Rymning från högsäkerhetsfängelse

Måndagen den 6 september rymde sex dömda terrorister från högsäkerhetsfängelset Gilboa i norra Israel. Rymningen utlöste en intensiv jakt av polis och militär.

Rymningen chockade förstås Israel medan palestinierna firade den ”heroiska rymningen”.

Ministern för inrikes säkerhet Omer Bar-Lev sade på torsdagen den 9 september att rymlingarna ska infångas och att man noggrant ska ta itu med de misslyckanden som ledde till flykten.

En av de sex fångarna som rymde är Zakaria Zeubeidi som tjänstgjorde som hög kommendant i Fatahs militära avdelning Aqsa Martyrs Brigades under den andra intifadan. Han sitter dömd för sitt engagemang i ett flertal terrorattacker.

De första två greps efter fyra dagar i Nasaret och ytterligare två greps kort därefter. Polisen uppgav att de fick hjälp och tips av lokala arabiska invånare. De två rymlingar som fortfarande var på fri fot greps söndagen den 19 september i Jenin av israelisk militär.

Ministern för inrikes säkerhet Omer Bar-Lev tackade på Twitter de israeliska araberna för deras hjälp: ”I fyra dagar vandrade flyktingarna omkring och trodde att de skulle få skydd och hjälp av arabiska israeler, men de hade fel. Överallt dit de vände sig vägrade arabiska medborgare att hjälpa dem och ringde polisen. Stor respekt till alla er ansvariga medborgare”.

All Israel News

Bussförarprotest i Tel Aviv

Kravet att bära mask när man åker buss har skapat en rad våldshandlingar de senaste månaderna mot både bussar och busschaufförer rapporterar israelisk media.

Nyligen protesterade bussförare i Tel Aviv mot de våldsamma attacker som ägt rum.

Som exempel nämns en busschaufför i Ashdod som i augusti skadades av tre unga män efter att han sagt åt dem att ta på sig maskerna. En annan förare fick nästan näsan bruten av en passagerare som vägrade bära mask.

Israel Ganon, chef för bussförarförbundet inom Histadrut, säger att ”om (transportminister Merav Michaeli, red. anm.) fortsätter ignorera busschaufförernas grundläggande krav, kommer vi inte att tveka att gå till High Court of Justice (högsta domstelen)”, och han tillägger: ”Vi kan stänga ner hela landet”.

Jerusalem Post

Offren för 9/11 hedrade i Jerusalem

Jewish National Fund-USA, USA:s ambassad i Israel och Keren Kayemet LeIsrael-Jewish National Fund höll sin årliga minnesceremoni söndagen den 12 september för att hedra offren som dog för 20 år sedan i attackerna mot de båda tvillingtornen World Trade Center.

9/11 Living Memorial Monument är det enda monumentet utanför USA som listar upp namnen på alla offren från terroristattackerna den 11 september 2001.

Bland deltagarna vid ceremonin fanns före detta premiärminister Ehud Olmert och Jerusalems vice borgmästare Elisha Peleg och dessutom representanter från Nefesh B’Nefesh, Knesset och UD.

Jerusalem Post

Israel slutar inte bygga i Judéen och Samarien

För första gången sedan Naftali Bennett tillträdde som premiärminister har han träffat cheferna för de judiska bosättningarnas paraplyorganisation, Yesha Council (Yesharådet).

Vid mötet berättade premiärminister Bennett han informerat amerikanska tjänstemän om att byggandet i Judéen och Samarien inte skulle upphöra. Bennett som sade att han har ett engagemang för bosättningarna och att ”det inte kommer att bli någon frysning av byggandet men att det inte heller kommer att bli någon annektering”.

Enligt medierapporter kommer Bennett att hålla fast vid uppgörelsen som nåddes mellan tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu och den tidigare presidenten Donald Trump som tillät Israel att utveckla redan existerande bosättningar inom sina områden, men att inte expandera eller starta nya.

Worldisraelnews.com

Ortodoxa rabbiner stöder nya abortlagen i Texas

Den nya abortlagen i Texas som förbjuder att abort utförs efter den sjätte graviditetsveckan, med undantag av medicinska orsaker, får nu stöd av 1500 ortodoxa rabbiner som kallar lagen ett steg i rätt riktning och som bättre stämmer överens med vanliga judiska värderingar och rabbinska texter. Därmed fördömer dessa rabbiner det vänsterorienterade nationella rådet för judiska kvinnor och deras ”rabbiner för repro” för att de har förvanskat judiska läror, devalverat livets helighet och vanhelgat Guds namn.

Worldisraelnews.com

Nu finns MIFF i Sverige

Sedan i juni finns nu norska MIFF, Med Israel för fred även i Sverige. MIFF skriver att miff.se är ”en webbplats på svenska som ger nyheter och bakgrund om Israel och gör en faktakontroll av svenska medier”. MIFF:s dröm är att de på sikt kan bli en kraftfull röst för Israel i Sverige. I Norge har MIFF de senaste 20 åren vuxit från ca 1 000 medlemmar till över 11 400 medlemmar.

Redaktionen