Centerbeslut hårt kritiserat

Centern beslutade i september på sitt landsmöte att omskärelse bör förbjudas om det inte sker av medicinska orsaker. Kritiken har varit hård mot beslutet, inte minst från judiskt håll. Det är åter igen ”klåfingriga, religionsfientliga och okunniga politiker som satt sig på höga hästar” menar ledarskribenten Annelie Enochson.

Varje riksdagsår börjar med att riksdagsledamöterna skriver ett antal motioner om det som man vill skall förändras inom svensk politik. Det har då och då förekommit motioner om att omskärelse av pojkar skall förbjudas i Sverige. För några år sedan bjöd jag in den göteborgske överläkaren i neurologi och rabbinen Peter Borenstein till riksdagen och anordnade ett seminarium. Där föreläste Peter om vad omskärelse innebär fysiologiskt för nyfödda judiska pojkar samt hur viktig omskärelsen är för den judiska identiteten. 

Uträknat av Skaparen
Det var en uttömmande föreläsning där doktor Borenstein bland annat hänvisade till hur speciell skapelsen är just den åttonde dagen när nyfödda judiska pojkar skall omskäras enligt 1 Mos 17:11. Det finns äldre uppgifter om att den dagen har människan under hela sin levnadstid den allra bästa förmågan att koagulera blod, alltså att sluta blöda. Det är först närmare två månaders ålder, som en nyfödd kan uppleva långvarig smärta.
Man kan inte annat än förundras när man inser hur allting in i minsta detalj är vist uträknat av vår Skapare. Han upprättar ett förbund med Abrahams säd och samtidigt ser Han till att den dagen är den bästa för människan att besegla detta förbund synligt på sin kropp.
Omskärelse finns också inom andra religioner och sammanhang förutom i den judiska. Peter Borenstein skriver att den muslimska omskärelsen mera är en rekommenderad kulturell handling och sker som regel senare i pojkens liv, ibland så sent som under puberteten. Det står inget om omskärelse i Koranen.

Klåfingriga och okunniga politiker
Den 26-29 september hade Centern sitt landsmöte. Där beslutades följande: Centerpartiet verkar för att omskärelse av barn, som inte sker av medicinska orsaker förbjuds. Detta beslut togs av en majoritet av de centerpartiska ombuden. Kritiken efter detta beslut har varit hård, inte minst från de judiska företrädarna i vårt land. Så här utrycker sig Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig i en kommentar: 
   
– Det här är en väldigt allvarlig inskränkning av religionsfriheten. Vi ser det som en markering mot den judiska gruppen i Sverige. Jag önskar att de som drivit igenom det här skulle ta sig tid att sätta sig in i vad omskärelsen har för roll inom judendomen.
Man kan inte annat än instämma med Aron och andra kritiker och förvånas över okunskapen. Det lär vara över 30 procent av jordens alla män som är omskurna. I USA lär det vara 70 procent av männen som är omskurna. Enligt WHO kan omskärelse ge skydd mot vissa könssjukdomar som HIV och peniscancer.
   
Det är märkligt att detta vurmande för barnens rättigheter från centerpartister inte har någon förankring bland de omskurna männen i Sverige. De män som enligt Centerns sätt att se är ”stympade” borde själva höja sin röst och skrika i högan sky över denna oförrätt som de fick uppleva som barn. Men så är inte fallet. Männen verkar nöjda. Som Peter Borenstein uttrycker sig: ”Sexualiteten sitter nämligen inte i förhuden, utan i hjärnan!” 
   
Det är åter klåfingriga, religionsfientliga och okunniga politiker som satt sig på höga hästar och vill styra och ställa efter sina egna fördomar och eget tyckande. Inhämtande av kunskap på detta område borde vara grundläggande innan man uttalar sig och beslutar. Det är bara att hoppas att riksdagens övriga ledamöter är klokare än Centerns när det gäller att avstyrka motioner av detta slag när de behandlas av riksdagen.

Annelie Enochson
Styrelseledamot i Shalom över Israel 
F.d. riksdagsledamot