Fågelfestival i Israel

Fågelfestivalen i Huladalen i norra Israel är något man måste uppleva för att tro det. Antalet, både fåglar och arter, på en så koncentrerad yta är ytterst ovanligt, särskilt i Europa. För fåglarna fungerar Israel som en landbrygga mellan tre kontinenter: Afrika, Asien och Europa. Det mångsidiga klimatet, från det alpina Hermonberget i norr till torra sandöknar i söder, erbjuder en mängd olika habitat för fåglarna och är också förklaringen till varför över 500 olika fågelarter söker sig till området.

Två gånger om året förvandlas himlen över Israel till en autostrada. Över 500 miljoner flyttfåglar flyger söderut mot Afrika under hösten, och när våren kommer återvänder de till Europa för att häcka. Från marken följer professionella fågelskådare, entusiastiska amatörer, fotografer och experter från hela världen deras flytt. Vid Hulasjön i övre Galileen, liksom på kibbutzen Kfar Rupin i Bet-Shan-dalen, i Jerusalem och i Aravaöknen norr om Eilat, finns utkikspunkter utrustade med teleskop där man organiserar guidade turer. Det viktigaste av Israels många ornitologiska centra är det i Latrun. Forskningscentret, som tillhör Tel Avivs universitet, spårar fåglar med radar och lägger upp flyttrörelserna på sin webbsida.

Israel idag

Ehud Olmert in i fängelse i Israel

För första gången har en tidigare premiärminister i Israel fått fängelsestraff. Maasiyahu-fängelset i Ramle huserar nu den första israeliska ex-premiärministern som hamnat i fängelse. 70-årige Ehud Olmert har inställt sig för att avtjäna ett 19 månader långt straff för bland annat korruption men vidhåller fortfarande sina påståenden om att han är oskyldig.

– Jag förnekar alla anklagelser om mutbrott som riktats mot mig. Under loppet av min omfattande karriär gjorde jag också misstag, men inget av brottslig natur enligt min mening, säger en nedslagen Olmert.

Olmert dömdes först till sex års fängelse för att ha tagit emot mutor i samband med ett byggprojekt i Jerusalem i början av 2000-talet. Men domen reducerades till 18 månader, och senare lades ytterligare en månad till på straffet för hindrande av rättvisan.

Dagen

Den nya nationalarenan i Haifa

Sammy Ofer Stadium i Haifa, fyrstjärniga UEFA-stadion, har varit värd åt såväl UEFA Champion League-matcher som EM-kvalmatcher för EM 2016. Sammy Ofer Stadium slog upp portarna i augusti 2014 och är hemmaarena för såväl Haifas båda hemmalag Maccabi Haifa F.C. och Hapoel Haifa samt det israeliska landslaget. Stadion ligger på Haifas södra sluttningar nära Matam High-Tech & Business Park. Totalt finns det 30 000 sittplatser och det är den enda inomhusarenan (med stäng- och öppningsbart tak) i Israel. Den är helt och hållet anpassad för UEFA:s och FIFA:s krav.

Israel idag

Expressen väljer norsk-israelisk tekniklösning

Vad har BBC, CNN och svenska Expressen gemensamt? De har alla valt norsk-israeliska Vizrt som leverantör för 3d-lösningar och produktionssystem. I början av februari blev det klart att svenska kvällstidningen Expressen väljer Vizrt som leverantör för sina webb-tv sändningar. Vizrt skapades år 2000 då Peak Broadcast System gick samman med israeliska RT-SET som grundades år 1994 och har tidigare bland annat utvecklat teknik för det israeliska flygvapnet.

Israel idag

Det profetiska ordet ifrågasatt

I takt med den liberala teologins inflytande och en vänstervridning av SV Kyrkan har stödet för Israel minskat. Men även genom det postmoderna inflytandet på den moderna teologin inom frikyrkligheten så har judarnas självklara plats i det profetiska skeendet kommit att ifrågasättas eller helt enkelt upphört att betonas. Man tycks alltmer ha fjärmat sig inom frikyrkorna från våra väckelsefäders profetiska klarhet vad gäller både församlingen och det judiska folkets roll i tidsålderns slutskeende. Det finns anledning att återigen upprätta denna profetiska roll och stomme inom frikyrkligheten och även återkomma till detta ämne!

Jonas Rosendahl, Aletheia.se

Israel i Bibeln

Det finns 2 320 verser med ordet Israel i Bibeln 1917 års översättning, från 1 Mos 32:28, Han sade: »Du skall icke mer heta Jakob, utan Israel, ty du har kämpat med Gud och med människor och vunnit seger.», till Upp 21:12, Den hade en stor och hög mur med tolv portar, och vid portarna stodo tolv änglar, och över portarna voro skrivna namn: namnen på Israels barns tolv stammar.

Apg29.nu

Hon ber att Sverige ska sluta stödja Abbas

Sedan mer än en vecka (från slutet av febr., red. anm.) bor den palestinska politikern Najat Abu Bakr i parlamentet i Ramallah på Västbanken. Hon vet att hon kommer att bli gripen av polisen så snart hon lämnar byggnaden. Anledningen är att hon anklagar ministern Hussein al-Araj, som står nära president Mahmoud Abbas, för omfattande korruption. Al-Araj tillbakavisar anklagelserna.

– Jag försvarar det palestinska folkets rättigheter. Det är sorgligt att se hur man försöker tysta dem som talar för folket och lika sorgligt att se hur den palestinska grundlagen förtrampas, säger Najat Abu Bakr.

Dagen