Irans judar tryggare än svenska?
I Svenska Dagbladet skriver Suzanne Gottfarb, författare och journalist, om ett besök i Iran som onekligen bjöd på en överraskning när det gäller situationen för judarna i landet.
     
I gästledaren berättar hon att det finns ungefär lika många judar i Iran som i Sverige, cirka 20 000. Då det i Stockholm finns tre synagogor finns det tjugotal i Teheran.
     
När hon besöker en synagoga i staden Shiraz slås hon av att dörren står på vid gavel, inga säkerhetskontroller. När Suzanne Gottfarb berättar om säkerhetsläget i Sverige och Europa samt om hur det ligger till när det gäller kosherslakt, omskärelse och att judar inte längre öppet vågar bära judiska symboler, ”upprepar de suckande: ’Så kan man väl inte leva. Vill inte judarna i Sverige flytta därifrån?’”
     
Susanne Gottfarb skriver vidare: ”Att judarna i Iran ifrågasätter de svenska judarnas situation, vänder onekligen ut och in på alla invanda föreställningar. För om de iranska judarna känner sig tryggare och mindre hotade i sitt land än vad många svenska judar gör, då har onekligen något gått väldigt snett”.
Shaloms redaktion

Bindefelds 60-årskalas
Årets mest uppmärksammade 60-årskalas blir nog utan tvekan festfixaren Micael Bindefelds firande i Israel med den svenska kändiseliten. 
     
En av deltagarna var Orup som till Expressen sade vid ankomsten till Israel:
     
– Fantastiskt att vara i här! Jag älskar Israel! 
Shaloms redaktion

Israeliska ungdomar besökte Sverige
I september besökte ett trettiotal israeliska ungdomar Stockholm för att lära sig mer om Sverige samt för att få chansen att berätta om Israel och slå hål på fördomar.
     Resan anordnades av Israeli Center for Young Leaders och ungdomarna deltar i ett två- respektive treårigt fortbildningsprogram där de får lära sig retorik, kommunikation, konflikthantering och förhandlingstekning för att få en större förståelse för konflikterna i Mellanöstern. 
     
Vid besöket i Sverige fick gruppen bland annat en guidad rundtur på Sveriges riksdag.
Israel idag

El Al slutar flyga med Boing 747
Flight LY008 som landade på Ben Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv på söndagseftermiddagen den 15 september markerade slutet på El Al:s användande av Boings modell 747.
    Flygbolaget har använt dessa plan sedan 1971 och började använda den nuvarande modellen 747-400 år 1994 på rutten mellan Israel och New York.
     Istället för 747:an kommer nu El Al att flyga med modellen ”Dreamliner”, också den från Boing.
Jerusalem Post

Judisk skolresurs ska motverka antisemitism
Malmö Borgarskola tar nya grepp för att motverka antisemitismen i staden genom en permanent judisk resurs och en studieresa till Israel och Palestina, vilket malmo.lokaltidningen.se var först med att rapportera.
     
– Jag tror att ett fysiskt möte med en judisk person kan bidra till en positiv förändring i attityder och förhållningssätt, säger lärarassistenten och initiativtagaren Peter Vig i ett pressmeddelande.
Aftonbladet

Judekarikatyr på Labours kongress
Aftonbladets Anders Lindberg besökte i slutet av september La-bourpartiets kongress i Brighton i södra England.
     
Han berättar där hur han vid in-gången till partikongressen möter en antisemitisk affisch. ”Vad håller Socialdemokraternas brittiska systerparti egentligen på med?”, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.
     
Anders Lindberg menar att det tidigare funnits antisemitiska strömningar inom den brittiska vänstern men att de varit marginella fenomen fram till att Jeremy Corbyn ”och hans hårda vänsterfalang fick makten 2015”.
     
I slutet av ledaren slår Anders Lindberg fast: ”Jeremy Corbyn borde självklart rensa ut sådana här strömmingar och skulle kunna göra mycket om han ville. Men i så fall måste han göra upp med sina egna rötter och sin egen falang”.
Shaloms redaktion

Israeliska sportframgångar
För första gången i historien har Israels lag i baseboll kvalificerat sig till OS. Nästa OS blir i Tokyo kommande år.
     
Linoy Ashram har gjort det igen! Hon tog fyra medaljer vid världs-mästerskapen i rytmisk gymnastik som nyligen genomfördes i Baku.
Hananya Naftali, Facebook

Antalet turister fortsätter öka
Turisttillströmningen fortsätter till Israel. Turistministeriet meddelar att 405 000 turister besökte Israel i september vilket är en ökning med 44 procent mot september 2018.
GPO, Government Press Office