Gasfynd hotar Israels export

Den italienska energijätten Eni meddelade nyligen att bolaget gjort ett enormt naturgasfynd utanför Egyptens kust. Upptäckten skulle kunna innebära att landet går från nettoimportör till exportör av energikällan.

Naturgasfyndet består av ett 100 kvadratkilometer stort fält och innehåller 5,5 miljarder fat oljeekvivalenter. Italienska Eni sade i ett pressmeddelande att upptäckten är det största fyndet som någonsin gjorts i Medelhavet och att det har kapacitet att tillgodose Egyptens behov av naturgas i decennier.

– Det betyder jättemycket för Egypten. I dag är de nettoimportörer av naturgas och så helt plötsligt kanske de blir exportörer, säger energiexperten Ulf Svahn till SvD Näringsliv.

Fyndet är ett av flera som gjorts i Mellanöstern de senaste åren och skulle kunna innebära käppar i hjulet för Israel som planerat att exportera naturgas till Egypten. Samtidigt är det många frågetecken som kvarstår, enligt Ulf Svahn.

SvD

Mahmoud Abbas bygger palats

Mahmoud Abbas, ledare för den palestinska myndigheten (PA), är i färd med att bygga ett palats utanför Ramallah. De beräknade kostnaderna kommer att vara 13 miljoner USD och palatsområdet kommer att omfatta två helikopterplattor och den intilliggande 4 000 kvadratmeter stora byggnaden för ”presidentens kansli och vakter”. En skiss av 4 700 kvadratmeterspalatset finns på PEDCAR:s webbplats (Palestinska ekonomiska rådet för utveckling och återuppbyggnad). När det gäller finansieringen av projektet, säger webbsajten enbart och prosaiskt ”självfinansiering – Finansministeriet”. PEDCAR säger att man fördelar medel enligt ”nationella prioriteringar” och man redovisar inför en styrelse av förtroendevalda som leds av Mahmoud Abbas själv.

Israelrapport Livets ord

Stort motstånd mot USA-avtal med Iran

I USA:s kongress är motståndet stort mot kärnenergiuppgörelsen med Iran. Trots intensiv lobbying från båda sidor tyder ändå mycket på att president Barack Obama lyckas baxa igenom avtalet.

Bland Republikanerna, som har majoritet i kongressen, är synen på det internationella kärnenergiavtalet med Iran mycket negativ. De menar att någon överenskommelse med Iran aldrig borde ha träffats, att Iran ges alltför stora fördelar för sina uppoffringar och att Iran nu bara begränsas i sin kärnenergiverksamhet under en femtonårsperiod som snart är förbi. Många ser i det ett växande hot mot Israel och gör nu allt de kan för att stoppa avtalet.

DN

Nytt center för autism i Jerusalem

Autism fortsätter att öka runt om i världen. Det hebreiska universitetet i Jerusalem och Hadassah Medical Center planerar att etablera i Jerusalem det första interdisciplinära universitetsbaserade centret för autism i Mellanöstern till en kostnad av 75 miljoner dollar (cirka 640 miljoner SEK). Det nya centret kommer leda forskning och utbildning inom autism till gagn för individer med autism och deras familjer i Israel och Mellanöstern, säger professor David Lichtstein, dekan vid den medicinska fakulteten i Jerusalem. Israel har en del erfarenhet med forskning inom autism. Dr. Mark Weiser från Sheba Medical Center i Israel demonstrerade 2013 i samarbete med bland annat Karolinska Institutet i Solna en möjlig länk mellan autism och schizofreni.

Ljusa sidan

Hebreiska universitetet bäst i Israel

På andra plats bland universiteten ligger Technion Israel Instituts of Technology. Därefter kommer Weizmann Institute of Science och Tel Aviv University som trea och fyra. Bar Ilan University och Ben Gurion University of the Negev delar på plats fem och sex. Det är en fristående organisation i Kina, ShanghaiRanking Consultancy som varje år sedan 2009 rangordnar 500 av världens universitet. Att ligga bland de 100 främsta anses vara mycket hedrande. Hebreiska universitetet kommer på plats 67 och Technion på plats 77. Som jämförelse kan nämnas att Karolinska Institutet rankas som nr 48, Uppsala universitet som nr 61 och Stockholms universitet som nr 77 (på delad plats med Technion). Världens bästa universitet är Harvard, följt av Stanford och Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Ljusa sidan