Operation Finale – jakten på Adolf Eichmann
Snart går thrillern ”Operation Finale” upp på bio i Sverige, en dramatisering av hur den israeliska underrättelsetjänsten Mossad letade reda på och tillfångatog nazisten Adolf Eichmann i Argentina 1960.

Adolf Eichmann var en av de främst ansvariga bakom Förintelsen, i egenskap av chef för Rikscentralen för judisk utvandring, den myndighet som organiserade emigration och deportation av judar i Nazityskland.

Efter kriget försvann Eichmann till Argentina. Efter att Mossad hittat honom ställdes han inför rätta och avrättades för sina brott i Israel 1962.

Filmen fokuserar på en av de Mossad-agenter som ledde operationen, spelad av Oscar Isaac (känd från bland annat Machina och Star Wars). I rollen som den fruktansvärda Adolf Eichmann ser vi Ben Kingsley.

”Operation Finale” har svensk biopremiär den 21 september.
Israel idag

 

Angela Merkel besöker Israel
Angela Merkel förväntas anlända till Israel för ett tvådagarsbesök i oktober då hon bland annat kommer att träffa premiärminister Netanyahu, motta en hedersdoktorsexamen från Haifa University och besöka Israels Nationalmuseum.

Det är den tyska förbundskanslerns första officiella besök till Israel sedan februari 2014.
Israel idag

 

Ruth träffade Ben Gurion på Sofiero
Keren Kajemet (KKL) berättar i sitt vår- och sommarnummer om Ruth Krenzisky som vid tio års ålder tillsammans med sin pappa Paul träffade Israels dåvarande premiärminister David Ben Gurion vid hans besök i Sverige 1953.

Ruth var bara sex veckor gammal när hon och hennes familj räddades med de danska båtarna över Öresund i oktober 1943.

Tio år senare fick hennes pappa Paul se en notis i Helsingborgs dagblad att David Ben Gurion den 23 augusti 1953 skulle få audiens hos kung Gustaf VI Adolf på slottsparken Sofiero.

En judisk grupp samlades vid Sofiero och de lyckades få till ett möte med Israels premiärminister. Ruth berättar:

– Till vår stora lycka öppnades de stora dörrarna till salongen och ut kom kung Gustaf VI Adolf och hans hustru Louise, därefter David och Paula. Vi judar stämde upp i sången ”Hevenu shalom aleichem…”

Ruth berättar att Ben Gurion blev väldigt berörd över att det fanns judar på denna plats och Ruths pappa fick sedan en lång pratstund med premiärministern.
Sommarutgåva våren/sommaren 2018 Keren Kajemet Sverige – Israelfonden

 

Vattenkrisen i Israel är verklig
Israel är inne i en längre torrperiod efter fem år av nederbörd långt under genomsnittet. Vattenståndet i Gennesarets sjö ligger på 214,23 meter under havet, inte långt från det historiska minimum på 214,87 som blev uppmätt 2001. När den legendariska sjön är full ligger nivån runt 209 meter.

Fem stora avsaltningsanläggningar har byggts för avsaltning av havsvatten för att användas som dricksvatten. Israel satsar stort och man har påbörjat ytterligare två stycken.

Men Israel torkar ut. De fantastiska vandringslederna i Golan, Galileen, Samarien, Judeen och Negev med sina otaliga källor och floder ligger nästan torrlagda.

Första oktober, dagen efter lövhyddohögtiden, samlades rabbinerna på Gennesarets sjö och ropade till Gud om regn för den kommande regnsäsongen. Låt oss be tillsammans med dem.
Världen idag

 

Elida seglar till Israel
– Vi vill lyfta de kristnas situation och visa stöd till den isolerade demokratin Israel. Det säger skepparen Stefan Abrahamsson i samband med att Elida seglats mot Israel.

Svenska missionsfartyget Elidas nästa resmål är Israel. I slutet av augusti seglade Elida iväg från hamnen på Hönö med sikte på hamnen i israeliska Herzliya. Stefan Abrahamsson, Elidas skeppare, förklarar att de har två syften med seglatsen.

– Det är två saker som går parallellt. Dels att det är alldeles galet att kristenheten är tyst när kristna minoriteter håller på att raderas ut i Mellanöstern, säger Stefan Abrahamsson.

Det andra syftet är att lyfta fram Israel.

– Israel är faktiskt det enda land i Mellanöstern där man kan gå i hamn med en båt som det står Sailing for Jesus på. Israel står för demokrati och mänskliga rättigheter och har gjort det i 70 år, omgivet av diktaturer, säger Stefan Abrahamsson.

Elidas skeppare hoppas att seglatsen kan bidra till att ge israelerna en positivare bild av Sverige.

– Vi vill visa att bland kristna svenskar finns en annan syn på Israel.

Inför avfärden hålls ett opinionsmöte på Hönö 25 augusti, där bland andra kristdemokraten Lars Adaktusson medverkar.
Dagen

 

Nytt rekord på Ben Gurion
Israel registrerade ett nytt passagerarrekord på landets huvudflygplats Ben Gurion i augusti. Hela 2,7 miljoner passagerare har passerat flygplatsen hittills denna månad, vilket är 10 procent mer än under samma period 2017.

Nästa månad förväntas det judiska nyårsfirandet locka ytterligare 2,2 miljoner besökare till Israel. Flygplatsen är uppkallad efter David Ben Gurion, Israels förste premiärminister.
Israel idag