KORTNYTT FRÅN ISRAEL maj 2017

Ny ledare för Samfundet Sverige-Israel
Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) valdes till ny ordförande för Samfundet Sverige-Israel vid rikskonferensen i Norrköping helgen 6-7 maj. Lars Adaktusson efterträder riksdagsledamot Mathias Sundin (L) som ordförande.

– Lars är en varm Israelvän, har mycket goda nätverk och kunskap om hur media fungerar, och är dessutom mycket omtyckt som människa. Han blir en utmärkt brobyggare och ett fantastiskt ansikte för organisationen utåt, säger Stefan Dozzi, generalsekreterare för Samfundet Sverige-Israel.
Världen idag

Abbas och Trump möttes
USA:s president Donald Trump tog emot den palestinske presidenten Mahumud Abbas i Vita huset onsdagen den 3 maj.

– Vi ska starta en process som förhoppningsvis leder till fred, sade Donald Trump, samtidigt som han krävde att palestinierna slutar med att hetsa till våld och hat mot Israel.

Vid ett gemensamt möte med media uttryckte både Donald Trump och Mahumud Abbas sina förhoppningar om att få till stånd en fredsuppgörelse för Mellanöstern.

– Vi vill skapa fred mellan Israel och palestinierna. Vi ska fixa det sade Donald Trump, utan att säga något specifikt om hur det ska gå till.
Världen idag

Donald Trump besöker Israel
Vid kabinettsmötet söndagen den 7 maj hälsade Premiärminister Netanyahu USA:s president Donald Trump välkommen till Israel (Trump ska besöka Israel senare i maj). Han hälsade Trump välkommen med orden:

– Om två veckor kommer staten Israel att vara värd för USA:s president Donald Trump och hans fru, på sin första resa som president utanför USA. President Trump kommer att bli varmt välkomnad som en stor vän till Israel och som ledare för vår närmaste allierade, Förenta staterna.
GPO News

Senatorer skriver till FN om Israel
USA:s samtliga 100 senatorer vädjar i ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres om att världsorganisationen och dess olika organ ska ge Israel en mer rättvis behandling.

Brevet från de amerikanska senatorerna offentliggjordes i slutet av april och har författats av republikanen Marco Rubio och demokraten Christopher A. Coons. ”Även om vi, som republikaner och demokrater, är oeniga i många frågor, står vi enade i vår önskan att se FN förbättra sin behandling av Israel och att avskaffa antisemitismen i alla dess former”, skriver senatorerna.

Särskilt kritiska är senatorerna till UNRWA, som arbetar med palestinska flyktingar, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur – Unesco – och till FN:s råd för mänskliga rättigheter – UNHCR.
Världen idag

Känd israelisk skådespelerska avliden
Den israeliska skådespelerskan Daliah Lavi har avlidit, 74 år gammal. Hon avled i onsdags i sitt hem i amerikanska Asherville. Daliah Lavi var född 12 oktober 1942 i Shavei Tzion nära Akko i Israel.

Hon studerade balett i Stockholm och det var också här som hennes filmkarriär tog fart. 1955 fick hon en roll i filmatiseringen av August Strindbergs klassiska ”Hemsöborna”, i regi av Arne Mattsson. Här spelade hon dottern till professorsparet. Här spelade hon mot bland andra Ulla Sjöblom och Hjördis Petterson. Hon återvände till Israel på 60-talet där filmkarriären fortsatte.

Daliah Lavi talade fem språk flytande och spelade in film i flera länder, som Spanien, Tyskland och Italien. Hon var känd för sin skönhet, och rörde sig i kretsen av Hollywoods största stjärnor, som Kirk Douglas och Dean Martin. Hon ska begravas i Israel.
Expressen

Svensk i ECI:s styrelse
The European Coalition for Israel arbetar med förbättrade relationer mellan Israel och EU och för en rättvis bild av Israel i Europa. Nu har svenske Bo Sander valts in i ECI:s styrelse.

ECI bedriver kontinuerligt påverkansarbete vad gäller synen på Israel bland makthavare i Europa och arbetar också aktivt med att motverka antisemitism på alla nivåer.

I samband med organisationens årsmöte i slutet av mars beslutades att Bo Sander blir en del av ECI:s styrelse.

– Jag har jobbat och bott i Jerusalem i ett stort antal år. För närvarande hjälper jag olika organisationer med projekt i Israel, det kan handla om event, produktioner och kristet arbete.

– I det arbetet och i den situation som nu är så ser jag att det finns ett enormt behov av saklighet och fakta om Israel. ECI har en oerhörd position för detta inom EU, men också globalt, och därför vill jag gärna stödja och hjälpa till på de sätt jag kan, säger Bo Sander.
Världen idag