Fotbollsfans bussas till Auschwitz
Italienska storklubben Lazios fans har skämt ut sig igen. Nu vill klubben ta dem till Auschwitz. Det var i matchen mot Cagliari den 22 oktober som Lazios beryktade supportrar draperade Olympiastadion i Rom med antisemitisk graffiti och banderoller med budskap riktat mot judar. På några plakat i publikvimlet syntes bilder på Anne Frank, den judiska flickan som dog i nazisternas koncentrationsläger och som skrev Anne Franks dagbok, iklädd värsta rivalen Romas vinröda tröja.

Detta fick klubbens president Claudio Lotito att ta avstånd från fansens osmakliga agerande. På tisdagen lade han en krans utanför den judiska synagogan i Rom, för att visa solidaritet med judar.

Lotito sjösatte också en utbildningskampanj riktad till supportrarna som bland annat innebär att klubben kommer att anordna årliga resor för fansen till dödslägret i Auschwitz, rapporterar The Guardian.
Dagen

 

USA lämnar Unesco
USA lämnar Unesco, som är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Det främsta skälet är en rad resolutioner om världsarvsfrågor som USA uppfattat som anti-israeliska, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

USA har hållit inne med sitt årliga bidrag på 80 miljoner dollar till Unesco sedan 2011, då organisationen röstade för att ge Palestina medlemskap, skriver tidskriften Foreign Policy. Grundorsaken denna gång är Israel, och de senare årens resolutioner till skydd för världsarven i Jerusalem och på Västbanken. USA och Israel anser att resolutionerna varit formulerade på ett sådant sätt att man förnekat de judiska banden till platserna.
Världen idag

 

Israel behöver kristna vänner också i maktens korridorer
För några år sedan hade jag förmånen att få samtala med några ledande tjänstemän på svenska UD i Stockholm om situationen i Mellanöstern. Tjänstemännen tittade lite nyfiket på mig och konstaterade lite skamset: ”När vi tar emot kristna delegationer i Israel-Palestina–frågan brukar de nog ha en lite annan åsikt.”

Samma sak upprepade sig när jag träffade EU-kommissionens representant i Jerusalem. ”Vad roligt att du tog kontakt. Vi blir ofta uppvaktade av kristna grupper men de har nog en helt annan agenda,” förklarade han. Två viktiga städer med ett samstämmigt budskap. Kristna Israelvänner saknas där de kan påverka de politiska besluten och bidra till en mera rättvis Mellanöstern-politik.

Samtidigt läser jag om hur alltfler kristna runt om i världen ställer upp för det judiska folket och staten Israel. Det är säkert sant. Men dessa Israelvänner finns tyvärr inte där besluten fattas. För de flesta bibeltroende kristna är det fortfarande häftigare att vifta med palmblad i Jerusalem än att kontakta den lokala riksdagsmannen i Stockholm.

Ännu är det inte för sent. Men för att bli mera trovärdiga Israel-vänner behöver vi ännu mer fördjupa oss i sakfrågorna på samma gång som vi lär oss att enkelt och klart förklara varför vi stöder judarnas rätt till ett eget hemland i Israel. Även utan att citera bibelord. Och vi behöver organisera oss. Ingen enskild kristen eller lokal församling kan påverka situationen ensam men tillsammans är vi starka.

Israel behöver vår förbön. Sant. Israel behöver även kristna som ofta besöker landet. Det är heller inget fel med att vifta med flaggor och palmblad. Men Israel behöver framför allt flera vänner i maktens korridorer där de politiska besluten fattas och landets framtid avgörs.
Tomas Sandell i Världen idag

 

Grand Slam för judobrottare
I slutet av oktober avslutades Grand Slam-evenemanget för judobrottare som hölls i Förenade Arabemiraten trots bisarra psykningar. Turkiet försökte hjälpa Förenade Arabemiraten genom att vägra de israeliska judobrottarna att inte få åka med statliga Turkish Airlines till Istanbul från Tel Aviv för att ordna med visum till landet. Det strulet kostade en dags försening vilket inför en tävling är ju mycket värdefull tid.

Därefter startade psykningarna i Förenade Arabemiraten där man försökte få de israeliska idrottsmännen att inte bära den israeliska flaggan ens på sina judodräkter, men det misslyckades man med. Däremot spelades inte den israeliska nationalsången vid en guldceremoni då Israel vann ett guld och den israeliska flaggan var bannlyst vid evenemanget. Trots det tog Israel 5 medaljer vid evenemanget och Turkiets och Förenade Arabemiraten försök att störa israelerna misslyckades totalt och än en gång skämde de två muslimska länderna Turkiet och Förenade Arabemiraten ut sig. För vilket oändlig gång i ordningen är okänt.
StoppaBojkott.se