Tel Aviv – Jerusalem på 30 minuter
Äntligen – nu läggs rälsen för ett snabbtåg som ska trafikera sträckan Tel Aviv – Jerusalem. Förhoppningsvis, om allt går som planerat, är bygget klart 2018 och man kommer kunna ta snabbtåget mellan Israels två största städer.

I dag tar det cirka en timme att köra de 60 km mellan Tel Aviv och Jerusalem. I rusningstrafik kan det ta dubbelt så lång tid. Det finns även ett tåg som tar ca två timmar och som har flera stopp på vägen.

När snabbtåget kommer igång 2018 kommer det att ta mindre än 30 minuter att åka mellan Tel Aviv och Jerusalem. Tåget kommer ha ett stopp vid Ben Gurion-flygplatsen.

Snabbtåget är det största infrastrukturprojektet i landets historia och kostar ca 1.9 miljarder dollar. Nio broar och fyra tunnlar kommer möjliggöra framfarten och tio års planering ligger bakom projektet. Fyra dubbeldäckare med plats för 1 000 resenärer kommer att lämna stationerna varje timme.
Israelidag

 

Israel vice ordförande i FN från hösten
Israels FN-ambassadör Danny Danon har utsetts till en av 21 viceordföranden i FN:s generalförsamling. Hans ettåriga mandatperiod inleds i samband med den 72:a generalförsamlingen i september. Han kommer att leda generalförsamlingens möten när ordföranden inte är på plats, ha synpunkter på dagordningen och se till att ”regler och etikett” följs under mötena, enligt ett uttalande.

– Det är en ära att företräda staten Israel i denna ledarskapsställning i FN. Vi har återigen bevisat att Israel är redo och kapabelt att tjäna i betydelsefulla positioner i FN, och att försöken att blockera dessa framsteg inte kommer att lyckas, säger Danny Danon.

I maj 2016 valdes Danny Danon som förste israel någonsin till ordförande i en av generalförsamlingens permanenta utskott – det sjätte utskottet, som handlägger rättsliga frågor.
Världen idag

 

Flest antal turister till Israel i april sedan 1948
April var en bra månad för turism till Israel – 374 000 besökare anlände landet. Det är den högsta siffran för en individuell månad sedan 1948!

Besökarna som kommer till Israel inkluderar sådana som stannar i landet på sin semester, dagsbesök samt turister som kommer med kryssningsfartyg som lägger till i israeliska hamnar i en eller två dagar. Majoriteten av turisterna som stannar i över ett dygn kommer med flyg. Hela 40 000 kom till Israel landvägen (ej endagsturister). Ungefär 34 000 kom från Jordanien och 6 000 från Egypten. Detta är en ökning med 56 procent jämfört med april 2016 och 22 procent högre än april 2015.

Under tidsperioden januari till april 2017 har totalt 1,09 miljoner personer besökt Israel, 28 procent fler än samma tidsperiod 2016 och 23 procent mer än samma tidsperiod 2015.

Besökarna kommer från hela världen, men tio länder sticker ut lite extra, det är USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ukraina, Kina, Italien, Rumänien och Polen. Alla dessa länder har en ökande andel turister till Israel men allra mest sticker Kina ut med 37 900 kinesiska turister under de fyra första månaderna 2017, en ökning med hela 112 procent jämfört med samma period 2016.
Israelidag

 

”Så ska Sverige bli Israelvänligast”
I samband med att Samfundet Sverige-Israel under maj bytte namn till Vänskapsförbundet Sverige-Israel och fick Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) som ny ordförande satte man upp den höga målsättningen att Sverige ska bli Europas Israelvänligaste land.

Genom att samordna och aktivera informationsarbetet via de lokala föreningarna inom vänskapsförbundet och dessutom bli mer aktiv i opinionsarbetet, vill Stefan Dozzi, vänskapsförbundets generalsekreterare, skapa förutsättningar för förbättrade relationer mellan de båda länderna.

– För att nå vårt långsiktiga mål är det nödvändigt att förändra mediabilden av Israel, som varit ensidig i tiotalsår, säger Stefan Dozzi.
Keren Kajemet Sverige – Israelfonden, ADAMA sommaren 2017

 

”Skärvor av ett liv”

”Skärvor av ett liv” är titeln på en ögonvittnesskildring av livet som judisk fånge i de tyska koncentrationslägren. Den är skriven av Hédi Fried som räddades till Sverige efter kriget tillsammans med sin syster Livia Fränkel.

I början av juni besökte Liva Fränkel Uppsala på inbjudan av Israelgruppen i Uppsala. Samlingen hölls i baptistkyrkan där hon berättade om sin lyckliga uppväxt i staden Sighet i Transsylvanien, Rumänien, men hur allt förändrades allt eftersom andra världskriget pågick och att familjen även mot slutet av kriget blev transporterade till ett koncentrationsläger.

På ett förtjänstfullt sätt vävde Livia Fränkel ihop sin berättelse med krigets förlopp. Livia och Hédi förlorade båda sina föräldrar i lägrens fasor och Livia berättade att det sista deras mor sade när de skildes åt för alltid var: ”Ta hand om varandra!”.
Leif Lundberg