Netanyahu anser sig vara oskyldig
Fredagen den 2 mars satt premiärminister Netanyahu och hans fru Sara i ett fem timmar långt förhör hos polisen för deras inblandning i ”Case 4000”, det vill säga för de korruptionsanklagelser som riktas mot premiärministern. Netanyahu är misstänkt för att ha gynnat Internetjätten Bezeq.

Premiärminister Netanyahu önskade sedan på fredagseftermiddagen, via sin Facebook-sida, till alla sina anhängare en glad Purim och upprepade sin ståndpunkt att den israeliska polisen inte kommer att finna något komprometterande om honom i sina utredningar. Netanyahu: ”Jag vill säga till dig att jag känner mig säker för det kommer inte att finnas något för polisens utredare att finna”.
Jerusalem Post

Ringo Starr till Tel Aviv
Ringo Starr, legendarisk trummis i The Beatles, kommer till Tel Aviv den 23 juni i år för sin första spelning i Israel. Ringo Starr och The Beatles behöver förmodligen ingen närmare introduktion, då de har varit musiklegender sedan 1960-talet. The Beatles uppträdde aldrig i Israel under sin karriär. En konsert planerades 1966, men det hann tyvärr aldrig ske. Ringo Starr kommer att spela i Israel med sitt band ”All Starr”, som en del av hans europeiska turné. Ringo Starrs konsert i Tel Aviv kommer att äga rum i Menoarah Arena den 23 juni 2018, rapporterar Tourist Israel.
Israelidag

Livräddande njuroperation
En 13-årig pojke från Gazaremsan genomgick en livräddande njuroperation och fick en ny njure från sin bror i en operation som utfördes på Rambam Medical Center i Haifa.

Resultatet? En fungerande njure, en återförening mellan familjemedlemmar och ett bevis på att Palestina-konflikten inte tränger in genom sjukhusdörrarna i Israel.

Det var inte första gången pojken hade rest till Israel för behandling. Han föddes med ett ärftligt njurfel, vilket har lett till flera sjukhusvistelser och operationer vid Tel Aviv Sourasky Medical Center och Sheba Medical Center i Israel.

”Cirka en tredjedel av alla transplantationer på barn som utförts på Rambam sedan 2014 har involverat barn från den palestinska myndigheten och Jordanien”, säger Richard Hirschhaut, verkställande direktör vid American Friends of Rambam Medical Center. ”Rambam är både en plats för läkande och hopp för en ljusare framtid i Mellanöstern.”
Israelidag

USA och Europa måste samarbeta
Europeiska koalitionen för Israel har i Washington träffat lagstiftare från USA och diplomater från Europa för att diskutera hur man kunde stärka det transatlantiska samarbetet för att stöda Israel.

– EU måste inse att USA:s erkännande av Jerusalem är helt i linje med EU:s officiella linje i erkännandet av västra Jerusalem som staten Israels de-facto huvudstad. När man kräver att östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat, måste EU även godkänna att västra Jerusalem redan är huvudstad i den judiska staten, sade ECI:s grundare och direktor Tomas Sandell i Washington. ECI:s åsikt är att Jerusalem borde förbli enat som staten Israels huvudstad för att kunna säkra fullständiga rättigheter och religionsfrihet för människor från alla religioner och för dem som är utan.
Pressmeddelande från Europeiska koalitionen för Israel

Ambassaden flyttas i maj
I samband med Israels 70-årsdag i maj planerar USA att öppna sin ambassad i Jerusalem. Det är tidigare än vad som tidigare sagts.

Enligt flera tidningar kommer flytten att ske den 14 maj, det vill säga exakt 70 år efter att nationen Israel bildades.

– Det är ett stort ögonblick för staten Israel. President Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem kommer göra vårt självständighetsfirande ännu roligare. Tack president Trump för ditt ledarskap och din vänskap, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videoklipp som lades ut dagen efter beskedet.
Världen idag

Israel fritt från kol, bensin och diesel
Israels energimyndighet meddelade i slutet av februari att man förutspår att Israel inom tolv år enbart ska vara beroende av naturgas och alternativa bränslen för elproduktion och transport.

”Vi avser att nå en sitation där Israels industri kommer att baseras på naturgas, och det viktigaste av allt, att transporterna i Israel baseras på gas eller el. Från och med 2030 kommer staten Israel att ha skapat alternativ och inte längre tillåta import av bilar som körs på bensin och diesel”, sade energiminister Yuval Steinitz på en konferens i Tel Aviv. Steinitz meddelade att han ska skicka in en plan med denna vision till regeringen.
Israel idag

Oacceptabelt
Det är fullständigt oacceptabelt att vi genom våra skattepengar indirekt uppmuntrar terrorism. Det minsta man kan begära av vår rödgröna regering är att biståndet till palestinska organisationer villkoras på samma sätt som Norge och Danmark gjort. Det är nu tid att svenska regeringen tar initiativ till en grundlig revision av hur de åtskilliga miljarder av svenska biståndspengar som skickats till palestinska organisationer de senaste tjugo åren har använts.
Ur debattartikel i Världen idag av Magnus Oscarsson, riksdagsledamot, KD