Fostra dina barn i kärlek till Israel!

Hur för vi vår kärlek till Israel vidare? Ett bra sätt är att börja i den egna familjen och med sina barn. Annelie Enochson berättar i ledaren hur kärleken till Israel och det judiska folket gått i arv i hennes familj.

Den här ledaren blir mera personlig än andra ledare jag skrivit. Min far, Stig Holmström, var en stor Israelvän. Han var sjökapten och lektor i navigation på Sjöbefälsskolan i Göteborg. En mångsidig och händig man som hade ett stort intresse och det var landet Israel. En av sommarens höjdpunkter var när han åkte till Shalom över Israels sommarkonferens på Hjälmared där han fick möta och diskutera sitt stora intresse med likasinnade från hela vårt land. Min fars intresse hade han fått med sig från sina föräldrar och speciellt från sin far som var skeppare från norra Bohuslän. Farfar Axel var en djupt troende man som kunde sin Bibel (och hade stor kunskap om Bibelns profetior om judarnas rätt till landet Israel). Genom den tuffa arbetsmiljö det innebar att alltid vara ute till havs och kämpa mot elementens krafter, hade han en speciell känsla för vad de första sionisterna fick kämpa mot i det då så ogästvänliga och karga landet Israel. Mina farföräldrar var nog några av de första turisterna till Israel och deras värme och kärlek för landet Israel syntes inte minst i de otaliga souvenirer från Israel som de hade i sitt hem.

Landet med stort L

När jag växte upp kunde jag och mina syskon ibland uppleva att fars intresse för Israel blev lite väl mycket. Han älskade att prata och debattera om vad som hänt i Landet (med stort L) och det fanns alltid en ny bok om Israel som kunde bredda hans kunskaper. Min far dog den 10 september 2001. Dagen före terroristattacken mot World Trade Center i New York. Hela världen var i chock och konspirationsteorierna började med en gång om att det var judar som låg bakom denna attack. Då saknade jag verkligen min far som kunde reda ut och förklara det som skedde!

Förstod fars kärlek till landet

Innan hösten 2001 hade jag aldrig varit i Israel men efter min fars bortgång blev jag tillsammans med några andra riksdagsledamöter inbjudna till Israel av Knesset. Detta var ett försök från Israel att få i gång turismen efter de fruktansvärda terrordåden i andra intifadan, vilken hade tömt landet på turister. Väl i Israel förstod jag tillfullo min fars och farfars fascination och kärlek till detta motsägelsefulla, vackra och komplexa land. Samtidigt var min sorg efter far stor då det var så många frågor som dök upp och som jag anade att han kanske hade en förklaring till. Jag insåg där och då att nu var det min tur att axla fars kärlek till Landet Israel och föra denna kärlek vidare till mina barn.

”Vänj den unge ….”

Hösten 2004 åkte jag med vår son, Johan, till Israel för att han skulle få en första kontakt med detta fascinerande land. Det blev en intensiv vecka för oss. Samtidigt som vi besökte alla de platser och museer som man måste se vid sin första resa till Israel, så var vi där för att hjälpa en kvinna att få hem sina fem barn som hennes palestinske exmake hade kidnappat till Gaza. Efter en lång kamp kom också barnen hem till Kungsbacka på juldagen 2004. I maj 2005 gjorde jag en liknande resa med vår dotter Emma, och då som inbjuden av Wizo, för att se deras olika projekt i Israel. Båda våra barn älskar landet Israel och nu är nästa projekt att överföra denna kärlek till våra tre barnbarn.

En uppgift som vi med de grånande hårens charm och kunskap bör ta på största allvar. Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal. Ordspråksboken 22:6.

Annelie Enochson

Styrelseledamot i Shalom över Israel