Viktigt att sanningen kommer fram

Israels 70-årsdag, USA:s flytt av sin ambassad till Jerusalem och upploppen vid gränsen mellan Israel och Gaza har stått i centrum för nyhetssändningarna i mitten av maj. Ledaren kommenterar dessa händelser men lyfter också fram vikten av bön för att strider och fiendskap ska ta slut. Om palestinierna och Israels befolkning fick leva i fred skulle även Gaza och Västbanken kunna blomstra ekonomiskt och människor kunna få leva i frihet.

Israel har firat sin 70-års dagoch USA har flyttat ambassaden till Jerusalem. Att USA flyttat sin ambassad till Jerusalem är ett uttryck för USA:s starka stöd för Israel. Man kan notera att även demokraterna i kongressen och senaten i huvudsak står bakom beslutet. Själva beslutet togs redan 1995 när Bill Clinton var president. Så Trumps del i detta är egentligen bara att inte skjuta upp genomförandet av det gamla beslutet.

Upplopp vid Gazagränsen
Samtidigt tyngs nyhetsrapporteringen av dystra nyheter: Våldsamheterna vid Gazas gräns, där Hamas orkestrerat demonstrationer, felaktigt benämnda ”fredliga”. Demonstrationerna har pågått i flera veckor före självständighetsdagen, den dag då palestinierna firar ”katastrofen”, Naqba, den dag då hundratusentals palestinier lämnade, flydde eller drevs undan inför stridigheterna 1948, då samtliga omkringliggande arabiska arméer anföll Israel efter det att självständigheten utropats. Att demonstrationerna inte har varit fredliga har framkommit med all tydlighet, även att Hamas bussat folk dit och uppmanat folket i Gaza att ta med knivar och handvapen till gränsen för att bryta sig igenom. Demonstranterna har vid gränsen slungat sten, kastat molotov-cocktails med mera och försökt riva gränsstaketet med hot om att inta närliggande israeliska byar och där döda judar.

De flesta var terrorister
Under veckodemonstrationerna har människor dödats, och samma dag som ambassaden öppnades i Jerusalem dödades 62 palestinier. Världen fördömer ensidigt Israel med beskyllningar om att Israel ockuperat Gaza, vilket inte är sant. Men också med beskyllningar att Israel använt oproportionerligt våld. Det hade det varit om det varit fredliga demonstrationer. Nu har Hamas, genom Salah Al-Bardawil, medlem i Hamas politiska byrå, själv tillstått att av de 62 döda så var 50 aktiva medlemmar i Hamas, en organisation som hela fria världen klassar som en terroristorganisation, och ytterligare tre var medlemmar av Islamiska Jihad. Detta betyder att det är krig, om än i okonventionell form, men det är ju det som terrorister brukar syssla med.

Vi kan tänka oss vad Sverige skulle göra om vi hade motsvarande situation, att en stor mängd terrorister gömt sig bland tiotusentals människor och försökt storma Sveriges gräns för att inta delar av landet för att döda svenska medborgare. Vi hade knappast stått stilla och tittat på!

Be om fiendskapens slut
Samtidigt måste vi beklaga all död, och särskilt att civila dör. Det finns ett judiskt ordspråk: Om du räddar ett enda människoliv så räddar du hela världen! Allas liv har ett oändligt värde, död är i sig ont. Vi kan önska och be att kriget och fiendskapen skall ta slut. Om palestinierna och Israels befolkning fick leva i fred skulle även Gaza och Västbanken kunna blomstra ekonomiskt och människor kunna få leva i frihet.

Under tiden är det dock viktigt att sanningen skall fram, oavsett åt vilket håll det förändrar bilden. Och just nu är sanningen om situationen i Gaza vriden: press, TV och ledande politiker skriver och säger saker som inte stämmer. Det leder inte till något gott.

Vi kan också notera att det sker en omsvängning av attityden gentemot Israel från ledande arabländer bland Gulfstaterna; bl.a. Saudiarabien, som nu insett att Israel inte är deras fiende, utan snarare Iran och andra islamistiska grupperingar. På sikt tror jag att det också kommer påverka västvärldens insikt och förståelse.

Per-Olof Hermansson
Ordförande i Shalom över Israel