En yttre – och inre resa till Israel

Månadens ledare handlar om både en yttre och inre resa till Israel. En resa till Israel kan innebära att vår tro stärks, vi får vandra de stigar Jesus vandrade och besöka de historiska platserna vi läser om i vår Bibel. Ledarskribenten betonar också hur viktig vår inre Israelresa är – den som handlar om att vi får lära oss att vår kristna tro är grundad i den judiska kulturen och tron. Även om vi inte kan resa till Israel rent fysiskt så kan vi alla göra den inre resan.

Under ett år harvi samlats i en liten Israelgrupp, och nu åker vi till Israel för att resa runt och uppleva landet under drygt en vecka.

”Jag gick idag där Jesus gått”
Många av oss, och särskilt denna tidnings läsare, reser regelbundet dit. Det är en stor upplevelse – det är något särskilt med att vara där, att se de platser där Jesus och hans lärjungar vandrat och verkat: Gravkyrkan, Gordons Golgata, området kring templet, Västra muren, Genesarets sjö. Att se de historiska platserna: Davids stad, Hiskiatunneln, Massada, Ein Gedi-källan i öknen.

Bibeln blir levandegjord
Den bibliska berättelsen om patriarkerna, kungarna, och profeterna, men även om Jesus och hans apostlar blir levandegjord, och mer trovärdig när vi kan se och uppleva platser där de levt.

Vi kan fascineras av naturen, allt från den torra öknen, bergslandskapen, men även de frodiga odlingarna och skogsplanteringarna som nu växt upp.

Eller maten som vi älskar: Masabacha, varm Hummus med ful (citron och lök) en kall dag, schwarma, Baba ganosh, Tabbouleh, Falafel med tchina och så vidare.

Och visst är det fascinerande med folket; de många olika folkslagen, allt från olika grupper av ortodoxa judar, konservativa, traditionella och liberala judar, och sekulära; eller olika grupper av kristna, alla varianter finns.

En resa i Israel stärker vår tro
I denna yttre resa kan vi bli stärkta i vår tro, vi får större visshet, vi kan få uppleva gemenskap med messianska, troende judar, våra syskon i Jesus Messias. Och den yttre resan kan få bli startpunkten till en inre resa, som jag tror är viktigare än den yttre.

Den inre resan handlar om att vi får lära oss att vår kristna tro är grundad i den judiska kulturen och tron, och då menar jag den judiska kultur och tro som Jesus och hans apostlar levde i. Vi får kunskap om våra rötter, vi får förståelse om vad det judiska betyder för våra kristna grundbegrepp och vi får insikt i vad tron på HERREN, Jesus Messias (Kristus) egentligen är: en tro på Abraham, Isaks och Jakobs HERRE, den som allena är GUD över himmel och jord.

Låt oss alla påbörja även denna inre resa, även de av oss som inte har möjlighet att resa till det yttre landet.

Per-Olof Hermansson
Ordförande i Shalom över Israel