Eilats nya flygplats invigd

Israel invigde i slutet av januari sin nya internationella flygplats utanför Eilat, Israels sydligaste stad. Flygplatsen är en del av ansträngningarna för att öka turismen under vintermånaderna till södra Israel, där vädret vanligtvis är varmt, och för att erbjuda ett alternativ till Ben Gurion International Airport utanför Tel Aviv.

IIan and Asaf Ramon International Airport, som ligger i Timna, är uppkallad efter Israels första astronaut, Ilan Ramon, som var ombord rymdfärjan Columbia som brann upp under återinträdet i jordens atmosfär 2003, och hans son, stridsflygspiloten Asaf Ramon, som dog i en träningsolycka 2009.
Israel idag

Israelisk månlandare

Det israeliska rymdprojektet med månlandaren Beresheet (hebreiska för ”i begynnelsen”) har skickat en selfie hem från rymden. Bilden är tagen på 37 600 kilometers avstånd och är fotograferad med jorden som bakgrund. På bilden syns också en affisch med Israels flagga och frasen ”Ett litet land, stora drömmar”. Dessutom finns uttrycket ”Israels folk lever” skrivet på hebreiska.

Den 11 april ska farkosten landa på månen och Israel blir därmed det fjärde landet i världen som lyckas med denna bedrift. I bagaget finns teknisk utrustning men också en tidskapsel med bland annat en nano-version av den judiska Bibeln, Israels självständighetsdeklaration och nationalsång. Dessutom ett budskap från Israels tidigare president Shimon Peres och minnen upptecknade av en överlevande från Förintelsen.
Dagen

Världspremiär för maraton vid Döda havet

Fredagen den 1 februari gick loppet ”Döda havet-Maraton” av stapeln för första gången i Israel. Löptävlingen är unik i sitt slag då man springer på stränder och i ökenlandskap beläget på jordens lägsta punkt på land, 430,5 meter under havsnivå.

När Döda havet-Maraton äger rum är det första gången som det unika ökenlandskapet är öppet för allmänheten. En av loppets höjdpunkter kommer vara att springa på strandremsan som löper ut i den södra delen av havet. Loppet erbjuder en fantastisk utsikt över de gamla saltkristallerna och de magiska stillsamma ökenlandskapen.

Döda havet-Maraton arrangeras av grundarna av de gamla Ein Gedi-loppen som har stått värd för flera olika lopp i över 30 år. Tanken är att Döda havet-Maraton ska bli ett av de årligt återkommande loppen i Israel tillsammans med Tel Aviv Marathon som ägde rum den 22 februari och Jerusalem Marathon som arrangerades den 15 mars.
Israel idag, Vagabond

Israelisk fotograf gästade Uppsala Fotofestival

Den sjätte upplagan av Uppsala Fotofestival har arrangerats, i år på tema Women. Under festivalen, samtidigt som den internationella kvinnodagen den 8 mars, arrangerades ett evenemang med fotografi, kollagekonst och fotosamtal med internationell touch. Bland gästerna fanns den israeliska fotojournalisten Daniel Tchetchik som berättade om bildserien ”The year that was, through the eyes of Israeli women” – Årets Bild 2018 Women.
Israel idag

Följeslagare hoppar av

I en insändare den 6 mars i tidningen Dagen skriver Jennifer Hegarty att hon våren 2018 blev antagen att åka ut med det Ekumeniska följeslagarprogrammet till Israel-Palestina men beslutade att hoppa av. Hon hade hoppades kunna använda sin kunskap efter universitetsstudierna ”till att hjälpa utsatta och att sprida en nyanserad bild av Israel-Palestina-konflikten”.

Jennifer Hegarty skriver vidare att under den förberedande utbildningen insåg hon att ”programmets struktur förutsätter partiskhet vilket omöjliggör en opartisk rapportering”. Hon skriver vidare: ”Hur kan man som följeslagare vara ’opartisk’ i sin rapportering när man förväntas visa solidaritet enbart med palestinierna ’som lever under ockupationen’? Hur kan följeslagare producera opartiska rapporter, när de hämtar sin information och vittnesmål från palestinska aktörer, men inte lyssnar till de israeliska?”

Jennifer Hegarty avslutar sin insändare med att poängtera att ”om man verkligen vill skapa fred i regionen behöver man tillåta att en nyanserad bild av verkligheten porträtteras. Detta gör man inte genom att hävda att följeslagarprogrammet producerar ’opartiska’ och ’neutrala’ rapporter, när själva utgångspunkten för följeslagarprogrammet är att man ensidigt ska slå följe och visa solidaritet med dem ’som lever under trycket av den illegala ockupationen’”.
Shaloms redaktion

SKR lyfter ut följeslagarprogrammet?

Om fyra år kommer Sveriges kristna råd att på nytt ta ställning till om man ska fortsätta driva det omdiskuterade följeslagarprogrammet, skriver tidningen Dagen.

Pingstföreståndaren Daniel Alm är en av dem som önskar en förändring: 

– För ekumeniken skull hade jag önskat att man kunde få till en annan konstruktion kring programmet, säger Daniel Alm, som rest frågan inom SKR.

Joakim Lundqvist, som företräder Trosrörelsen i SKR, är också kritisk till följeslagarprogrammet. Han skriver till Världen idag att ”eftersom samarbetet i SKR bygger på ’Kyrkorna tillsammans’, alltså sådant vi kan vara överens om, hoppas jag att följeslagarprogrammet – där våra meningar faktiskt går isär väldigt tydligt – ska komma att flyttas ut ur SKR:s verksamhet”.
Dagen, Shaloms redaktion

Två israeler bland de omkomna

Söndagen den 10 mars störtade ett trafikflygplan från Etiopien Airlines strax efter starten från Addis Abeba på väg till Nairobi i Kenya. Vid flygkraschen omkom samtliga 157 personer ombord. Bland de omkomna var två israeler skriver The Times of Israel. Premiärminister Netanyahu uttryckte sitt deltagande i samband med flygolyckan: ”Våra hjärtan är med de omkomnas familjer”. 
The Times of Israel