Syriska gratulationer till Israel

Det har kommit gratulationer till Israel med anledning av självständighetsdagen från en huvudgrupp inom den syriska oppositionen. Det är Mousa Ahmed Nabhan från Fria Syriska Armén som skriver till Mendi Safadi, kanslichef hos den drusiske knessetledamoten Ayob Kara (Likud). I brevet uttrycker Nabhan förhoppning om att dagen nästa år kan firas på en israelisk ambassad i Damaskus.

Safadi har på eget initiativ träffat representanter för den liberala och demokratiska syriska oppositionen som tar avstånd från islamistgrupperna och vill ha vänskapliga relationer med Israel.

Nabhan skriver: ”De bästa hälsningar och välgångsönskningar å Fria Syriska Arméns vägnar till staten Israel och dess framstående folk på dess sextiosjunde självständighetsdag”. Vidare skriver han att han hoppas kunna fira tillsammans med Israel i Damaskus nästa år, i ett Syrien befriat från Bashar al-Assads onda iranstödda regim, som han ger skulden för att ha uppmuntrat radikala terroristgrupper för att omintetgöra omvärldens stöd för den syriska oppositionen.

Nabhan är ansvarig för sin rörelses utlandskontakter. I brevet tackar han det israeliska ledarskapet för deras humanitära inställning och deras stöd till den syriska revolutionen och Syriens folk.

Han tillägger att en överväldigande majoritet av Syriens folk är moderata och länge velat ha goda relationer med sina israeliska grannar.

Efter Netanyahus valseger i mars skickade Nabhan även ett gratulationsbrev till honom, med förhoppning att han skulle ”fortsätta sitt stöd till Syriens folk”.

Jerusalem Post

PA angriper demokratin

Hamasmedlemmar anklagar PA för massarresteringen av hamasstudenter efter Hamas´valseger i studentvalen på Birzeit-universitetet.

I studentvalet i april vid Birzeit, Västbankens största universitet, besegrades Fatah av Hamas.

Enligt den oberoende palestinska nyhetsbyrån Wattan anklagar nu Hamas PA:s säkerhetsstyrkor för att efter valet ha arresterat en mängd hamasaktivister vid flera universitet på Västbanken. För att citera en hamasledare visar arresteringarna på ”PA:s chock över misslyckandet som är en följd av deras samarbete med ockupationsmakten och undertryckande av friheten”.

I avsaknad av reguljära nationella val ses universitetsvalen som viktiga signaler om opinionsläget och viktigast av dem alla är valet i Birzeit. Där fick Hamas 26 platser mot Fatahs 19. Vid andra universitet har utgången varit mera jämn och vid några deltog inte Hamas överhuvud taget.

Ett annat fall rapporteras av Palestinian Media Watch: En student blev relegerad från universitetet efter att ha kritiserat Fatah på Facebook och hennes farbror arresterades för att ha försvarat henne.

Den palestinske talesmannen Fayiz Abu Aita säger att valen i vilket fall är en seger för demokratin och att han nu förväntar sig att det skall hållas val även vid lärosätena i Gaza.

Nationella val har inte hållits i de palestinska områdena sedan 2006. Förra året, 2014, bildade myndigheterna på Västbanken och Gaza en samlingsregering. Sedan dess har de ömsesidiga anklagelserna duggat tätt, senast angående utbetalningen av löner till regeringstjänstemän i Gaza.

Palestinian Media Watch

Israel snabbt på plats Nepal

Bara timmar efter jordbävningen i Nepal flögs räddningsteam dit från Israel. Två dagar senare skickade Israels försvarsstyrkor flera plan med medicinsk personal och utrustning för att omedelbart efter ankomsten upprätta ett fältsjukhus.

Sett till personalstyrka hade då Israel den mest omfattande hjälpen på plats. Mer än 250 läkare och räddningsmanskap arbetade dygnet runt för att lokalisera och hjälpa jordbävningsoffren samt leta upp nästan lika många israeler och andra som saknades vid katastroftillfället.

Alla israeler som saknades har återfunnits välbehållna, med undantag av en 22-årig man som senare hittades omkommen.

Jerusalem Post

Israeliska Knesset är världens grönaste parlament

Det israeliska parlamentet Knesset är världens grönaste och mest miljömedvetna parlament. 1,8 miljoner dollar (cirka 16 miljoner SEK) har investerats för att realisera den gröna visionen. Den 29 mars invigdes ett 4 560 kvadratmeter solfält bestående av 1 500 solpaneler på Knessets tak. Solpanelerna kommer att förse Knesset med 10 procent av sin elektricitet vilket är värt 300 000 shekel per år. Knesset har infört ett omfattande återvinningssystem som inkluderar allt från tablets som ersätter utskrifter, energisnåla toaletter och eliminering av diverse plastartiklar som glas och dylikt. Vidare har kostnadsbesparande LED-lampor installerats i hela Knesset. Totalt förväntas diverse energibesparande uppgraderingar täcka en tredjedel av Knessets energibehov.

Ljusa sidan

Campingsemester – ett annorlunda sätt att uppleva Israel

Turister i Skandinavien, Europa och Nordamerika är sedan länge vana vid campingsemestrar. Campingvagnar av internationell standard kom till Israel först för några år sedan men är idag ett alltmer populärt och annorlunda sätt att uppleva Israel och dess vackra natur. Israel erbjuder idag turister flera dussin nya och moderna campingplatser från norr till söder. Med korta avstånd och fina vägar, är det möjligt för campingturister att snabbt och bekvämt uppleva Israel och komma närmare dess varierande natur och landskap.

Ljusa sidan