Israel ber om regn
Tidningen Dagen citerar nyhetsbyrån Reuters som berättar att efter fyra år av kraftig torka har Israels avsaltnings- och avloppsreningsverk överbelastats och torkan har även påverkat landets mest bördiga regioner negativt.

Shalom över Israels medarbetare Elliot Turvall berättar att överrabbinatet i Israel för flera veckor sedan uppmanade att lägga till extra böner om regn i de dagliga gudstjänsterna och att flera gemensamma böner om regn har genomförts vid Västra muren.

Bland annat har Israels jordbruksminister Uri Ariel samarbetet med ledande rabbiner för att organisera en allmän bönesamling där man särskilt ber om att torkan ska upphöra.

Redaktionen

 

Technion i Haifa rankas #1 i världen i digital utbildning
Technion är bäst i världen på att ge sina studenter digitala färdigheter, enligt en undersökning från Times Higher Education.

Den senaste undersökningen från Times Higher Education rankar Technion-Israel Institute of Technology i Haifa som världens bästa akademiska institution när det gäller att förbereda studenterna för ledande positioner i den ”digitala revolutionen”, rapporterar Israel21C.

– Detta är en hedersutmärkelse för Technion som under de senaste åren har lagt stor vikt vid att utbilda sina studenter för att möta den digitala revolutionens behov av förändring. Som ett resultat expanderar Technions tvärvetenskapliga forskning kraftigt, i en process som integrerar naturvetenskap och teknik, säger Technions ordförande, professor Peretz Lavie.

Israel idag

 

USA fryser bistånd till Palestina
USA fryser 125 miljoner dollar, runt en miljard svenska kronor, i bidrag till FN:s hjälpinsatser för palestinska flyktingar, rapporterar nyhetssajten Axios med hänvisning till diplomatiska källor.

Utbetalningen till FN-organet UNRWA stoppades av president Donald Trumps administration i avvaktan på en utvärdering av USA:s bistånd till den palestinska myndigheten.

”De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel”, skrev Donald Trump i ett Twitterutfall nyligen där han hotade att dra in biståndet som i fjol uppgick till motsvarande 2,6 miljarder kronor.

Dagen

 

Biblisk arkeologi och politik går hand i hand
Nu har arkeologer funnit ett välbevarat sigillavtryck från det bibliska första templets tid. ”Tillhör stadens guvernör”, lyder texten på den lilla biten lergods som hittades i en utgrävning nära Västra muren i Jerusalem.

– Det är överväldigande att få hälsningar från det första templets tid i Jerusalem. Det visar att redan för 2 700 år sedan var Jerusalem, Israels huvudstad, en stark och central stad som bebotts kontinuerligt av det judiska folket i mer än 3 000 år, säger Jerusalems borgmästare Nir Barkat om sigillet från sin bibliske föregångares tid.

Arkeologerna är entusiastiska över sitt fynd som bekräftar Bibelns uppgifter om att Jerusalem hade en guvernör – eller ”stadskommendant” som det heter i den svenska bibelöversättningen. Det var en topptjänsteman som utnämndes av kungen.

– Det här är första gången ett sådant sigillavtryck hittas i en vetenskaplig utgrävning. Bibeln nämner två guvernörer i Jerusalem och det här fyndet visar alltså att någon hade det ämbetet i staden för cirka 2 700 år sedan, säger arkeologen Shlomit Weksler-Bdolah som ledde utgrävningen.

Dagen

 

Eilat får ny flygplats uppkallad efter astronaut
Turismen till badorten Eilat vid Röda havet har fått ett uppsving tack vare israeliska subventioner till de lågprisbolag som väljer att flyga dit. Den nya flygplats som öppnar under 2018 väntas ge Eilat ytterligare en skjuts som resmål, samtidigt som den blir ett strategiskt alternativ till den internationella flygplatsen Ben Gurion.

Flygplatsen har uppkallats efter astronauten Ilan Ramon och dennes son Assaf, som dog när hans stridplan störtade under en övning 2009.

IIan and Asaf Ramon International Airport är den första civila flygplats som byggs i Israel sedan statens grundande, och växer just nu upp i öknen, knappt två mil norr om Eilat.

Den kommer att ersätta två andra flygplatser – Eilat J. Hozmans flygplats i Eilats centrum och Ovdas flygplats, sex mil norr om Eilat.

Världen idag

 

Tel Aviv hetaste resmålet
Resetidningen Vagabond (finns också på nätet: www.vagabond.se) har för åttonde året i rad listat de hetaste resmålen i världen att besöka under kommande år (läs år 2018).

I kategorin ”Bästa städer” står Tel Aviv som vinnare. Som motivering skriver Vagabond bland annat: ”För den åtta kilometer långa sandstranden och för att staden är coolast i Mellanöstern”.

Redaktionen

 

Netanyahu i samtal med flera stats- och regeringschefer
GPO News (Israel Government Press Office) berättar att premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med trettonhelgen haft telefonsamtal med ett flertal stats- och regeringschefer.

Netanyahu talade bland annat med den brittiska premiärministern Theresa May, den polske premiärministern Mateusz Morawiecki och den rumänske presidenten Klaus Iohannis. En vecka tidigare talade Netanyahu också med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Samtalen med ledarna fokuserade på den regionala situationen och utvecklingen i Iran.

Redaktionen