen det radikala beslutet att bojkotta samtliga varor från Israel. Tidigare har de drivit en något mildare linje, där bojkotten enbart gällde varor från ockuperade områden, men på årsstämman i mars valde medlemmarna att ta bojkotten ett steg längre.
Ordförande i Coop Varberg, Kent Wennberg, berättar för tidningen GT att det i flera år kommit in motioner med detta förslag. Personerna som ligger bakom förslaget anser att det inte går att dra en tydlig gräns mellan bosättningarna och den israeliska staten och därmed bör bojkotten gälla för hela Israel. I år röstades motionen igenom på medlemmarnas begäran.
Beslutet har dock väckt en hel del kritik. Senast är det riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) som ryter till. I en debattartikel i GT pekar han ut två skäl varför Coop i Varberg har valt fel väg.
– Coop bojkottar en produkt från en demokrati men fortsätter att köpa produkter från andra länder som inte är demokratier, exempelvis Kina, skriver Mathias Sundin.
Det andra argumentet han för fram är att en bojkott av israeliska produkter indirekt också blir en bojkott av judiska produkter. På Facebook har missnöjet frodats i en grupp som heter ”Protest mot Coop Varberg” där människor uppmanas att kontakta styrelsen för att föra fram sin kritik. Över tusen personer har visat intresse för gruppen, och många väljer öppet att skriva att de numera svarar med samma mynt, genom att bojkotta Coop.
Dagen
Egyptens Gaza-blockad
Sedan årets början har egyptierna bara öppnat gränsövergången vid Rafah under fem dagar. Det internationella samfundet och medierna talar ofta om Israels ansvar för den pågående blockaden av Hamas-kontrollerade Gazaremsan, samtidigt som de struntar i att egyptierna har infört stränga reserestriktioner för de 1,7 miljoner palestinier som bor där, skriver Gatestone Institute.
Rekordstort israeliskt räddningsbistånd till Nepal
Israel skickade ett rekordstort räddningsbistånd till det jordbävningsdrabbade Nepal. Drygt 260 läkare, sjuksköterskor och annan räddningspersonal från Israels Försvarsmakt upprättade samma dag som de anlänt ett fullt operationellt och avancerat fältsjukhus i Nepals huvudstad Kathmandu. Fältsjukhuset vilket är det största som Israel någonsin etablerat, har hittills behandlat 1 427 patienter och utfört 90 livräddande operationer samt åtta födslar. Sjukhuset inkluderade två operationsrum, fyra intensivvårdsrum, 80 sjukhussängar samt specialister inom neonatal och vuxenvård. Sjukhusets hela utrustning överlämnades som gåva till Nepal när den israeliska gruppen reste hem efter veckors intensivt arbete.
Ljusa sidan