”Förbjud nazistiska organisationer”
Med anledning av nazisternas förstamajtåg har World Jewish Congress (WJC) skrivit ett brev till statsminister Stefan Löven. Deras krav är: förbjud dessa organisationer.

Efter Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer i Kungälv, Ludvika har nu WJC vänt sig direkt till statsminister Löven med sitt krav. Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm tycker att WJC:s initiativ är viktigt och säger till tidningen Dagen:

– Vi har sett att den extrema högern har vuxit sig starkare i Sverige och det är viktigt att detta tas på allvar.
Dagen

Israel bygger elväg på Gotland
Trafikverket har gett tillstånd för teststräckor med elväg både utanför Visby och i Lund uppger Ny Teknik. Det israeliska bolaget Electreon kommer att vara med och bygga en 1,6 kilometer lång elväg mellan Visby och flygplatsen.

Gotland blir därmed först i världen med en elväg som använder induktiv teknik. Detta innebär att en elledning grävs ner i vägen och överföringen av energi sker via ett elektromagnetiskt fält. Tekniken minskar behovet av stora fordonsbatterier eftersom man inte behöver stanna lika ofta för att ladda batteriet. 

Det israeliska börsnoterade bolaget Electreon Wireless, med sitt huvudkontor i Beit Yanai (ligger en halvmil norr om Netanya), har utvecklat den trådlösa billaddningstekniken och företaget är världsledande inom dynamisk trådlös kraftöverföringstekning (DWPT)
Dagen

Svensk-israel första svenska kvinna i rymden
Om allt går som planerat kommer Jessica Meir den 25 september att lämna jorden för att vara borta i ungefär ett halvår.

Den svensk-israelisk-amerikanska Nasa-astronauten blir den första svenska kvinnan i rymden. Hon ska delta i en expedition till den internationella rymdstationen ISS. Den förste svenske mannen ut i rymden var Christer Fuglesang 2006.

Jessica Meir föddes i USA, men är dotter till en svensk kvinna från Västerås och en israelisk man som föddes i Irak. Att Jessica Meirs judiska bakgrund är viktig för henne märks när det kommer till valet av personliga föremål som hon ska ta med sig ut i rymden: en israelisk flagga och ett par strumpor med menorah-symboler.
Världen idag

Svenskt knivdåd stor nyhet i Israel
I mitten av maj knivskars en 60-årig judisk kvinna i Helsingborg i samband med en knivattack. Kvinnan fördes i ambulans till sjukhus där hon vårdas för allvarliga skador.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i Israel. Times of Israel skriver: ”Brutal attack på svensk kvinna får liten judisk församling att skaka”. Jerusalem Post skriver också om händelsen: ”Judisk kvinna knivskars i Sverige”.

Nyheten nådde även Israels president Reuven Rivlin som kommenterade händelsen:

– Än en gång är judarna i Europa i fara. Dagens brutala knivdåd mot en medlem i den judiska församlingen i Helsingborg, Sverige, är ytterligare en påminnelse om att vi inte kan lita på att bleknande minnen av Förintelsen håller dagens judiska församlingar säkra.
Världen idag
Shaloms redaktion

Vänskapsförbundet gästade UD
Under maj uppvaktade Vänskapsförbundet Sverige-Israel utrikesminister Margot Wallström för att förklara sin syn på Sveriges relation med Israel. 

– Vi framförde en rad synpunkter, även vad UD själva kan göra för att bidra till fredsprocessen och bli mer trovärdiga, säger Stefan Dozzi, förbundets generalsekreterare.

Vänskapsförbundets syfte med mötet på Utrikesdepartementet var att ge synpunkter på hur Sveriges relation med Israel kan förbättras. I nuläget kan UD inte bidra till fredsprocessen, eftersom man inte har en rättvis syn på konflikten mellan Israel och den palestinska myndigheten, anser förbundet.
Världen idag

Israelfestival 2019
Sedan 1961 har Israel Festival gått av stapeln i Jerusalem. Med 35 000 besökare är det en av stadens viktigaste kulturevenemang. Bland annat kommer svenska Cullbergbaletten att delta i årets upplaga.
Israel idag