Moderatledaren har besökt Israel
Moderatledaren Anna Kinberg Batra gjorde 4-7 september ett fyra dagar långt besök i Israel och Palestina, ett besök som fick mycket uppmärksamhet i både Sverige och Israel.
Ett syfte med resan var, enligt moderatledaren, att lägga grunden för bättre relationer mellan länderna. Anna Kinberg Batra sade också inför resan ”att hon aldrig varit i Israel eller Palestina och att resan i första hand är en studieresa för att fördjupa kunskaperna om området.” Något som också underströks av Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman i en intervju i tidningen Världen idag där han menade att ”Anna Kinberg Batras besök inte har något att göra med de officiella relationerna mellan regeringarna i Sverige och Israel”.
Måndagen den 5 september träffade Anna Kinberg Batra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett timslångt möte på premiärministerns kansli. Även om Anna Kinberg Batra inte ville avslöja innehållet i samtalet så betecknade hon samtalet som ”konstruktivt”, enligt Expressen.
Den israeliska tidningen Times of Israel, som talat med icke namngivna israeliska tjänstemän, skriver dock att man från israelisk sida hade hoppats mer av moderatledarens besök. ”Före besöket presenterade hon sig som en nära vän och lät oss förstå att hon skulle använda sitt besök som en plattform för positiva uttalanden om Israel. Hon levererade inte”, säger en person till tidningen (citat från tidningen Världen idag).
Shaloms medarbetare i Israel, Paul Widen, kommenterar också hennes besök i en artikel i Världen idag med den provocerande rubriken ”Är relationen förbättrad nu?”. Paul Widen lyfter fram motsättningen i det hon sagt inför resan: ”relationerna måste bli bättre; hon reser till Israel för att lyssna”. Men sedan i en intervju i Expressen, inför mötet med premiärminister Netanyahu, så antar hon genast en kritisk hållning: ”Det är klart att det finns kritik att framföra mot bosättningarna som är helt oacceptabla”. Paul Widen gör sedan en jämförelse med Anna Kinberg Batras svar på frågan vad hon ska säga till palestiniernas premiärminister Rami Hamdallah. Då låter det helt annorlunda: ”Det är ju en enorm konflikt, mångårig, som jag inte tror att jag kan påverka. Men … jag vill träffa och höra röster från olika håll”.
Paul Widen menar att Anna Kinberg Batras kritiska hållning är förklaringen till varför det inte blev någon presskonferens och ingen officiell kommentar av Netanyahu efter deras möte. Paul Widen skriver vidare: ”Hon (AKB) är bevisligen precis lika okunnig som Wallström, lika snabb att häva ur sig kritik mot Israel och lika undfallande mot det korrupta och våldsglorifierande palestinska ledarskapet”.
Leif Lundberg
(Det mesta av underlaget till texten är taget från Världen idag)