Tel Aviv – världens bästa veg(etari)andestination, enligt Lyx.se

“Detta är inte för intet platsen där körsbärstomaten uppfanns(!) och landet är en stor exportör av frukt och grönt till övriga världen.” Bloggen Lyx.se utnämner Israel till världens bästa veg(etari)anland! Hela artikeln med bilder hittar du på http://lyx.se/blog/2016/05/09/tel-aviv-varldbast-pa-veganmat/

Från bloggen: ”Är du vegetarian eller vegan? Eller tycker du helt enkelt bara om att äta plantbaserat, snarare än kött och fisk? Då är det till Tel Aviv du ska bege dig för (bland annat) en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Staden, som ofta ses som den mest trendsättande i Israel, blev nyligen omnämnd som världens mest vegetarianvänliga av Condé Nast Traveler och inofficiellt ligger den även på topp när det gäller veganmat. Dessutom är Tel Aviv den plats som har den högsta procentandelen veganer i världen, runt 5 %. Här är veganism helt enkelt att betrakta som en vanligt förekommande livsstil – snarare än som den senaste hälsotrenden.”

Israelidag.se

Antikt skepp med spektakulär last funnet i Caesareas hamn

I en helt slumpartad upptäckt fann två dykare, som var nere vid den antika hamnen i Caesarea strax innan påsken, en stor och spektakulär antik last från ett fraktfartyg som förliste någon gång under senromersk tid för 1 600 år sedan.

En gemensam dykning tillsammans med marinarkeologer från Riksantikvarieämbetet avslöjade att en stor del av havsbotten hade frigjorts från sand och att resterna av ett skepp nu syntes på botten – järnankare, rester av träankare och andra delar av det antika skeppet.

I en mer omfattande undersökning av vraket för bara några veckor sedan lyckades man hitta ett antal objekt som varit en del av skeppets last. Bland annat hittade man vackra statyer och tusentals mynt som är 1 600 år gamla. Enligt uppgift handlar det om det största marina artefaktsfyndet på över 30 år. De två dykarna kommer att bli tilldelade Riksantikvarieämbetets utmärkelse för sin upptäckt.

Många av artefakterna är gjorda i brons och är fenomenalt välbevarade. En av de största överraskningarna var dock två metallklumpar bestående av tusentals mynt med en vikt på cirka 20 kilo. Upptäckten kommer ungefär ett år efter det att man upptäckte guldmynten som nu kan beskådas i utställningen Time Travel i Caesareas hamn.

Enligt Jacob Sharvit, chef för marinarkeologiavdelningen hos Riksantikvarieämbetet är det ”extremt spännande fynd som förutom deras skönhet även är historiskt viktiga.

Israelidag.se

Omfattande smugglingsförsök nära Gaza

Israeliska myndigheter offentliggjorde i början av maj detaljerade uppgifter om ett omfattande smugglingsförsök av kemikalier som uppdagades vid gränsövergången Nitzana mellan Israel och Egypten för lite mer än två veckor sedan. Den israeliska säkerhetstjänsten fattade misstankar när 40 ton salt anlände i containrar med Gaza som destination. När innehållet i containrarna genomsöktes hittade man fyra ton ammoniumklorid, en kemisk substans som kan användas i tillverkningen av drivmedel för raketer.

Enligt den israeliska säkerhetstjänsten hade den enorma saltförsändelsen beställts av en person i Gaza med kopplingar till terroristorganisationen Hamas militära gren. Upptäckten hemlighölls i över två veckor under det att händelsen utreddes.

Smugglingsförsöket är ett av de mer omfattande som har upptäckts, men är annars inte unikt. Den israeliska tullen har gjort dussintals liknande upptäckter och förhindrat förbjudna kemikalier och annat förbjudet material från att nå Gaza. Efter att Israels försvarsstyrkor (IDF) i början av april upptäckte en tunnel under gränsen till Gaza har man även infört ett importförbud på cement, då tusentals ton cement hade använts för att förstärka väggarna och taket i den upptäckta tunneln. Minst 30 liknande tunnlar upptäcktes under kriget mellan Israel och Hamas sommaren 2014 och var den främsta anledningen till den begränsade israeliska markinvasionen av Gaza.

 Nyheter från Israel, Paul Widen

Regeringsombildning i Israel

Efter mer än en vecka av intensiv politisk turbulens i Israel tillsattes idag måndag (läs 30/5) Avigdor Liberman som ny försvarsminister. Tillskottet av Libermans parti Yisrael Beitenu innebär att den sittande koalitionsregeringen ökar sin majoritet i Knesset (Israels parlament) från 61 till 66 mandat.

Oppositionens kritik mot den expanderade koalitionsregeringen har dock varit allt annat än försonlig. Tillsättningen av Liberman som försvarsminister har utmålats som en direkt fara för nationen. Det Sionistiska unionspartiets partiledare Isaac Herzog gick så långt som att direkt uppmana koalitionspartiet Kulanu att hoppa av och därigenom fälla regeringen. I nuläget tyder inget på att ett sådant avhopp vore aktuellt.

 Nyheter från Israel, Paul Widen