Ett ensidigt skuldbeläggande av Israel

Det har nu gått någon vecka sedan Shalom över Israels sommarkonferens utanför Alingsås. Vilken förmån att få tillbringa några dagar tillsammans med andra Israelvänner, att tillsammans få dela erfarenheter, frågor och funderingar. Tillbaka i vardagen igen så upptäcker man att rapporteringen från Israel och Gaza är som tidigare: Ett ensidigt skuldbeläggande av Israel.

Det har nog inte undgått någon med intresse för Israel att det i maj (enligt den gregorianska almanackan) var 70 år sedan staten Israel bildades. ”Israel 70 år” var också temat för Shalom över Israels konferens på Hjälmareds Folkhögskola. Vi fick inleda konferensen med att fira staten Israels 70-årsjubileum och det judiska folkets hemvändande till sina fäders jord. Det blev en fin inledning på konferensen som sedan bjöd på många fina och intressanta samlingar.

Ljuvligt att möta Israelvänner
När jag växte upp så sjöng vi ofta i baptistkapellet sången ”Hur ljuvligt det är att möta”, där första versen lyder:

Hur ljuvligt det är att möta På väg mot Jerusalem en återlöst syskonskara, När ensam man vandrar hem. Det är som en fläkt ifrån ovan, som Herren oss sänder ner Att stärka den trötte vandraren, Som upp emot himlen ser.

När jag tänker tillbaka på konferensen så är det den känslan som fyller mig. Hur härligt är det inte att få möta andra Israelvänner från olika delar av landet och få dela varandras erfarenheter – men också frågor och funderingar. Det är inte ovanligt att vi Israelvänner kan känna oss ensamma i vårt ställningstagande för Israel – inte bara i samhället utan kanske också i den församling vi tillhör. Då är det ljuvligt att få mötas tillsammans. Vi blir stärkta och får nya krafter att stå upp för Israel och det judiska folket.

Tillbaka i verkligheten
Väl hemma igen gör sig vardagen påmind med rapporteringen från Israel och Gaza i tidningar, radio och TV. Onsdagskvällen den 8 augusti började raketerna och granaterna åter igen att skjutas från Gaza in över Israel där bland annat staden Sderot attackerades (läs mer på Kortnytt sidan 15). Israel svarade med flyganfall mot terroranläggningar i Gaza.

Som vanligt – får man väl säga – lyser rapporteringen om anfallet mot Israel med sin frånvaro i pressen. Tittade under torsdagen den 9 augusti igenom de största tidningarna på nätet; Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och DN. Endast DN hade en kort artikel om stridigheterna med rubriken ”Israel svarar på raketattacker från Gaza”.

”Under natten har Israel utfört …”
Som vanligt, använder uttrycket igen, eftersom det är så vanligt, så inleds rapporteringen om stridigheterna den 8 och 9 augusti med att det är Israel som anfaller. Det verkar som om media köper TT:s nyheter rätt av. Aftonbladet den 9 augusti: ”Minst tre dödsoffer har krävts sedan Israel i onsdags inledde flyganfall mot mål i Gazaremsan som svar på omfattande raketbeskjutning från det palestinska området”. Även GP har samma inledning på sin artikel och en del andra tidningar snarlika formuleringar.

Rapport i SVT sände ett reportage om striderna den 9 augusti klockan 18. Reportaget inleds med att programledaren berättar: ”Under natten har Israel utfört 150 flygattacker mot Gaza, ungefär lika många raketer skjutna från Gazaremsan har slagit ner i södra Israel”. Jag mailade reportern för inslaget och undrade varför man inte började med att Hamas beskjutit Israel. Efter några dagar kom ett utförligt svar om hur han resonerade kring reportaget (en eloge till reportern som avsatte tid för att skriva ett så seriöst svar). Han förklarar varför inledningen blev som den blev och jag kan då bara konstatera, efter att ha sett reportaget igen, att jag inte är överens med journalisterna på Rapport. Inledningen kunde lika väl ha varit: ”Efter omfattande raketbeskjutning från Gaza (från det palestinska området) inledde Israel i onsdags flyganfall mot mål i Gazaremsan …..”

Ensidigt skuldbeläggande av Israel
Lars Adaktusson, ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, berör också ämnet på Facebook den 10 augusti då han skriver: ”Efter att de senaste dagarna ha utsatts för omfattande raketattacker använde Israel under natten till igår sin rätt till självförsvar. I SVT:s rapportering förväxlades, som vanligt, orsak och verkan. Enligt den omvända kronologins princip var Israels agerande huvudsak, Hamas attacker en bisak”.

Tyvärr så är inte SVT ensamma om denna ”omvända kronologins princip”. Ett lysande undantag var dock tidningen Dagens rapportering den 10 augusti med rubriken ”Nytt raketregn över Israel – tiotal skadade” och med en ingress som inleds med ”Omkring 150 raketer har avfyrats mot Israel från Gazaremsan …”.

Leif Lundberg
Redaktör