Nytt föreståndarpar på Orit
Skandinaviska servicecentret Orit i Netanya har fått ett nytt föreståndarpar. Maritha och Håkan Hansson heter paret från Sala som nu flyttat till Israel.
       
I och med den nya tjänsten har Håkan slutat sin pastorstjänst i Västerfärnebo och Maritha sin tjänst som enhetschef för specialistsjukvården på Sala sjukhus. De berättar att de upplevde kallelsen till att arbeta på Orit både genom tilltal från människor och drömmar där Gud bekräftade sin kallelse. Bland annat så hade Maritha en dröm där Gud uppmanade henne att ”älska Israel, älska Hans folk, trösta dem och utrusta dem”.
Israels vän

Elida seglar till Israel
Elidaskepparen Stefan Abrahamsson skriver på Facebook att den 15 augusti nästa år seglar Elida iväg från Göteborg till Israel för att vara med och fira Sukkot (Lövhyddohögtiden). 
Shaloms redaktion

Fördubblad invandring till Israel de senaste tio åren
Antalet immigranter till Israel har ökat från 15 452 år 2008 till 30 403 år 2018 enligt siffor från Jewish Agency.
       
Av de nya invandrarna kommer en ökande andel från Ryssland och Ukraina, en ökning från 25 procent 2008 till 68 procent under första halvåret 2019.
       
Majoriteten av dessa invandrare är inte judar enligt ortodox religiös lag (halacha), där man måste ha en judisk mamma eller omvänds av en ortodox rabbin som erkänns av en chefsrabbin. Men de kvalificerar fortfarande för medborgarskap i Israel enligt återvändandelagen. Den säger att åtminstone en av morföräldrarna ska vara judisk, gift med en jude eller ha konverterat i ett etablerat judiskt samhälle.
Miff, Med Israel for fred

Palestinska myndigheter stänger dussintals Abba-kritiska webbplatser
En domstol i Ramallah har beordrat att 59 palestinska webbplatser, bloggar och Facebook-sidor som är kritiska till den palestinska myndigheten (PA) och president Mahmoud Abbas ska blockeras, skriver tidningen Ha’aretz. Beslutet togs officiellt av åklagarna, men ”alla” antar att höga PA-tjänstemän har hållit i trådarna. 
       
Några av de webbplatser som är blockerade är mycket populära bland palestinier och i resten av den arabiska världen. Vissa rapporterar kritiskt om utvecklingen på Västbanken och Gazaremsan eller är president Abbas största rivaler som Hamas och Islamiska Jihad.
       
Beslutet har kritiserats allmänt i sociala medier och i flera palestinska medier. Palestina Press Association beskriver det som ”en mörk dag för palestinsk journalistik och dödsfallet för yttrandefrihet i de palestinska territorierna”.
Miff, Med Israel for fred

Kurdiska barn behandlas på israeliska sjukhus
Efter att ha bombats och attackerats av både den turkiska armén och dess allierade fria syriska arméstyrkor i Afrin förra året, tvingades Aram (namn ändras av säkerhetsskäl) och hennes familj – kurder som var infödda i norra Syrien – fly till irakiska Kurdistan.
       
När Aram anlände till irakiska Kurdistan krävde hennes 3,5-åriga son, Ajwan, en öppen hjärtoperation som inte var tillgänglig i Kurdistan. Men genom en amerikansk läkare som arbetade i Kurdistan fick de veta att Ajwan kunde behandlas i Israel.
       
Den Jerusalembaserade kristna sionistorganisationen Shevet Achim ordnade de viseringar som behövdes för Aram och Ajwan för att han skulle få den hjärtkirurgi som han behövde vid Sheba Medical Center i Tel Hashomer. ”Jag var inte rädd för att komma till Israel, även om jag varnades för att jag kunde förlora mitt syriska pass”, berättade Aram för The Jerusalem Post.
       
Målet för Shevet Achim är att hjälpa icke-israeliska barn att få livräddande medicinsk vård i den judiska staten. Insatserna fortsätter trots de senaste tidens eskalering av striderna i Syrien, förklarar NGO:s chef Jonathan Miles. De senaste tio månaderna har organisationen ordnat viseringar och behandlingar i Sheba för 41 irakiska kurdiska barn, liksom tre från Syrien. 
The Jerusalem Post

Volvo investerar i cybersäkerhet från Israel
Med allt fler uppkopplade lastbilar ökar behovet av att skydda dem mot hackerattacker. Därför investerar nu Volvo i ett israeliskt säkerhetsföretag.
Lastbilstillverkaren Volvo meddelade den 21 oktober att den genom sitt investmentbolag Volvo Group Venture Capital har investerat i det Tel Aviv-baserade säkerhetsföretaget Upstream Security, grundat 2017. Upstream Security utvecklar cybersäkerhetslösningar avsedda för att skydda uppkopplade fordon från otillåten användning. 
Ny teknik