Baby dog när bil rammade folksamling
En tre månader gammal flicka dödades och sju människor skadades när en palestinsk man körde in i en samling människor på en spårvagnshållplats i Jerusalem på onsdagskvällen. Föraren sköts och greps sedan han försökt fly ur bilen, och avled senare på sjukhus, uppger Haaretz.
– Vi såg en bil komma norrifrån i full fart. Vi insåg att något var på väg att hända. Han missade oss med ett par centimeter, berättar ögonvittnet Eli Dayan.
Israeliska myndigheter betecknar händelsen som en terrorattack. Det är andra gången på tre månader i staden som palestinier dödar israeliska fotgängare med fordon.
Aftonbladet

 

Nigerias president besökte Israel
Nigerias president Goodluck Jonathan, vars land plågas av den islamistiska terrorrörelsen Boko Haram, har träffat premiärminister Benjamin Netanyahu under en privat två dagar lång kristen pilgrimstur i Israel.

Med hänvisning till besökets privata karaktär har premiärministerns talesmän avböjt att berätta något om mötet.
På senare år har Israel och Nigeria knutit nära band till varandra, mycket beroende på det hot som islamistisk terror utgör för båda. I maj i år erbjöd t ex Netanyahu hjälp till Nigeria i sökandet efter de 276 bortrövade skolflickorna.

Israel försåg också de nigerianska myndigheterna med medicinsk hjälp efter Boko Harams attack mot tre kyrkor julen 2011, en attack som skördade dussintals liv.
Nigeria är medlem av FN:s säkerhetsråd fram till slutet av 2015, något som kan ha sin betydelse om och när palestinierna kräver en resolution om Israels tillbakadragande till 1967 års gränser. I det läget behöver Israel räkna med sju röster i säkerhetsrådet som antingen röstar mot eller avstår och därmed låter USA slippa använda sin vetorätt.

Jonathan, som var i Israel på ett liknande privat besök för ett år sedan, flög till Israel i ett privat jetplan i sällskap med ca 20 nigerianska politiska och religiösa ledare. Förutom mötet med Netanyahu besökte Jonathan Västra muren och kristna heliga platser samt bergen Tabor och Karmel.
Jonathans besök sker ca fyra månader före valet i Nigeria, där Jonathan väntas ställa upp för omval.
Jerusalem Post

 

Önskar turisterna välkomna tillbaka
Under kriget mot Hamas varnade de flesta länder i Västvärlden sina innevånare för att åka till Israel. Resultatet blev att turismen gick ner 21 procent i juli månad. Israel var på väg mot ett nytt turistrekord innan kriget startade 8 juli. Mellan januari och juni 2014 besökte 1,9 miljoner turister det Heliga landet, 13 procent fler än året innan.
Turistminister Uzi Landau tycker det är dags för turisterna att återkomma till Israel. ”Tro inte allt ni ser i CNN eller BBC”, sade han till en reporter på Israel today. ”Israel är säkrare än många andra länder i Nordamerika och Europa”.
Israel today

Exporten minskade med endast fem procent under kriget mot Hamas
Statistik från Israels Exportinstitut visar att trots den 50 dagar långa Gaza-konflikten minskade Israels export endast med fem procent. Israels export exklusive diamanter under perioden juli-augusti uppgick till 7,3 miljarder dollar (drygt 52 miljarder kronor).
Ljusa sidan

 

Danmark erkänner inte Palestina som stat
I den danska tidningen Politiken kan vi läsa om utrikesminister Lidegaard – ”Lidegaard står fast: Vill inte erkänna Palestina som stat. Regeringen kan först erkänna Palestina som stat, när det finns en chans för, att det blir en stat.”
Det svenska beskedet ändrar inte Danmarks hållning. Lidegaard säger att han har svårt att tolka det svenska beskedet, om det endast är en politisk signal eller om det ligger något bakom orden.
Israelidag.se

 

Israel och Egypten skriver nytt avtal om gasleveranser
Israel och Egypten har undertecknat ett avtal som skall föra gas från Tamarfältet i Israel till Egypten. Överförseln av gas mellan de båda länderna upphörde helt för två och ett halvt år sedan på grund av att terrorgrupper på Sinaihalvön kontinuerligt saboterade och sprängde gasledningen.
Det nya avtalet innebär alltså att man återöppnar ledningen och enligt information som kommit under dagen skall det röra sig om 2,5 miljoner kubikmeter gas som i första hand skall gå till egyptiska privatkunder. I avtalet finns en klausul om minst fem miljoner kubikmeter gas över tre år.
Avtalet har möjliggjorts genom utökad egyptisk militär kontroll över Sinaihalvön vilket lett till en markant minskning av antalet terrordåd.

Israelidag.se