Antisemitism

Siavosh Derakhti är muslimen som tagit upp kampen mot antisemitismen. Han är ett exempel på vad en enskild människa kan göra. Antisemitismen ökar dock i vårt land och i månadens ledare uppmanar Annelie Enochson oss att använda ett helt oöverträffbart vapen i kampen mot antisemitismen och för Israel – bönens makt!

Hösten 2013 besökte jag Malmö för att träffa en ung muslim som heter Siavosh Derakhti. Jag hade hört talas om honom och att han 2010 hade startat ett nätverk som hette ”Unga muslimer mot antisemitism” (Numera ”Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet”). Vi hade en långfika tillsammans och Siavosh berättade att hans två bästa vänner var en jude och en rom. De tillhörde alla tre minoriteter och kände sig ofta utanför och exkluderade. Samtidigt var detta en tid med mycket judehat i Malmö och Siavosh fick på nära håll genom sin judiska vän uppleva antisemitismen och sin väns rädsla för att berätta att han var jude.
     Under 2010 arrangerade Siavosh en elevresa till förintelselägret Auschwitz och spelade där in en film som sedan visades för andra skolelever. För sitt arbete med nätverket fick han 2013 Raoul Wallenbergpriset.
     När Barack Obama besökte Sverige i september 2013 uttryckte han en speciell önskan om att få träffa just Siavosh och de möttes tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm. Siavosh var även intervjuad i en större artikel i Shalom Över Israel nr 12/2019.

Varför berättar jag detta?
Jo, antisemitismen ökar i vårt land och därför måste vi arbeta på bred front för att stötta ALLA goda initiativ som arbetar för att motverka att antisemitismen växer sig starkare. Siavoshs arbete visar på vad en enskild människa kan göra. Dessutom en person som rör sig i ett sammanhang som inte är så bekant för de flesta läsarna av denna tidning.

Vad kan vi då göra?
Det är viktigt att göra vad vi kan för att motverka antisemitismen i de sammanhang vi är satta att leva och verka i. Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige, sade nyligen följande i en tidningsintervju: ”Det (antisemitismen) börjar alltid med judarna men det slutar inte med judarna”.
    
Det är vi kristna som står på tur på det sluttande plan som antisemitismen innebär och som i många fall har starka kopplingar till islamistisk terror. Denna höst har vi sett vad den islamistiska terrorn kan förmå sig till i Europa. Den 29 oktober vid Notre Dame-kyrkan i Nice höggs tre människor till döds. Den 13 november vandaliserades koret och ett sidokapell i den katolska kyrkan i Göteborg. Antisemitismen och dess medbroder islamistisk terrorism kryper närmre och närmre.
    
Vi kristna har ett vapen som är helt oöverträffbart och som jag tror vi använder för lite. Det är bönens makt! Jag riktar detta till mig själv lika mycket som till dig som läser denna tidning. Detta vapen kan vi alla som bekänner oss som kristna använda.
    
Gud har lovat att ge oss sin frid och höra oss när vi ber. Om det är någon gång som vi bör kraftsamla i bön för Israel och för vårt land så är det nu.
    
Guds löfte att den som välsignar Israel själv skall bli välsignad gäller fortfarande. Detta löfte gäller lika mycket för ett land som en enskild person. Börja att välsigna och be för Israel för vårt lands skull och för din egen skull.

Gud välsigne dig, käre läsare och bönevän!

Annelie Enochson
Styrelseledamot i Shalom över Israel