Många åsikter om Israel

Under våren 2019 har Israel, som så många gånger tidigare, debatterats och många har uttryckt sin åsikt om det lilla landet vid Medelhavets strand. Flera händelser i Israel har tilldragit sig världens ögon: valet i april, raketanfallet från Gaza i början av maj och Eurovision Song Contest i mitten av maj. 

Som Israelvänner blir vi både ledsna och arga när Israel hela tiden (i alla fall ganska ofta) ställs vid skampålen och får oproportionerligt mycket kritik i jämförelse med många andra länder. I ledaren vill jag lyfta fram en del av det som sagt och skrivits om Israel den sista tiden.

Rasism och hot
Ett videoklipp från Socialdemokraternas demonstration i Malmö på första maj visar på hur SSU skanderade ”Krossa sionismen”. I Uppsala demonstrerade under maj Palestinska folkets förening och Ship to Gaza ”för ett fritt och demokratiskt Palestina”. På bilder från demonstrationen, berättar Upsala Nya Tidning, kan man se ett plakat där ”Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbildats med blodtäckta huggtänder lutad över ett gråtande barn. I pannan har han en davidsstjärna”. Detta är bara ett par exempel på hur Israel och judarna hela tiden utsätts för rasistiska attacker och staten Israel angrips. 

Eurovision Song Contest – förbrödring eller?
Israels fiender har haft en jobbig vår med tanke på att Israel i år igen fick arrangera Eurovision Song Contest. Media har inte varit sena att skriva om och lyft fram de som förordat en bojkott av ESC i Tel Aviv. Som väl är ansåg Sveriges representant i Tel Aviv, John Lundvik, det som självklart att vara med och tävla. I Aftonbladet (26/4) säger han:

– Jag tycker att de är lite trångsynta för det här handlar om att förena folk, inte bojkotta.

Inget ont som inte har något gott med sig, brukar vi säga. I magazin24.se passar Harry Holm på att ge en bakgrund till konflikten i Mellanöstern och visar på att det i grunden är Israels grannar som bär skulden till att det inte är fred i området. Harry Holm bemöter också den vanliga klyschan om Israels ”apartheidpolitik” och kritiserar de 171 svenskar som i Aftonbladet manade till bojkott av ESC i Tel Aviv. Han avslutar sin artikel med en uppmaning: ”Så om de 171 svenskar vill vara konsekventa och göra en mer total bojkott av Israel, så kan de börja med att ta bort kameran ur mobilen, skrota datorn, undvika solenergi och låta bli att köra el-bil. För allt detta bygger på israelisk forskning. Flera medicinskt viktiga innovationer oräknade.”

En ledare i Sydsvenskan (13/5) kommenterar också kravet på bojkott av ESC. Ledaren citerar bland annat fjolårsvinnaren Netta Barzilai: ”Det här är en ljusets festival, där vi delar scen oavsett religion och etnicitet, från alla dessa länder och kulturer. Att bojkotta, det är att sprida mörker”. Ledaren avslutas med orden: ”Så låt ljuset spridas från Tel Aviv”.

I Sverige är tågordningen den motsatta
Per Ewert tar i en ledare i Världen idag (9/5) upp hur svenska medier rapporterar om Israel. Han menar att internationella medier ofta har en mer balanserad bevakning. Som exempel tar han raketbeskjutningarna från Gaza. I internationella medier beskrivs den rätta ordningen, den palestinska sidans raketanfall, och därefter Israels gensvar. ”I Sverige är tågordningen däremot ofta den motsatta”, skriver Per Ewert. Fast ibland så finns det undantag som bekräftar regeln. Undertecknad såg i alla fall några SVT-inslag om raketanfallen från Gaza i början på maj som beskrev händelserna i stort sett sakligt och neutralt.

På Facebook ser man lite då och nu kommentarer från radioprogram om Mellanösternkonflikten och då omnämns ofta radiojournalisten Cecilia Uddén. I P1, Studio Ett, som sändes den 9 april, handlar det om valet i Israel. I reportaget säger hon ”… eftersom man faktiskt inte ser ockupationen härifrån, det är sju mil till Gaza …”. Det tycks ha gått SR förbi att Israel 2005 lämnade Gaza och att det numera är terroristorganisationen Hamas som styr där. Lisa Abramowicz kommenterar också Cecilia Uddén i ett Facebookinlägg där hon i P1 Kultur, ”Eurovision i skuggan av storpolitik” rentvår BDS (som är för bojkott av allt israeliskt) som utmålas som en organisation som bara är för demokrati och rättvisa.

Trots alla lögner och halvsanningar som sprids om Israel vill vi i Shalom över Israel stå upp för landet, det judiska folket och landets övriga innevånare. Inget land, ingen regering är perfekt och felfri, men vår kallelse är att välsigna det land och det folk som Gud har utvalt som sin ögonsten.

Leif Lundberg
Redaktör