Stig Dagermanpriset till Amos Oz
Stig Dagermanpriset, En dag om året, det 23:e i ordningen, tilldelades i år till den israeliske författaren Amos Oz. Priset delades ut den 26 maj vid en ceremoni i Älvkarleby, inte så långt från Gävle.
Stig Dagermanpriset delas ut till författare som verkat i författarens anda för att värna det fria ordet. Prissumman är på 50 000 kronor.
Amos Oz debuterade för över 50 år sedan och har under sin karriär belönats med en lång rad priser och utmärkelser.
Pristagaren Amos Oz var dock inte själv på plats och mottog priset av personliga skäl. I en intervju i Radio Uppland sade Amos Oz tidigare i våras bland annat:
– Jag är överraskad och glad över priset. Litterära priser värmer alltid i hjärtat.
Redaktionen
Aron Flam: ”Israel betyder väldigt mycket för mig”
Tidningen Dagen har frågat sju kända svenskar med judisk bakgrund, däribland Calle Schulman, Micael Bindefeld och Aron Flam, vad Israel betyder för dem och hur de kommer att fira landets 70-årsjubileum.
”Israel betyder väldigt mycket för mig. Det är bra att landet finns om det skulle bli så att judar inte får vara någon annanstans. Sedan gillar jag maten och klimatet i Tel Aviv. Hela Israel är som en arkeologisk utgrävning där samtliga historiska epoker finns representerade”, säger komikern Aron Flam.
Israelidag.se
Israeliskt miljardprojekt väcker europeiskt intresse
Flera företag har skickat representanter till Israel under de senaste veckorna (under maj, red. anm.) för att diskutera ett projekt för att utveckla en flygplats offshore utanför Israels kust.
Jan de Nul-gruppen i Luxemburg och Belgiens Dredging Environmental & Marine Engineering NV har skickat personer till Israel för att diskutera projektet, säger Avi Simhon, chef för National Economic Council vid premiärministerns kontor. Simhon uppskattade att projektet kommer att kosta cirka tio miljarder dollar och ta 10-15 år att bygga.
Israels snabbväxande ekonomi begränsas av bristen på byggbar mark för infrastruktur, särskilt i de mittersta delarna av landet. Israel har för närvarande bara en stor flygplats som försörjer en blomstrande turistindustri och en befolkning som är ivrig på att resa utomlands. Tidigare i år bildade regeringen en kommitté under ledning av Simhon för att undersöka rörliga infrastrukturprojekt eller att bygga nya anläggningar på artificiella öar.
”Dessa planer har övervägts i många år här, och nu handlar det om att äntligen flytta saker framåt”, sade Simhon i en intervju i Jerusalem. ”Vi kan inte sitta och göra ingenting medan Ben-Gurion Airport når överkapacitet.”
Israelidag.se
Artillerigranater från Gaza mot Israel
Omkring 25 artillerigranater avfyrades från Gaza mot israeliska samhällen på tisdagsmorgonen den 29 maj. Israels försvarsstyrkor (IDF) uppgav att merparten av projektilerna sköts ner av raketförsvarssystemet Järnkopulen, men minst en av granaterna exploderade på bakgården till ett dagis. Explosionen orsakade materiell skadegörelse, men eftersom attacken utfördes en halvtimme innan dagiset öppnade kom inga människor till skada.
Varje gång som raketalarmet utlöstes sökte sig dock tusentals boende i de berörda israeliska gränssamhällena till skyddsrummen. Bombardemanget var det mest omfattande sedan kriget mellan Israel och terroristorganisationen Hamas sommaren 2014.
Civilbefolkningen i samtliga gränssamhällen uppmanades under eftermiddagen att tills vidare hålla sig i närheten av skyddsrum, då man befarar att den palestinska beskjutningen kommer att fortsätta.
Nyheter från Israel, Paul Widén
Infrarött ljus ger Dödahavsrullarna nya förutsättningar
Israeliska forskare har med hjälp av ”rymdteknologi” lyckats läsa tidigare osynlig skrift på Dödahavsrullarna. Nya fynd visar att det kan dölja sig en tidigare okänd handskrift bland de fragment som ännu inte uttytts.
Forskare kan ha kommit en hittills okänd handskrift från biblisk tid på spåren bland de 10 000-tals fragment av pergament och papyrus, som utgör Dödahavsrullarna. De har analyserat texter som hittills inte kunnat läsas med blotta ögat – med hjälp av avancerad teknik utvecklad av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
Den israeliske rullforskaren Oren Ableman upptäckte spår av bläck på flera fragment, som hittills ansetts vara ”tomma”. Han använde ett infrarött mikroskop kopplat till en dator för att granska dem.
– På det allra första fragmentet såg jag en bokstav och förstod att det fanns något där. Det var det första ögonblicket av spänning, säger Oren Ableman till den israeliska tidningen Haaretz.
Dagen
Professor initierade Jerusalem-manifestation
Keren Kajemet planerar att genomföra ett projekt för att främja turismen kring Burma Road, den alternativa väg som byggdes under befrielsekriget 1948 för att häva blockaden av Jerusalem.
Allt började med att telefonen ringde på Keren Kajemets kansli. Max Federmann besvarade samtalet och rösten i luren presenterade sig: ”Jag heter Lennart Möller och är ordförande och ansvarig för den årliga Jesusmanifestationen i Kungsträdgården i Stockholm. Nu vill vi göra något projekt med Keren Kajemet”.
Keren Kajemet kommer att arrangera den första vandringen upp mot Jerusalem längst den så kallade Burma Road i oktober i år. Burma road har en modern historisk betydelse. Vägen byggdes under Israels befrielsekrig 1947-1948.
– Syftet med projektet är att inför Israels 70-årsjubileum uppmärksamma de dramatiska händelser som utspelade sig vid staten Israels bildande, men också symboliskt påminna om det judiska folkets mångtusenåriga relation till Jerusalem – som i dag är ifrågasatt, berättar Max Federmann på Keren Kajemet Sverige.
Keren Kajemet, kkl.nu