Det är sköldpaddskläcknings-säsong i Israel
Varje år i augusti börjar hundratals babysköldpaddor sin livsresa på Israels medelhavsstränder. När mörkret lagt sig i maj och juni simmar kvinnliga havssköldpaddor från havet till stranden, där de gräver bon och lägger dussintals ägg.

I augusti börjar de knäcka sig ut ur sina skal och börjar sin farliga vandring tillbaka till havet. Äggen är sårbara för såväl rovdjur som den heta solen. Väldigt få överlever utan hjälp av volontärer som skickats ut från Israels natur och parkmyndighet som hjälper till att flytta bon till skyddade strandreservat och/eller särskilda gårdar där de kan kläckas skyddat.

Sköldpaddornas bon förs från medelhavsstränderna till Hula Valley-reservatet i övre Galiléen där äggen kläcks. Då detta inte är ett naturligt habitat för sköldpaddorna förs de efter kläckningen till Kishon-floden nära Haifa där de har större möjlighet att överleva.
Sköldpaddor som befinner sig i skadat skick tas ofta till den nationella havssköldpaddans räddnings- och rehabiliteringscenter i Mikhmoret norr om Natanya.
Israel idag

 

Netanyahu träffade FN:s generalsekreterare Guterres
Israels premiärminister träffade i slutet av augusti FN:s generalsekreterare Guterres i sitt residens i Jerusalem. Då sade Netnyahu bl.a.: Iran vill använda Syrien och Libanon som fronter och har uttalat ett mål om att utplåna Israel. Detta är något som Israel inte kan acceptera och det är något som FN inte borde acceptera.
Israel idag

 

45 år sedan massakern vid Olympiaden i München
Den 5 september 1972 stormade åtta palestinier, medlemmar av terrorgruppen Svarta september, OS-byn i München. De dödade två israeliska idrottsmän och tog nio israeler som gisslan. Svarta september krävde att Israel skulle frige 234 palestinska fångar.

På grund av händelsen utlystes utegångsförbud i OS-staden, och spelen fick avbrytas. Israel vägrade ge efter. Efter förhandlingar med Willy Brandt den 6 september fördes organisationen och gisslan till den militära flygbasen Fürstenfeldbruck utanför staden.

När den västtyska polisen och militären besköt Svarta september, dödade de sin gisslan på nio israeliska idrottsmän och tränare. I striderna som följde dödades fem av Svarta septembers medlemmar och en västtysk polis.
Israel idag

 

Lidandet tillgång för Hamas
I en artikel i Världen idag skriver Shaloms medarbetare Paul Widen om terroristorganistationen Hamas och deras styre i Gaza. I artikeln skriver Paul Widen bl.a.:
”Märkligt nog åtföljs bilderna nästan aldrig av det enkla konstaterandet att Hamas bär det yttersta ansvaret för lidandet, vilket gör att det är fritt fram för terroristorganisationen att i stället lägga skulden för situationen på Israel. De mest högljudda kraven från världssamfundet är därför riktade mot just Israel: Återställ elleveranserna! Häv blockaden!

Varför skulle Hamas i det läget välja att lindra lidandet i Gaza? Tack vare den västerländska journalistiken har ju långsamt döende palestinier förvandlats till Hamas mest värdefulla tillgång.”
Världen idag

 

Nazistdemonstration utanför synagoga upprör
Polisen har gett nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att tåga genom Göteborg på judarnas viktigaste högtid, jom kippur, den 30 september. Demonstrationståget ska gå alldeles nära synagogan, vilket upprör den judiska församlingen, rapporterar SVT Nyheter Väst.
– I vår församling har vi flera överlevare från Förintelsen. De och deras barn och barnbarn lever för alltid med ett trauma efter en händelse som den här gruppen hävdar inte har hänt. Samma personer ska alltså demonstrera utanför vår synagoga just denna dag, säger Linnéa Katz vid församlingens informationsstyrelse.
Dagen