Volvo öppnar upp innovationscentrum i Israel
Tillsammans med Honda har Volvo i mitten av februari öppnat ett innovationscentrum för smarta bilar i Tel Aviv. Nyheten släpptes av Honda Silicon Valley Lab som skapat ett brett samarbete med Volvo, Hertz, israeliska Ituran och innovationshubben DRIVE som grundats av den israeliska importören av Honda och Volvo – Mayer Group. Tanken är att DRIVE ska verka för att främja samarbete mellan Honda R&D och israeliska transportinnovatörer och utveckla kontakterna med israeliska startups och entreprenörer. Honda säger att man som en partner i detta samarbete kommer arbeta aktivt med startups genom Honda Xcelerator.
Israelidag
Made in Israel – SodaStream kommer att märka sina produkter med Israels flagga
SodaStream har under lång tid varit en måltavla för bojkottsextremisterna. Företagets vd Daniel Birnbaum säger nu att eftersom företaget redan varit så utsatt för BDS-påtryckningar och att det numera är allmän kunskap att SodaStream produceras i Israel så kan man lika gärna sätta en flagga på produkten.
Förutom flaggan och den vanliga texten MADE IN ISRAEL så kommer det att stå att ”denna produkt är gjord av araber och judar som sida vid sida arbetar i fred och harmoni”.
BDS-kampanjerna mot SodaStream intensifierades efter att filmstjärnan Scarlett Johansson blev en ambassadör för företaget och blev ansiktet utåt i reklamfilmer. Den brittiska intresseorganisationen Oxfam krävde att Johansson skulle klippa alla band till SodaStream på grund av att de hade en fabrik i Mishor Adumim. Fabriken hade hundratals palestinska araber anställda men på grund av tumultet flyttades fabriken till Negevöknen. På grund av BDS-rörelsen förlorade de palestinska araberna sitt arbete och SodaStream anställde istället hundratals israeliska beduiner som stormtrivs på sitt arbete. I ett senare skede uppgav Oxfam att de förlorade tusentals bidragsgivare på grund av sin kampanj mot Scarlett Johansson.
Israelidag
Boverket ger Judiska Museet 2,5 miljoner
I början av mars fick Judiska Museet ett stort stöd från Boverket för att påbörja restaureringen av den gamla synagogan och tillgängliggöra det svensk-judiska kulturarvet. Det känns förstås jätteroligt även om det fortfarande är långt kvar till dess vi återigen kan slå upp portarna till Judiska Museet. Men steg för steg är vi på väg dit.
Museet är en av 10 kulturlokaler som får bidrag för att förbättra tillgängligheten i lokalerna. Bidraget kommer väl till pass då museet behöver göra en del varsamma förbättringar så att det blir möjligt för alla att besöka museet. Huset är gammalt, det finns rester av medeltida valv i källaren. Synagoga blev det först 1790.
Arkitektritningarna är klara men nu är det många som ska säga sitt; Stadsholmen, stadsbyggnads-kontoret, staden, grannarna. Så riktigt än kan vi inte sätta spaden i jorden och bygga hiss, ny reception, och nya utställningsytor. Det kommer förstås bli magiskt.
Judiska Museets nyhetsbrev
Ny dag i relationen Israel och USA
Under söndagens (6/3) regeringssammanträde i Jerusalem redogjorde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för sitt möte i förra veckan med USA:s president Donald Trump. Alliansen mellan de båda länderna, som alltid har varit stark, har nu stärkts ytterligare, förklarade Netanyahu för sina ministrar, dels på grund av den mångåriga personliga relationen mellan de båda ledarna, och dels på grund av att de är överens om att Iran i dag utgör det största hotet mot stabiliteten i Mellanöstern.
– I slutet av mötet med presidenten skakade han min hand och beskrev relationen mellan Israel och USA som ”en ny dag”. Jag måste säga att det är en ny dag här och att det är en fin dag, förkunnade en entusiastisk Netanyahu.
I president Donald Trump har Netanyahu dock funnit en sann allierad. Trump må sakna kunskap om konflikten mellan Israel och palestinierna, men han förstår att Iran inte bara är Israels utan också USA:s uttalade fiende och att detta hot måste tas på allvar.
Världen idag (Paul Widen)
Judisk begravningsplats förstörd – vicepresident Pence städar upp
170 gravstenar vältes och förstördes i februari på den judiska begravningsplatsen i Saint Louis i den amerikanska delstaten Missouri. Någon dag efter förstörelsen var USA:s vicepresident Mike Pence på plats tillsammans med Missouris guvernör Eric Greitens. Tillsammans städade de upp på begravningsplatsen och höjde sina röster för att fördöma vandaliseringen.
54 judiska center i 27 amerikanska stater och en kanadensisk provins har, endast i år, fått ta emot flertalet bombhot, enligt Jewish Community Center Association, rapporterar CNN.
Världen idag
Lämnar USA FN:s människorättsråd?
Enligt källor kan USA komma att dra sig ur FN:s människorättsråd, rapporterar nyhetssajten Politco. USA sägs vara kritiska mot att rådet enligt dem tagit ställning mot Israel. Under George W. Bushs tid i Vita huset avstod USA från en plats i rådet med hänvisning till Israelfrågan, men har senare tagit en ledande roll i rådet.
The Jerusalem Post, Omni