Dubbelt så mycket vatten till Gaza

Israel kommer att fördubbla mängden vatten som transporteras till Gaza, från fem millioner kubikmeter till tio millioner, enligt en israelisk regeringstalesman. Ökningen beror på att gazaborna lider av vattenbrist på grund av slöseri med grundvattnet. Talesmannen tillägger att han hoppas att ”Hamas inte skall stjäla vattnet från civilbefolkningen så som man stjäl byggnadsmaterial som är avsett för reparation av bostäder i Gaza”.

Jerusalem Post

Vattenavtal mellan Israel och Jordanien

Israel och Jordanien har undertecknat ett historiskt avtal om vattensamarbete. Projektet, som kallas ”Röd-Död”- projektet, skall förse både israelerna och jordanierna med vatten samt rädda det sinande Döda havet.

Silvan Shalom, minister för energi och vattenresurser, åkte nyligen till Jordanien för att underteckna avtalet och kallade det för ”det viktigaste avtalet sedan fredsavtalet med Jordanien”. Han underströk att ”det här är resultatet av ett produktivt samarbete mellan länderna som dels kommer att återställa Döda havet men även lösa Jordaniens vattenproblem”.

Projektet skall sammanlänka Röda havet med Döda havet genom en 200 kilometer lång pipeline som varje år skall pumpa 100 miljoner liter vatten norrut.

En avsaltningsanläggning kommer också att byggas nära Aqaba som skall förse både Israel och Jordanien med färskvatten. Det saltrika vatten som blir en biprodukt skall sedan pumpas vidare till Döda havet.

Israelidag

Borgmästaren stoppade terrorist

Terroristattacker där en ensam gärningsman går till attack med kniv har nästan blivit en del av vardagsrutinen i Israel, framförallt i Jerusalem. Det går sällan mer än en vecka utan att en eller flera judar överfalls, men tack vare blixtsnabba ingripanden av både polis och civilpersoner stoppas de flesta attacker i ett tidigt stadium. Nyligen skedde det igen. Vid ett övergångsställe precis intill muren till Gamla stan gick plötsligt en palestinier till attack med kniv mot en ultraortodox man som var på väg till ett bröllop. Mannen ådrog sig minst ett knivhugg i ryggen, men lyckades sedan värja sig med bröllopspresenten och springa iväg. Mitt i villervallan råkade Jerusalems borgmästare Nir Barkat åka förbi i sin bil (attacken skedde bara några hundra meter från kommunhuset där han har sitt kontor). Barkat hoppade genast ut ur bilen tillsammans med två livvakter, närmade sig terroristen och beordrade honom att släppa kniven. Därefter rusade borgmästaren och livvakterna fram och tacklade ner honom.

Paul Widén nyhetsbrev

Hamas terrorstämplad i Egypten

En egyptisk domstol har listat Hamas som en terroristorganisation. Hamas har sitt ursprung i den egyptiska organisationen Muslimska Brödraskapet som är terrorstämplad och förbjuden sedan 2013, då Mohamed Mursi störtades som president.

Hamas betecknar domstolens beslut som ”chockerande och farligt” och förklarar att terrorstämplingen inte kommer att påverka Hamas som ”åtnjuter hela (den palestinska) nationens och dess ledares respekt”.

Jerusalem Post

Gatan till Oslos synagoga stängs av

Gatan som leder fram till synagogan i Oslo kommer att stängas av permanent.

Ervin Kohn, president i judiska församlingen i Oslo, berättar att beslutet tagits efter attentatet mot synagogan i Köpenhamn den 15 februari. Det judiska samfundet i Norge har tagit emot ett antal hot på senare tid och har länge ansökt hos kommunledningen om att gatan skall stängas av men har hittills fått nej. Församlingen är nöjd med åtgärden som nu beslutats och anser att säkerheten avsevärt kommer att förbättras.

Jerusalem Post

Skadade syrier vårdades för 75 miljoner kr

Hur mycket har det kostat för israeliska sjukhus att ge vård till skadade syrier? Israels ambassads blogg har några intressanta siffror:

”Enligt Hälsoministeriets rapport som offentliggjordes förra veckan, så har det kostat israeliska sjukhus mer än 33 miljoner NIS (nya israeliska shekel) – drygt 75 miljoner kronor – att behandla skadade syrier under de senaste 1,5 åren. Sjukhus i norra Israel har behandlat över 1 500 skadade.

Det betyder att 80 syrier genomsnittligt har fått fri vård varje månad.

“Förutom att de behöver stora och omfattande operationer så ger vi dem även proteser och medicinsk utrustning som de tar med sig tillbaka till Syrien, säger dr Calin Shapira på Ziv Medical Center”.

Snabbnytt från
Svensk Israelinformation

Palestinsk arbetskraft ökar i Israel

Antalet palestinier som arbetar för israeliska arbetsgivare, både i Israel och på Västbanken, har fördubblats under de senaste fyra åren och utgör nu 2,2 procent av alla arbetare i landet. Detta enligt Bank of Israels årsrapport för 2014. Trenden väntas fortsätta inom överskådlig framtid.

Ökningen anses bero på att fler arbetstillstånd för palestinier utfärdats, men också de som arbetar utan tillstånd har blivit fler.

”Det finns stor efterfrågan i Israel på palestinsk arbetskraft, särskilt inom byggnadsindustrin. Antalet palestinska arbetare ökade trots den gångna sommarens våldsamheter i Gaza och på Västbanken. De fortsatte att komma till Israel för att arbeta även under Operation Protection Edge.

Enligt samma rapport från Bank of Israel tjänar de 92 000 palestinier som har israeliska arbetsgivare i genomsnitt 198 shekel per dag, medan man i motsvarande jobb för palestinska arbetsgivare tjänar i genomsnitt 91 shekel.

Jerusalem Post